Pár gondolat a légfegyver lövedékekről

Légfegyver lövedékekA következő írással szeretném megkönnyíteni az ideális lövedék kiválasztását már meglévő fegyverükhöz. Rögvest hozzá kell tennem, hogy egyik esetben sincs teljesen egyértelmű, egyetlen megoldás. Érdemes fegyverünkhöz (az ésszerűség határain belül) több fajta lövedéket is kipróbálni. Ezzel is közelebb kerülünk fegyverünk teljes megismeréséhez, emellett az akció még szórakoztató is lehet. Természetesen érdemes (ha van) a fegyver gyártójának ajánlását figyelembe venni és ennek megfelelő irányba elindulni a kutatással.

Ha jobban körültekintünk a fegyverpiac eme szegmensében azt látjuk, hogy elképesztő választék van ezen a területen is. Még gyártónként is hihetetlen formai és méretbeli változatossággal találkozunk. Ha csak a nevesebb gyártó cégek lövedéktípusait összegyűjtjük, sokkoló lehet a mennyiség és az ember könnyen elbizonytalanodik a választáskor.

Az alábbiakban kategóriákra bontva (használat módja) próbálom meg rendszerezni a Magyarországon kapható legismertebb lövedékeket. Ez alapján jóval egyszerűbb lesz majd megtalálni az „igazit”.

A légfegyver lövedékeknek, mint azt az imént már említettem, rengeteg fajtája van, de máig legismertebbek és legnépszerűbbek a diabolók.

Ha Magyarországon ezt a szót valaki kiejti nagyon sok embernek még mindig, a 90-es évekig szinte egyeduralkodó Csehszlovák lencsefejű, hornyoltszoknyás lövedék ugrik be, melyet fém majd később műanyag dobozban lehetett kapni (igen olcsón).

A diaboló szó persze nem csak ehhez a típushoz köthető. Miden olyan légfegyverlövedéket így neveznek melynek nyakban összeszűkülő, alatta kiszélesedő, jellegzetes formája van. Ezek a lövedékek, melyek a huzagolt cső térnyerésével váltak egyre népszerűvé, a fej és a szoknya részen préselődnek a csőfalhoz és veszik át a huzagolt cső által gerjesztett forgó mozgást.

Természetesen a fenntebb idézett csehszlovák diabolón kívül rengeteg egyéb típus is feltűnt a hazai piacon az elmúlt időszakban. Ha csak a főbb jellegzetességeket emeljük ki fúrt, lapos, kúpos, hegyes fejű; sima vagy hornyoltszoknyás.  Ezen kívül szoknyavastagságban, súlyban, átmérőben és hosszban is különbözhetnek illetve anyagukban is eltérőek lehetnek: ólom, réz, vagy a környezetszennyezés visszaszorítása miatt az egyre népszerűbb műanyag lövedékek.

A lövedékeket a felhasználás jellegétől függően a gyártók nagyrésze is a következő csoportokba sorolja:

 • Pontlövészet (Olimpiai lövészet)
 • Hobby
 • Field Target, Silhouette
 • Vadászat

Mindegyik kategóriának megvannak a lövedékek iránt támasztott igényei amelyek rögtön meghatározzák, hogy milyen típusút kell használnunk.

Pontlövészet (Olimpiai lövészet)

Talán az ebben a kategóriában használt fegyverekre és lövedékekre a legjellemzőbb kifejezések a : precizitás, pontosság, tökéletesség. Itt a szabványos lőtávolság 10 méter és zárt (szélvédett) térben papír lőlapra lőnek 4,5mm.-es lövedékekkel. Az itt használt fegyverek nagyrésze, ehhez a távolsághoz igazodva 150-160m/s-os vagy esetenként ez alatti sebességgel lövi a lövedéket.

Ebben a kategóriában a lapos fejű, sima szoknyás lövedékeket használjuk. Ezen belül puskás lövészetnél 0,5 gr. körüli míg pisztolynál ennél még kisebb súlyú diabolót is választhatunk. Sőt, mivel versenysportról van szó, próbáljunk ki fegyverünkhöz többfajta átmérőjű lövedéket. (A nagy lövedékgyártók néhány típust – többek között a Match típusokat is – többfajta méretben is gyártanak: 4,49; 4,50; 4,51; 4,52mm).

Ezek a lövedékek kis tömegük miatt nagyon hamar elérik a maximális, a tökéletes pontossághoz leginkább szükséges sebességet (ne felejtsük, 10méter). Ezen kívül a teljesen lapos fejnek köszönhetően a legkarakteresebb lyukat szakítják a lőlapon ami nagyban megkönnyíti a kiértékelést.

Ezen kívül van még egy előnyük a többi lövedékkel szemben (a versenysportban persze ez nem szempont). Kis távolságon a nagyobb felületű fejnek köszönhetően nagyobb a stop hatása, mint a kúpos vagy hegyes lövedékeknek.

Példák:

 • Heandler & Neathermann / Diabolo Sport, Final Match
 • Gamo / Pro Match
 • JSB / Match, Match S100
 • Dynamit Nobel – Geco

Hobby

Légfegyver lövedékekEbben a kategóriában nem követelmény az extrém pontosság inkább a szórakozás a kellemes időtöltés a cél. Itt 10-15 méterig szinte bármilyen típusú lövedéket (4,5 vagy 5,5mm) használhatunk. Ha a fenntebb említett lőtávot meg szeretnénk nyújtani, ajánlott a kúposfejű, kicsit nehezebb (4,5mm-esnél 0,6gr., 5,5mm-esnél 1,0gr vagy e feletti súlyú) diaboló. A hosszú távolságon (és itt a szabadban történő lövészet hátrányait is belekalkulálva szél, eső) sokkal stabilabban, egyenletesebben repülnek ezek a lövedékek. És bár a lövéskor mért kezdősebesség kevesebb mint egy könnyebb lövedéknél, a becsapódási energiájuk mégis nagyobb.

Ehhez a kategóriához nagyon sokfajta gyári céltárgyat is lehet kapni (Umarex 5 alakos mágneses cél, Crosman forgó cél) de néha az otthon készített  megoldások ugyanakkora élményt nyújtanak és jóval kevesebb pénzbe kerülnek (vizespalack, vízzel töltött lufi). Nem is nagyon sorolom tovább a lehetőségeket, mert a tapasztalataim szerint, ebben a magyarok leleménye felülmúlhatatlan.

Még egy utolsó tanács ami személyes tapasztaláson alapul és ide tartozik: Ha esetleg gyermekünkkel szeretnénk megismertetni és megszerettetni a lövészetet érdemes annak eme fajtájával bekezdenünk. A kezdetekben sokkal szórakoztatóbb egy gyerkőcnek a színes, izgő-mozgó, csattogó célokra lőni mint papírt lyukasztgatni.

Pédák:

 • Gamo / Match, Magnum, Pro Magnum
 • Heandler & Neathermann / Barracuda, Spitzkugeln
 • JSB / Exact, Exact Express

Field Target és Silhouette

Ezt a kategóriát (legalábbis a lövedékválasztás szempontjából) tekinthetjük az előző kategória versenysportjának. tt a fémcélok 10 és 50 méter közötti távolságon vannak elhelyezve, s az itt használt fegyvereknél dominál a nagy teljesítmény és a pontosság. Ami miatt különleges ez a sport és nem annyira egyszerű a megfelelő lövedéket megtalálni fegyverünkhöz az az a tény, hogy ugyanazzal a diabolóval kell meglőnünk a 10 méteren és a jóval nagyobb távolságon lévő célt is.Itt érdemes a 0,55gr. (5,5-ösnél 0,9gr.) feletti súlyú, lencsefejű lövedékek között keresgélnünk. itt is, akárcsak a pontlövészetnél, próbáljunk ki fegyverünkhöz többfajta átmérőjű lövedéket is.

Vadászat

Nyilvánvaló, hogy hivatalosan ilyen kategória hazánkban nem létezik és annak ellenére, hogy énmagam erőteljes ellenérzéseket táplálok az effajta lövészet iránt mégis álszentség lenne nem tudomást venni róla. Különsen úgy, hogy a fegyverboltok polcain találkozhatunk jópár olyan lövedék típussal amit az első három kategóriába elég nehezen lehetne besorolni.

Légfegyver lövedékekAz erre a kategóriára jellemző lövedéktulajdonságok a hegyes, kúpos vagy fúrt fej, az esetenként nem ólom, hanem a keményebb alumínium vagy műanyaghegy. Ezenkívül az 5,5mm-es kaliberű lövedékek használatának talán itt van a legnagyobb jelentősége. Természetesen a pontosság itt is alapvető igény a lövedékekkel kapcsolatban és az előzőekben ecsetelt távolság, lövedéksúly arány itt is fontos szempont. Itt sem az elsődleges szempont és minden problémánk megoldása a minél nagyobb lövedéksebesség. Egy nagy teljesítményű puskánál könnyű (0,5gr súlyú) lövedéket lőve – ami a hangsebesség felett indul – azt fogjuk tapasztalni, hogy lövéskor hatalmas csattanást hallunk és vele együtt elég komoly szórást figyelhetünk meg a lőlapon. Súlyosabb lövedéknél a fegyver és a lövedék is sokkal nyugodtabban viselkedik. Ebben a kategóriában, mint azt az imént már említettem, egyre népszerűbbek a vagy alumínium vagy műanyaghegyű lövedékek amelyek nem deformálódnak olyan mértékben mint az ólomlövedékek hanem szinte torzulásmentesen hatolnak előre, amíg az energiájuk tart.

Szintén ebbe a kategóriába tartozik az úgynevezett fúrt hegyű (hollow point) lövedék is. Itt a megfelelő hatást, hasonlóképpen az éles lőszereknél a lövedék által maga előtt tolt levegőbuborék fejti ki a becsapódáskor. Az expanziós hatást viszont csak nagy sebességnél fejti ki. Kis teljesítményű puskából kilőve a viselkedése megegyezik a sima fejű diabolóéval.

Példa:

 • Gamo / Masterpoint, Hunter
 • D&S / Magnum, Predator
 • JSB / Straton

A fennti írásból (mivel nem diaboló) kimaradtak a gömblövedékek (Gamo Round, Crosman BB). Ezeket a köztudat elkönyvelte, mint másodrangú lövedékfajtát pedig egy jó minőségű, deformációtól mentes, szabályos gömblövedék legalább olyan pontos tud lenni mint egy szoknyás lövedék s mivel tömör ólom és kis felületen éri a felületet nagy az áthatolóképessége is.

Szóval milyen lövedéket is válasszunk?!

Gondoljunk a használni kívánt célokra, a rendelkezésre álló távolságra, pisztoly vagy puska, a fegyverünk teljesítményére és nem utolsó sorban, hogy milyen jellegű szórakozásra vágyunk. Ne feledjük, hogy érdemes több típust is kipróbálni fegyverünkhöz mielőtt a végső beállításokat elvégezzük. Ehhez a kísérletezéshez ajánlanám a cseh cég JSB Testpack lövedékét, mely csomag 7 különböző féle lövedéket is tartalmaz.

Így a végére pedig nem maradt más, mint kellemes kísérletezést és szórakozást kívánok minden kedves olvasónak!

“Pár gondolat a légfegyver lövedékekről” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Szereztem egy Diana mod 5-ös légpisztolyt, és 10 méteres pontlövészet a választott sportom az egyetemen.Itt ugyan leírták hogy laposfejű lövedéket javasolnak, de még mindig nagy a választék anyag és súly szempontjából…tud valaki tanácsot adni?

  • Igazából ott kezdem, hogy bár egy nagyon jó légpisztoly a Diana P5M de nem kimondottan versenyfegyver. Ettől függetlenül a lehetőség megvan, hogy nagyon jókat lőjön vele. Ezt azért írtam le elöljáróban mert egy rugós légpisztoly esetében kevésbé derülnek ki a lövedékek közötti minimális különbségek mint egy visszarúgásmentes légfegyvernél (és itt természetesen csak a csúcsminőségről beszélek). Amit ajánlani tudok az a JSB Match Diabolo illetve az RWS R10. Ezek felsőkategóriás versenylövedékek. Szóba jöhet még az RWS Hobby lövedéke is.

 2. A „Vadászat” fejezetnél nem minden estben kell ellenérzéseiddel küzdened. Nagyon „humánus” a vadászatnál a pontos és azonnal ölő lövés, amihez passzol az ajánlott lőszer típus. Én sem engedtem meg a fiamnak a madarakra való lövöldözést. De vidékre költözésünk alkalmával – 17 évvel ezelőtt – siralmas volt a nagy csend, sehol egy madárfütty… Az egyik okát hamar kiismertük. Rengeteg szajkó banda írtotta a verébtől a cínkéket, ridókig minden madár fajtát. Akkor kerültek elő egy szezon erejéig (!) a spéci lőszerek és kettő puska.
  A következő szezontól a mai napig fantasztikus madárfütty ébresz minket és jó időben napközben is énekelnek. Maradt még szajkó is bőven!
  Szassztok!

 3. György véleményét a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartva szeretném elmesélni, hogy amikor az énekesmadár-párti édesanyám a kertünkben garázdálkodó fészekrablókról (szajkó, szarka, meggyvágó) panaszkodott egy ornitológusnak, a szakember szinte feddőleg hűtötte le őt: milyen alapon helyezi az egyik fajt a másik fölébe? (Ő nyilván nem nézte végig tíz méterről, amint a meggyvágó szép komótosan kibelezi a teljes fészekalját, az ott sikoltozó rigópárral mit sem törődve.)
  Ettől függetlenül, nekem is többször viszketett mostanában a mutatóujjam, amikor a szarkák a kertünkben cserregnek. Sajnos, az elmúlt években a fészekrablók szinte teljesen eltüntették a kistestű énekesmadarakat (Budapest környékén biztosan). Mivel nem tudok biztonságosan célozni (ha nem találom el, a lövedék biztosan a szomszédban köt ki), fájó szívvel lemondtam az „igazságtételről” a törvénytisztelet javára, csak lőlapra és üres sörösdobozra lövök, telken belül. Nehéz szívvel, de ezt tudom ajánlani másoknak is.

  • Válasz erre:
   „György véleményét a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartva szeretném elmesélni, hogy amikor az énekesmadár-párti édesanyám a kertünkben garázdálkodó fészekrablókról (szajkó, szarka, meggyvágó) panaszkodott egy ornitológusnak, a szakember szinte feddőleg hűtötte le őt: milyen alapon helyezi az egyik fajt a másik fölébe? (Ő nyilván nem nézte végig tíz méterről, amint a meggyvágó szép komótosan kibelezi a teljes fészekalját, az ott sikoltozó rigópárral mit sem törődve.)
   Ettől függetlenül, nekem is többször viszketett mostanában a mutatóujjam, amikor a szarkák a kertünkben cserregnek. Sajnos, az elmúlt években a fészekrablók szinte teljesen eltüntették a kistestű énekesmadarakat (Budapest környékén biztosan). Mivel nem tudok biztonságosan célozni (ha nem találom el, a lövedék biztosan a szomszédban köt ki), fájó szívvel lemondtam az „igazságtételről” a törvénytisztelet javára, csak lőlapra és üres sörösdobozra lövök, telken belül. Nehéz szívvel, de ezt tudom ajánlani másoknak is.” Szia, sajnos nálunk is ez a helyzet! Hirteken elszaporodtak a szarkák és kirabolják a fészkeket.

 4. Igaz! Mifelénk is eltűntek a füttyösök,helyettük megjelentek a szarkák. Na,szóval, a szarkákat tesztelve kipróbáltam a Matula módszert. Üres kézzel kilépve a házból a szarka csak röhög,de amint puskát lát, világgá repül. És nagyon jól tudja,mi a puska,és mi a hozzá hasonló eszköz.

 5. Tisztelt szerző! Szeretném megköszönni a segítséget amit itt kaptam, lévén hogy – bár régebben lőttem ugyan – a mai lőszerkínálat több mint bőséges. Sokat segített a cikk kitalálni az erdőből!

 6. tisztelettel üdvözlök minden fórumozót. Először is köszönet a cikk készítőnek szuper az összeállítás. GamoCF30 4,5 nagyteljesítményű légfegyverhez pontlövészethez, és a fent említett „szarkás” célból milyen lövedéket javasoltok. típus, gramm megjelöléssel. köszönöm előre is.

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft