Umarex Colt SA Army – a pisztoly, amely meghódította a „nyugatot”

Az M1873 Colt revolverről már sokan, sokat írtak. Bizonyára minden igazi férfiember álma, hogy egyszer, egy igazi western hős bőrébe bújva, eljátszhassa gyerekkori álmát és leszámoljon a banditákkal és gonosztevőkkel. Na igen, ezt most megtehetjük, akár otthon is a kertben, de természetesen, mivel ez nem játék, a megfelelő, azaz a légfegyverekre vonatkozó szabályok maradéktalan betartása mellet.

A légpisztoly revolver a .45 kaliberű 5,5’ csőhosszúságú, talán a legjellemzőbb és legtöbbet használt M1873 modellt mintázza, nagyon nagy élethűséggel. Három kivitelben elérhetőek a revolverek, úgy, mint az antikolt /5.8307/, a kékített /5.8308/ és a nikkel /5.8309/ felületkezeléssel ellátott verziók. Azt természetesen mindenki eldönti maga, hogy neki melyik tetszik jobban én úgy közelítem meg a dolgot, hogy kinek a bőrébe akarok bújni, azaz hamiskártyás Doc Holliday, nikkelezett darab, gyönyörű fehér markolattal, Wyatt Earp békebíró, kékített, csodaszép barna markolattal, vagy csak egy egyszerű fejvadász, mint mondjuk a név nélküli ember  az antikolt, szintén megnyerő barna markolat héjakkal. Küllemét leszámítva, mindhárom darab azonos technikai paraméterekkel bír.

*** Tecnikai adatok ***
Típusok:    5.8307              5.8308           5.8309
Rendszer:    CO2 Revolver SA rendszerű légpisztoly
Energia forrás:    12 g CO2 patron
Biztosítás:    kézi
Tár kapacitás:    6 lövetű
Kaliber:    4,5 mm (.177) BB acélgolyó
Energia:    3 J alatt                (jellemzően: 1,8 – 2 J)
Acélgolyó kezdő sebessége:    125 m/s
Színek – felületkezelés:    Antikolt             Kékített       Nikkelezett
Elsütő szerkezet:    Egyszeres működés, SA
Irányzék:    Fix, nincs állítási lehetőség
Tömeg:    876 g
Csőhossz:    114 mm
Teljes hossz:    275 mm
Veszélyes hatótávolság akár 300 m

Hosszú morfondírozás után én elsőnek a kékített verziót, azaz az 5.8308 – as modellt vásároltam meg, és őszintén megvallva, talán eddigi legjobb revolveremet tarthattam kezemben, amikor kiemeltem a dobozából. A fogás, a látvány, a tömege, minden rendben van, és amikor megfeszítettem a kakast meghallottam, azt a bizonyos Coltokra és csak rájuk jellemző kattogást, miközben tűzkész állapotra forgatta és rögzítette a dobot a mechanika.

*** Megjelenés ***
A revolver szép papírdobozban érkezett hozzám. Kibontva, tehát a megelégedettség érzése fogott el, egyetlen negatívum a megjelenést illetően, azok az azt hiszem lézeres úton gravírozott feliratok. Szerintem azokat el is lehetett volna hagyni, mivel nem éppen autentikusak. A markolat héjak közepén lévő csavarokat is elhagyhatták volna, legalább azon az oldalon ahol a patron van, mert ott nincs funkciója, ugye az eredetin a markolat egyetlen fából van kialakítva. Na de ezeket leszámítva, számomra pompás, remek darab.

*** Üzembe helyezés ***
A kakas legyen biztonsági állásban (a fegyver legyen töltetlen), illetve a sátorvas előtt lévő biztosító gomb, legyen biztonsági „bebiztosított” helyzetben. Bár itt egy kicsit ellentmondok a biztonságnak, azzal, hogy ez a bizonyos kapcsoló – csúszkás gomb, meglehetősen nehezen jár, és mivel a kakas is biztonsági helyzetben van, én a revolvernek ezt a funkcióját nem használom. Ha a gomb „a bebiztosított” állásban van, fehér pont látszik, a kakas nem megfeszíthető és az elsütő billentyű nem elhúzható, tehát ne erőltessük.

A balos markolat panelt óvatosan lepattintva, az alá helyezhetjük be a 12 g CO2 patront. A markolat héjból, kiáll az a bizonyos imbusz kulcs, amellyel üzembe helyezhető a patron. Én azt javaslom, hogy mivel ez egy mezei 6-os imbusz méretű hatszög szerszám, használjuk inkább egy külön kulcsot, ezzel is védve revolverünk markolat héját. A csavart nem kell nagyon meghúzni, nem engedi el a gázt, ezzel pedig a szelep fészkünk állapotát tudjuk hosszú ideig megőrizni. Miután beletettük és aktiváltuk a csavar meghúzásával a patront, óvatosan helyezzük vissza a markolat héjat úgy, hogy a felső részéből kiálló nyúlványt finoman helyezzük a számára kialakított vájatba, és ha már bent van, csak akkor pattintsuk vissza a helyére. Ekkor a revolver, nyomás alatt van, a kakas teljes megfeszítésével és az elsütő billentyű meghúzásával lövés adható le.

*** Töltés ***
A revolverhez jár 6 darab lőszer imitáció, amelynek a fenekébe kialakított gumibetétes furatba kell elhelyezni a 4,5 mm BB acélgolyókat, oda ahol az eredetiben a csappantyú található. Tehát a töltési folyamat, nagyon hasonlít az igazihoz, ugyanis a betöltött hüvelyeket, a revolver töltőkapuján keresztül kell szépen a tárba helyezni, mégpedig oly módon hogy a kakast „töltő” állásba húzzuk, egy kattanás, ekkor a dobtár szépen forog. Bár én sokat szeretek lövöldözni egymás után, ezért nem veszem ki a tárból a lőszer imitációkat, hanem csak az acélgolyókat, a töltőkapun keresztül, a már a tárban elhelyezett hüvelyek fenekébe töltöm, ez meglehetősen meggyorsítja a folyamatot. A Colt revolverünk, akár csak az igazi el van látva, az ellőt hüvelyek kivetésére szolgáló ejektor rúddal. Én bevallom, ezt nem használom, mivel a hüvelyek maguktól is szépen kiesnek a markomba, de természetesen az ejektor úgy működik, mint az igazin. És már mehetünk is lövöldözni.

*** Kakas és állásai ***
A kakasnak, az eredetihez hasonlóan 3 állása van.

1.    nyugalmi állás: a kakas nincs megfeszítve, a dobtár nem forog, de ebben az állapotban úgy kb.: 10 mm nagyságrendben eláll a toktól.
2.    töltő állás: a kakast egy kattanásig hátrahúzzuk, a dobtár forgatható, elvégezhetjük a töltést, vagy a hüvelyek kivételét.
3.    tűzkész állás, a kakast két kattanásig hátra húzzuk, a dob aktuális töltényűrjét a mechanika a csővel egytengelyűre állítja és fixálja, az elsütő billentyű elhúzásával leadható a lövés. /A töltő és a tűzkész állás között hallhatunk egy további kattanást, de ott nem áll meg a kakas, hanem visszatér a töltő állásba./

A kakasba még az eredetihez hasonlóan ütőszeget is beépítettek, persze ennek nincs funkciója, csak jó megjelenést kölcsönöz neki. Rövidebb, is mint az igazié, illetve benyomható, azaz ha a kakas a toknak csapódik, ez a kis ütőszeg egy nem túl erős rugó ellenében besüllyed. Minden egyes lövés előtt teljesen hátra kell húzni a kakast, ezért single action, azaz egyszeres működésű revolverrel van dolgunk. Természetesen a kakas bármely állásában, azt megfogva és az elsütő billentyűt elhúzva óvatosan nyugalmi állásba engedhető, még töltő állásból is.

Amit felfedeztem a revolver működése során, azaz, hogy miért van olyan nagy hézag a nyugalmi helyzetben a tok és a kakas között. Ha elhúzzuk az elsütő billentyűt és a kakast teljesen a toknak nyomjuk, elengedi a patronban lévő gázt, ez bizony hasznos lehet, akkor amikor már majdnem kifogyott, tehát úgy véljük a nyomás már az élvezeti szint alá csökkent, ekkor elengedjük a maradék levegőt és kényelmesen kicseréljük az energia forrásunkat. Azaz nem kell azzal a kellemetlen jelenséggel találkoznunk, hogy kioldjuk a patront rögzítő csavart, és a maradék gáz sziszegve szerteszét távozva akár károsíthatja a szelepünk gumi tömítését.

*** Hány lövés adható le 1 db  CO2 patronnal? ***
Véleményem szerint olyan 10 tárnyi, azaz 60 lövés élvezhető maximálisan, utána a levegőben már szépen látszanak a kirepülő acélgolyók, és olyan 80 és 90 között már ki sem tudjuk azokat lőni. Én 10 tár után elengedem a maradék gázt, és patront cserélek. A revolver belső csövét, azaz amiben a lövedék távozik egy rúgó, nyomja a dobnak, és a töltény hüvelyek, ahova a lövedéket tesszük szintén gumírozott, tömítésként szolgáló kialakítással bírnak, így összességében elmondhatjuk, hogy egy rendkívül jó hatásfokú és meglehetősen csendes légfegyverrel van dolgunk. Ennek tudható be, hogy egyetlen patron, meglehetősen sok lövés leadását teszi lehetővé.

*** Pontosság ***
A revolver huzagolatlan, tehát sima csővel rendelkezik, ennek ellenére viszonylag pontos. De a gyártó itt is célként tűzte ki a valósághű megjelenést úgy, hogy csőtorkolat első részében az eredetihez hasonló megjelenésű huzagolással látta el csövet. Így a valós, azaz amelyben az acél lövedékünk felgyorsul előbb véget ér, mint maga az egész cső.
Nem vagyok egy nagy céllövő, de akár 10 m távolságból olyan 6-8 cm szórást produkál az első 18 – 24 lövésnél. De ez nem is céllövészetre való revolver, hanem élménylövészetre. 5-10 m – ről bátran lőhetünk vele, kozmetikai, sörös és egyéb dobozokra, igazán élvezetes elfoglaltság, legalábbis nekem. Már többektől halottam, hogy az előtt lövedékeket, amelyek nem tűnnek „deformáltnak”, újra felhasználják, mondjuk a barkácsolt ronggyal bélelt golyófogó céltáblájukból, kinyerik. Na én ezt NEM JAVASLOM, a revolverünk nem egy olcsó darab, a golyó pedig nem drága, ilyen filléres spórolással nem érdemes foglalkozni.

*** Karbantartás és tisztítás ***
A revolverről rengeteg videót láthatunk a videó megosztó portálokon, de a karbantartásáról és tisztításáról egyet sem. A használati utasítás is elég szűkszavúan ír a témáról, természetesen magyar nyelvű irodalom nem létezik erről a témáról. A használati utasításban olvashatjuk, hogy 250 lövés után, karbantartó – tisztító patront /4.1683/ kell használni. Ez olyan patron, amely speciális olaj töltetet tartalmaz, amelyet aktiválva a fegyvert addig kell üresen sütögetni, amíg ezen egység ki nem ürül. Én már kipróbáltam, olyan 40-50 lövést le kell adni vele, természetesen töltetlenül. Ez keni a szelepet, szóval ezt ajánlom én is.

A mechanikát, kifejezetten fegyverolajjal kenem, mégpedig olyannal, amely nem károsítja a műanyag és gumi elemeket, ha véletlenül oda is kerülne bele. Fújok picit a kakas melletti hézagokba, a dobtár léptető mechanikához, illetve az elsütő billentyűnél lévő nyílásba. Természetesen nem túl sokat, csak úgy érzéssel, ami meg kifolyik, azt puha ronggyal letörlöm és áttörölgetem vele az egész revolvert.

Na de a cső, a használati utasításban láthatunk egy kis eszközt, amelynek fokában adott méretű rongyot tekerve végezhetjük el a tisztítást. Na de ezen eszköz, tisztítópálca nem volt a dobozban. A normál 4,5 légfegyverekhez lévő kefék, még a puha pamut is szorul a csőben, tehát azt sem használom és nem is javaslom. Fogok egy vékony hurkapálcikát, ami jóval hosszabb, mint a cső. Vágok egy aprócska puha rongy darabot, amit a csőtorkolattól indulva (máshonnan nem is lehet) végigtolom a csőben, egészen bele a dobtárba. Majd a töltőkapun keresztül a hüvely kivető ejektor segítségével kiveszem a kis rongydarabot, ezt többször elvégezve kis olajjal átitatva a rongyot kitisztíthatjuk a csövünket. A dobtár furatait pedig a .38 (9 mm) kaliberhez való pamut kefével tisztítom, pont beleillik.

Annak ellenére, hogy ez egy légfegyver a karbantartás és ápolás elengedhetetlen és mindenképpen fontos ahhoz, hogy hosszú távon megőrizhessük revolverünk megfelelő műszaki állapotát.

*** Befejezés ***
A Colt revolver, számomra a gyerekkori álmom megtestesülése, bátran ajánlom mindenkinek, aki szívében örök cowboy marad, még ebben a rohanó világban is. A védőszemüveg használatát mindenképpen javaslom, mert azért az acélgolyó csúnyán vissza tud pattanni.

Összességében szerintem nagyon megéri az árát, most már gondolkozom egy második darabon is…

Ezen a linken tekinthetik meg a fegyverről készült rövid videót!

 

– Senkó Sándor –

“Umarex Colt SA Army – a pisztoly, amely meghódította a „nyugatot”” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft