A légfegyverek története II.

LÉGFEGYVER TÖRTÉNET II.Az előző levélben a szervezett sportlövészet kialakulásánál hagytuk abba mely ebben a formájában Angliából indult hódító útjára.Természetesen nem lenne teljes a történet ha ellhallgatnánk, hogy a légfegyver a sport mellett ebben az időben az orvvadászat kedvelt eszközévé is vált lövéskor leadott, viszonylag kis hangja és meggyőző ereje miatt A mai légtartályos fegyverek közvetlen elődjének lehet tekinteni a leeds-i Baker és Currie által készített tartályt illetve az ezzel működő fegyvert. Az alapot szolgáltató légfegyver mely a Királyi Hadsereg-től származott 150m/s-os lövedéksebességet tudott produkálni egy .32-es ólomgolyóval. Ezt a teljesítményt 90m/s-os lövedéksebességre csökkentették a légtartályt pedig 42bar nyomással töltötték fel.

Akkor ezt a nyomási értéket tekintették a maximálisnak, amely mellett a tartályon lévő átömlőszelep tökéletesen működhetett. A fegyver teljesítménye az első öt lövésig egyenletes volt. Ezután a tartályban egyre csökkenő légnyomásssal egyenes arányban kezdett a lövedéksebesség is csökkenni. Ez lövésenként kb. 6m/s-ot jelentett.

Ebben az időben sok, házilag készített egyedi megoldásokat tartalmazó fegyver is napvilágot látott. Adatokat találunk egy 3 méteres csőhosszal megáldott puskáról aminek lövedéksebessége 183m/s volt. Mindez egy .50-es kaliberű, 10grammos lövedékkel, egy 35bar-os tartály és egy biciklipumpa segítségével! Reilly, a londoni légfegyverkészítő ír egy 1850-ben készített fegyveréről amely 35bar alatti nyomással működött és egy kis kézipumpával volt működtethető. Vagy ugyanebből az időből származik Wesley írása egy kísérletről (elég brutális) amelynél egy 19mm-es keliberrel bíró antik légfegyverrel durrantott bele a kastélyában lévő kandallóba. A lövedék nagyjából lerombolta a kandallót, letépte a tapétát a falról és az összes olajat és kemikáliát lesodorta a falnál álló vitrinről.

A ma gyártott légfegyverek zöme ezekhez a típusokhoz képest jóval kisebb energiával bírnak, legfőképp az abszolút biztonságos működés és az egyes országokban előírt teljesítményhatárok miatt. Ezeket a puskákat, pisztolyokat otthoni, kerti lövészetre készítik, de egy jó golyófogóval (és ez óriási előnye a légfegyvereknek) akár lakáson belül is használhatjuk őket.

Ezen kívül természetesen megvannak a mai kornak is a „nagyágyúi” melyeket egyes országokban vadászatoknál  illetve a légfegyveres sport bizonyos szakágainál találunk meg. Ezek a különleges légpuskák 330m/s vagy e feletti lövedéksebességet is elérnek, mely teljesítménnyel átlépik a hangsebességet és lövéskor hasonló hangrobbanást produkálnak mint egy .22-es lőfegyver.

LÉGFEGYVER TÖRTÉNET II.Az egyes országokban nagyon eltérőek a légfegyverek besorolása. Van ahol teljesítménytől függetlenül még mindig lőfegyverként kezelik és emiatt szinte beszerezhetetlen és van olyan ország is ahol pedig teljesen szabadon vásárolható és tartható. A legnépszerűbb gyakorlat amit a törvényhozók alkalmaznak, az a teljesítmény alapú besorolás. Angliában például a szabadon vásárolható légpisztolyokra 8,1J-os energia határ vonatkozik, míg a légpuskáknál ez megnő 16,2J-ra. Kanadában ugyanez a határ 5,7J. Magyarországon mind pisztolyra mind puskára a 7,5J-os csőtorkolatnál mért energiahatár érvényes. Ez egy általánosnak mondható, 0,5gr körüli súlyú lövedéknél kb. 170m/s-os sebességet jelent. De, hogy a nálunk sokat kesergő lövészeknél is vannak nehezebb helyzetben lévő sporttársak arra ott a Japán példa ahol minden fémlövedéket kilövő eszköz lőfegyvernek minősül. És így már az is érthető, hogy miért lett az Air Soft fegyveres lövészet illetve fegyvergyártás oly népszerű az ázsisi szigetországban.

Mindenestre leszögezhető, hogy bár harcászatilag az elmúlt évszázadokban a légfegyverek szép lassan teljesen elvesztették jelentőségüket, megmaradtak mint verseny vagy hobby fegyver és nagyon úgy tűnik, hogy ilyen formában még nagyon hosszú ideig boldogítanak minket.

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft