Nagyon megbízható, nagyon népszerű,nagyon jó: a LOV 21 légpisztoly

LOV 21„Nagyon megbízható”. „Nagyon egyszerű”. Nagyon népszerű”. Nagyon csúnya”. Nagyon pontos”… Csak néhány, esetenként egymásnak ellentmondó vélemény, amivel a cseh LOV 21-est jellemezni szokták az emberek. A fegyver története több évtizedre nyúlik vissza, amely idő épp elég volt arra, hogy a volt KGST országaiban a Slavia légpuskák mellett a legmeghatározóbb és legkedveltebb légfegyverré váljon.

Persze erre a szkeptikusok mondhatnák azt, hogy „egyszerű volt a védett piacon nagyot alkotni, ahol ezeknek a termékeknek (a nyugati világ kizárásával) szinte nem volt konkurenciájuk”. De az mégsem lehet a véletlen és a vakszerencse műve, hogy a piaci környezet változott ugyan de a cseh légfegyverek és köztük a LOV 21 még mindig itt vannak és ugyanolyan népszerűek mint valaha.

A pisztolyon, ami első pillantásra szembetűnik, az a sok ember véleményét megosztó külső. A pisztoly lényegi részét egy két részből álló, fröccsöntött műanyag héj takarja. Szépnek talán nem szép, de használat közben annál inkább meg lehet szeretni. A két részt csavarok rögzítik nagyon stabilan. Ránézésre is látszik, hogy szépen kidolgozott a tokrész, az illesztések pontosak és a pisztolyt kézbe véve ez az érzés csak erősödik bennünk. A markolat kialakítása végett akár jobb akár balkezes ember is ugyanúgy használhatja. Mindezek ellenére azt gondolom, hogy a mai világban, mikor egy termék eladásakor mindennél fontosabb a „csomagolás” bátor dolog ilyen dizájnal megjelenni.

A műanyag tok alatti  fém alkatrészek kiváló minőségű acélból készültek, ami ha mellévesszük, hogy maga a  gázadagolószerkezet is vérlázítóan  egyszerű, az embernek az az érzése, hogy a rendszer örökéletű. Ez természetesen nem igaz de az biztos, hogy kíméletes használat mellett sokáig nem kell a szervízelésével foglalkozni. A fegyverhez egy kiszúrótüskét ad a gyár, mely 12 gr-os patronhoz jó. (Emellett kapható a 7,5 gr-os szifonpatronhoz használható kiszúróelem is). Mint gyakorló szervízelő, komolyan mondom öröm ránézni a fegyver robbantott ábrájára. „Kevés alkatrész = Kevés gond”.

Ez amiatt van, mert a tartályba kiáramló Co2 hatására a kiszúrótüskében lévő  tömítés megduzzad és a gáz kifogyása  után idő kell (kb. 1 perc) amíg eredeti méretére zsugorodik össze és újra használható lesz. Tehát egy hosszabb lélegzetű lövészetnél hasznos lehet a két kiszúrótüske, amiket felváltva használva folyamatosan tudunk lőni pisztolyunkkal. Apró hiányosság, hogy a gáz kifogyásáig a kiszúrótüske kicsavarhatatlan az előbb említett tömítésduzzadás miatt. Tehát ennél a fegyvernél nem lehet azt megtenni, hogy pár lövés után kiürítjük a fegyvert és eltesszük.

Ezt ellensúlyozza az a tény, hogy a többi légpisztolyhoz képest nagyon hosszú ideig képes megtartani a gázt. Bár nem törvényszerű de előfordul, hogy hetek múltán elővéve azt tapasztaljuk, ugyanannyi lövésnyi co2 van a pisztolyban mint mikor eltettük. Ettől függetlenül azt ajánlom, ha tudjuk, hogy hosszú ideig nem használjuk a fegyvert, lőjük ki a maradék gázt és úgy rakjuk el. Ez és egy kis szilikonolaj a tömítések élettartamát nagyban tudja növelni. A patron betöltése után a hátsóirányzék alatti töltőrudat hátrahúzva tudjuk a lövedéket a töltővályúba helyezni.

(A kevés negatívum egyike a  hátsó nézőkén lévő, meglehetősen széles hasíték és vele együtt az első irányzéktüske). A rúd visszatolásával a lövedéket a csőfarba juttatjuk.

A tapasztalat az, hogy bár  hosszú idő és intenzív használat után, de a  töltőrúd megkophat. Ez azt okozhatja, hogy lövéskor a rúd a gáznyomás hatására hátracsúszik és nem zárja le teljes mértékben a csőfart. Emiatt a gáz egy része hátrafelé elszökik és gyengül pisztolyunk teljesítménye. Kis átalakítással ez a hiba véglegesen orvosolható. Az elsütőszerkezetet egy egyedi (nem hátsó kakasos) megoldással, a tok közepén elhelyezett „füllel” lehet felhúzni. Az elsütőbillentyű sütéskor finoman, viszonylag rövid húzáshosszal működik (1-2 mm). 

A gyári adatok és tapasztalataink szerint is, egy 12 gr-os patronnal kb. 50, míg a 7,5 gr-os patronnal kb. 30 lövést tudunk leadni. A két különböző patronnnal való használatnál természetesen lövedéksebességben nem, csak a lövészámban tapasztalunk majd különbséget. A LOV 21-el, (és jó lövedékkel) még egy tapasztalatlanabb ember is nagyon jókat tud lőni. Valahogy egyszerű vele a dolog. Mindenféle misztérium helyett azt gondolom ez a jó fegyver ismérve. Nem véletlenül volt sokáig a junior és ifi korú versenyzők kedvelt fegyvere.

Összegezve a leírtakat, a pisztolyt mindenkinek ajánlom akinek a belbecs fontosabb mint a külcsín és viszonylag kis pénzért szeretne egy megbízhatóan működő, pontos légpisztolyt.

Mérleg:

 • intenzív használat mellett a töltőrúd megkophat
 • durva irányzékpár
 • viszonylag kis súly
 • megbízható működés
 • pontosság
 • szabályozott gáznyomás
 • szifonpatronnal is működik
 • kellemes, stabil fogás
 • mérsékelt ár

Technikai adatok:

 • Gyártó: Drulov (Csehország)
 • Kaliber: 4,5mm
 • Hossz.: 290mm
 • Szélesség: 34mm
 • Magasság: 160mm
 • Csőhossz.: 103mm
 • Súly: 724gr
 • Lövedéksebesség: 150m/sec

– Vasicza Péter – 

“Nagyon megbízható, nagyon népszerű,nagyon jó: a LOV 21 légpisztoly” bejegyzéshez 41 hozzászólás

 1. Kb 8 hónapja vettünk a lányunknak egy ilyen fegyvert (Önöknél)
  Nagyon pontos, erős és szerintem jó fegyver.
  Én nagyon megszerettem, és a lányom zsenge kora (9 éves) ellenére is meg tudja tartani és egészen jó pontossággal tudja használni.

 2. Mély fájdalommal tudatjuk minden kedves baráttal, pártoló taggal, tulajdonossal és szimpatizánssal, hogy 2010 Áprilisában a Lov21 néven nagy ismertségre szert tett légpisztoly gyártását hivatalosan is bejelentette a gyártó Drulov cég. Emléke és a már forgalomba került darabok örökre velünk maradnak!

 3. Sziasztok.
  Én örököltem a keresztapámtól egy love 21-et. Illetve annyi a külömbség az itteniekhez képest hogy ezen van irányzék és még Csehszlovákia van ráírva. Akérdésem az lenne hogy mivel nekem nincs rá szükségem mennyiért lehetne eladni és hol.
  Válaszotokat előre is köszönöm.

  • Szia, Kristóf!

   Engem érdekelne a légpisztolyod, ha megvan még. Címem: liberty@vodafone.hu Kérlek, küldj néhány képet elöljáróban, ha aktuális még az eladás.

   Köszönöm.

   Válasz erre:
   „Sziasztok.Én örököltem a keresztapámtól egy love 21-et. Illetve annyi a külömbség az itteniekhez képest hogy ezen van irányzék és még Csehszlovákia van ráírva. Akérdésem az lenne hogy mivel nekem nincs rá szükségem mennyiért lehetne eladni és hol.Válaszotokat előre is köszönöm.”

  • Válasz erre:
   „Sziasztok.
   Én örököltem a keresztapámtól egy love 21-et. Illetve annyi a külömbség az itteniekhez képest hogy ezen van irányzék és még Csehszlovákia van ráírva. Akérdésem az lenne hogy mivel nekem nincs rá szükségem mennyiért lehetne eladni és hol.
   Válaszotokat előre is köszönöm.”

  • Válasz erre:
   „Sziasztok.
   Én örököltem a keresztapámtól egy love 21-et. Illetve annyi a külömbség az itteniekhez képest hogy ezen van irányzék és még Csehszlovákia van ráírva. Akérdésem az lenne hogy mivel nekem nincs rá szükségem mennyiért lehetne eladni és hol.
   Válaszotokat előre is köszönöm.”

   én meg vásárolom ha szeretné! 7000 ft.-ért vettem két hónapja egyet ! De hogy legyen a fiamnak is ugyan annyiért meg veszem! 06304279083 Attila

  • Válasz erre:
   „Szia Kristóf,

   A boltban van még 3db. teljesen új LOV21-es, garanciával. Ezek még a legutolsó rendelésünkből maradtak. 27900.- az áruk.
   Üdv”

   Szia Péter,

   Egy Lov21-est el tudnátok nekem tenni? Bemennék érte a jövő héten valamelyik nap.

   Köszönettel,
   Ivaskovics Tamás

   • Szia ! Ha ilyen hibára gyanakszol,valószínüleg az üllőt-és kalapácsot is kell cserélni a szerkezeten, ami nem ilyen egyszerű.Szerintem így kb:7000-et ér,legalábbis én ennyit adnék érte.
    Üdvözlettel :bfece

    Válasz erre:
    „Telefon: 0630 3161537
    E-mail: spitfire94@freemail.hu

    Válasz erre:
    „Sziasztok pénz, és idő hiányában eladóvá vált LOV 21-es CO2-es légpisztolyom!
    Irányár: 15.000 Ft
    Annyi baja van, hogy egy tömítéskészlet kell bele (1000-2000 Ft)””

 4. Sziasztok én ma találtam kidobva egyet! a felhúzó rúgója nagyon erős.
  A töltő rúd is szerintem elég jól tart 🙂 Holnap lesz a főpróba. Kérdésem lenne ,hogy távcsövet hogyan lehet rászerelni? Ja: Made in Czechoslovakia.

 5. Üdv! A héten vásároltam ônöktől egy használt lov-21 légpisztolyt. Köszönöm a korrekt és viszonylag gyors ügyintézést. A pisztoly kiválóan működik, 1 szódapatronnal kb 35 értékelhető lövés adható le. A cső és a gázadagoló közti átvezető kis csövet tömítettem, így nem enged el fölöslegesen gázt lövèsnél. A betöltőrúd golyónak lett egy kis gödör fúrva igy betolt állapotban a golyó beleül ebbe a kis gödörbe és nem engedi hátralökni a kopottabb betöltőt lövésnél. Mégegyszer köszönöm és további sikeres üzletvezetést kívánok! Üdv, János

 6. Köszönöm a tájékoztatást!

  Mindenben megerősíthetem a leírtakat.A 70-es években, majd a 80-as években ismét volt ilyen légpisztolyom, évekig használtam őket, pedig egyik sem újként került hozzám.Elnyűhetetlenek, pontosak.
  Mindenkinek csak ajánlani tudom.
  /Zárójelben:ennél már csak a TAU 7 jobb./
  Érdemes megismerkedni vele, jó játék, jó szórakozás, gyerekeknek is /felügyelettel!/ komoly „tanulófegyver”.

  Üdvözlettel!

  Régi „motoros”

  Tóth János

 7. A gyári hátsó irányzékot vízszintesen két csavarral lehet állítani-rögzíteni. Érdemes a belső menetes furatokat egytengelyűvé jusztírozni, s egyetlen 4-es átmenő csavart hajtani bele önzáró anyával, így egyetlen csavarral lehet horizontálisan állítani.

 8. Helló mindenki!
  Segítséget kérnék,vettem egy LOV21 légpisztolyt ami a szódás patronnál hosszabb patronnal működik.Mit kellene benne cserélni,hogy a sokkal olcsóbb háztartási patronnal is működjön.Aki tudja kérem segítsen.Köszönöm

 9. Helló mindenki!
  Segítséget kérnék,vettem egy LOV21 légpisztolyt ami a szódás patronnál hosszabb patronnal működik.Mit kellene benne cserélni,hogy a sokkal olcsóbb háztartási patronnal is működjön.Aki tudja kérem segítsen.Köszönöm

 10. Üdv!Eladó egy újszerű Lov 21.A lövéskor nem megy hátra a töltő rúd,mert bajonett zár szerűen reteszelve van.Tehát töltés után 90 fokkal jobbra elfordítom,így stabilan helyén marad,nem jön ki a CO gáz.Nyomást tartja mint általában fajta testvérei.Ára:19 ft 20 3236915

  • Szeretnèk èrdeklődni meg van e még a fegyver?

   Válasz erre:
   „Üdv!Eladó egy újszerű Lov 21.A lövéskor nem megy hátra a töltő rúd,mert bajonett zár szerűen reteszelve van.Tehát töltés után 90 fokkal jobbra elfordítom,így stabilan helyén marad,nem jön ki a CO gáz.Nyomást tartja mint általában fajta testvérei.Ára:19 ft 20 3236915”

 11. Szèp estèt. Èn is keresnèk egy lov 21est megvètelre. Nagypapàm kölcsön adta nekem de sajnos feltörték az automat ès ezt is elvitték több màs dologgal eggyütt. Szeretnèk neki őrőmet szerezni azzal hogy szerzek egy màsikat. Aki tud ilyet eladot jelezze kèrem. Tel:. 0670 2997989. KÖSZÖNÖM

 12. Sziasztok!

  Lassan 7 éve született az alap cikk, gondoltam kiegészítem a legfrissebb LOV21-es tapasztalataimmal.

  A pisztolyhoz szifon patron tüskét kaptam gyárilag. Ez nem gond hiszen sokkal takarékosabban lehet használni így a fegyvert.
  25ft/patron csere esetén a Liss márkaboltban és 35ft/patron ha nem viszel cserét. Egy standard patron 180-220ft és nincs dupla annyi gáz sem benne mint a szifon patronban.
  Szifon patronnal 30-35 használható lövést lehet vele leadni utána már nagyon esik a röppálya.
  az eredeti cikkben ez szerepel:
  „Nagy előnye a pisztolynak, hogy a fegyver a co2 gáz nyomásának csökkenését érzékelve, a használhatatlanul kevés gázt elengedi, így biztosítva a közel egyenletes lövedéksebességet, illetve megakadályozva azt, hogy esetleges figyelmetlenség miatt a csőben megragadjon egy lövedék. Ezzel együtt nem kell azt figyelnünk, hogy a co2 gáz csökkenésével egyidejűleg mikor kezd el a lövedék röppályája is esni.”
  Sajnos az új Lov21 nem engedi el, de egy szint alatt már nem lehet vele lőni valóban, viszont az a szint már nagyon használhatatlan.
  Erre az a megoldás, hogy ha azt hallja az ember 10 méteres célnál,hogy két külön csattanás van, 1. a pisztoly és a második a cél, akkor célszerű hátra nyomva a felhúzót, kiereszteni belőle a maradék gázt. Mert ez a mennyiség már csak gyenge lövéseket fog eredményezni.
  A pisztoly nem halk de még az elviselhetőségen belül van egy lakásban való lövöldözéshez. szemben pl a Crossman Vigilante CO2-es pisztollyal aminek első tárát akár riasztó lövésre is lehetne használni.
  A LOV 21 pontossága meggyőző maradt. Hosszú, huzagolt cső megfelelő lövedékkel, szép szórásképet eredményez még 15 méterről is.
  Viszont gyárilag nincs beállítva a fegyver, ezért azt muszáj türelmesen belőni arra a távolságra amire lőni akarsz..
  A vele egy árban lévő Vigilantéval összehasonlítva, ami szintén huzagolt csövű SA lövésre is képes, és hiába táras és e miatt elmozdulás nélkül lehet lőni vele, sokkal jobb szórásképet eredményez 10 méterről a LOV21. Csak be kell jól állítani.

  Jó lövést!

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft