„Wild” Bill Hickok azaz „Vad” Bill

"Wild" Bill HickokWild Bill Hickok 1837 május 27-én született, egy kisvárosban, Troy Grove-ban, Illionis államban, hat gyermek közt a negyedikként. Eredeti neve James Butler Hickok volt, és csak későbbi élete során ragadt rá a „Vad Bill” becenév, mivel rutinos és könyörtelen fegyverforgató hírében állt. Apja, William Alonzo Hickok azon emberek közé tartozott akik felvállalták elkötelezettségüket a szolgaság eltörlése mellett. James is ebben a szellemiségben nevelkedett és később, csatlakozva apjához, szekéren menekítették a szabadságba és az új életbe a szökésben lévõ szolgákat. 1855-ig, míg be nem töltötte a 18. életévét apja farmján dolgozott.

Tizenkilenc évesen beállt a „Free State Army”-ba és harcolt Kansas és Missouri határán a polgárháborúban Custer tábornok alatt civilként. Sokszor került halálközelbe felderítõként, kémként, mesterlövészként, szekérhajcsárként. A háború végére Bill jól ismert volt bátorságáról, hűségérõl és fegyverforgató készségérõl. Semmitõl sem félt, és vakmerõ önfeledtséggel kereste a veszélyt.

A háború után százhatvan hektáros tanyáján épített egy bungalót, amelyet a rabszolgaság utóvédnökei dühükben megsemmisítettek. Hickok össze-összekapott a farmerekkel és a boltosokkal is, aminek következménye néha tűzpárbaj volt. Ennek köszönhetõen ölt elsõ ízben. David McCanles meggyilkolása kapcsán le is tartóztatták, ám miután önvédelemrõl vallott, elengedték.

1861-től Haysban, (Kansas) találjuk már mint törvényőrt. Hírnevét is itt szerezte, amikor egy rosszhírű bűnöző galerit fogott el egyedül. Könyörtelensége miatt a fegyverharc során, amelyet még jó pár hasonló követett, ragadt rá a „Vad Bill” elnevezés. Innen nevezték ki megyei seriffé 1869-ben. Idõnként önkéntes párbajozók kóstolgatták Wild Bill Hickokot akik szerették volna kipróbálni a fegyverrántó sebességüket rajta. Sajnálatos módon eközben némelyike holtan végezte.

1871-ben Wild Bill Hickok Abilene rendőrbírája lett. Havi fizetése $150 körül alakult, ami komoly jövedelemnek számított akkoriban, valamint részedést kapott a büntetésekből és 50 centet minden vadkutya után, amit lelőtt.

Wild Bill Hickok esetében nehéz elkülöníteni a tényeket a fikcióktól a róla mesélt történetekben. Tagadhatatlanul jó munkát végzett a Kansas-i Hayes békéjének fenntartársában. A negatív oldala a dolognak, hogy sok embert ölt meg, köztük három lovast a Hetedik Lovasságból. Ez az esemény szembe állította Sheridan tábornokkal, úgyhogy elbocsátották törvényõri tisztjébõl.

"Wild" Bill HickokAbilene marsalljává akart válni Kansasban, amely egy Hayes-nél vadabb város volt. Hickok mindenhová erõsen felfegyverkezve ment, két 1851-es Colt Navy revolverrel (a legenda szerint minden nap végén kilőtte és újratöltötte őket, az esetleges technikai akadályok elkerülése végett), egyik karjához kötözve egy lefűrészelt csövû puskával és egy Derringerrel a nadrágjában. Felvett egy segédet is és együtt vigyázták Abilene utcáit míg egy éjjel véletlenül lelõtte a partnerét (a korabeli feljegyzések szerint ekkor már kezdődő szürkehályog volt a szemén) egy törvényen kívülivel tévesztve azt össze. Annyira feldúlta a tette, hogy feladta a törvényõrzést, elhagyta Abilene-t és sosem viselt többé jelvényt. Teljesen elfordulva az addigi életétől, Wild Bill Hickok a show biznisszel is megpróbálkozott és csatlakozott a Buffalo Bill Cody’s Wild West Show-hoz 1872-ben, majd 1873-ban összeállt Calamity Jane-nel és a deadwood-i John Wesley Hardin-nel Dakotából.

Nem sokkal később, az ekkor már elég súlyossá váló italozásai miatt a társulat megvált tőle. Végül Cheyenne-be költözött, Wyomingba, ahol a szerencsejáték vált a megélhetésévé. Ott tartózkodása alatt ment hozzá Agnes Lake-hez 1876 március 5-én. Két mézes hetüket Cincinattiban, Ohióban töltötték mielõtt Bill nyugatnak indult aranyat keresni. Sosem látta többé a feleségét. Utazásának utolsó állomása Deadwood City Dél Dakotában, ahol felváltva kutatott aranyat, játszott és ivott.

1876. augusztus 2-án éppen a Nuttall & Mann’s Saloon-ban, Deadwoodban pókerezett, amely az indiánok területén, Dakota fennhatóság alá tartozott. Szerencsétlenségére, nem volt üres hely a fal melletti sarokban, ahol védve lett volna a sunyi, hátulról érkező támadások ellen, de annyira rá volt kattanva a játékra, hogy mindenképp le akart ülni, és így az ajtónak háttal lévő széken foglalt helyet. Ez végzetes hibának bizonyult a számára, mivel Jack McCall belépett és hátulról fejbelőtte dupla csövű Derringer pisztolyával. A tárgyalás során McCall azzal védekezett, hogy elégtételt vett bátyja halála miatt. Érdekes mód a bíróság Deadwoodban nem találta bűnösnek.

De a történet nem ért véget. Jack McCall-t újra letartóztatták, amikor egy bárban elég masszívan italozva  Wild Bill Hickok megölésével kérkedett. Új tárgyalást tűztek ki, mivel az indián territóriumon folytatott deadwoodit érvénytelenítették. Amerikai felségterületen Dél-Dakotában, Yankton-ban került sor a második tárgyalásra. Itt a bizonyítás során kiderült, hogy Jack McCall-nak egyáltalán nem is volt bátyja. Hamar bűnösnek is találták és felakasztották Wild Bill Hickok megöléséért.

 A nyugati határ könyörtelen hely volt tele törvénytelenekkel, akiknek egyetlen célja a „vadulás” volt. Wild Bill Hickok extravagáns ruhájával és hosszú világos barna hajával alapvetően alkalmas ember volt ahhoz, hogy emblematikus figurájává váljon ennek az időszaknak. A recept viszonylag egyszerű volt: megölte a javíthatatlanokat a többieket pedig a munkavállalás útjára kényszerítette. Ennek ellenére azt gondolom, hogy az ország nem fejlõdhetett volna a Vad Bill Hickok szerű emberek nélkül, akik felvállalták a törvényes munka rizikóját és megfelelő komolysággal végezték azt.

“„Wild” Bill Hickok azaz „Vad” Bill” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft