Samuel Colt élete

 

Samuel Colt feltaláló, üzletember és fegyvergyáros 1814. július 19-én született Hartfordban, Connecticut államban, az Egyesült Államokban.

Megalapította a Colt’s Patent Fire-Arms Manufacturing Companyt (ma Colt’s Manufacturing Company ), és a revolver tömeggyártását kereskedelmi szempontból életképessé tette.

 

Találmányai közt szerepelt még a víz alatti távírókábel és víz alatt használható robbanószerkezet.
Tizenhat évesen hajósinasként dolgozott egy India és Anglia között közlekedő hajón. A hosszú út alatt fából kifaragta az általa megálmodott revolver fő alkatrészeit.

A forgótáras pisztoly szerkezetének ihlete a hajókormány, mások szerint a csörlő dobmechanikája megfigyelésének köszönhető. Colt úgy gondolta,
hogy egy hasonlóan működő fegyverrel egymás után több lövést lehet leadni, mégpedig egy kézzel működtetve.

Elgondolását partra szállása után egy puskaművessel acélból el is készíttette. Az első próbálkozás kudarcot vallott, a próbalövés letörte fegyvere csövét. Ezután csak 1832-ben látta elérkezettnek az időt az addigra már áttervezett, második revolver prototípus elkészíttetésére, ezért szövetkezett Anson Chase puskaművessel.

1835-ben Angliában és Franciaországban szabadalmaztatta a fegyver harmadik prototípusát, viszont hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban csak 1836-ban
fogadták el szabadalmát. Megfelelő tőkéstársak bevonásával Samuel Colt nekiláthatott fegyverkészítő üzemének felszereléséhez.

1866 — Hand-colored Lithograph — Image by © CORBIS

Patersonban megkezdődött az ötlövetű, elöltöltő, csappantyús forgópisztolyok gyártása. A piaci sikerek azonban még várattak magukra.

A többcsövű „pepperbox kötegelt csövű forgópisztolyokat nehéz volt kiszorítani a piacról. Az áttörést az 1846-ban az Egyesült Államok és Mexikó között kirobbant háború hozta meg. Az 1836-ban kifejlesztett forgópisztollyal felszerelt texasi lovasok rendkívül hatékonyan tudtak harcolni. Katonaküldöttség ment Washingtonba, hogy minél több ilyen fegyver kerüljön az amerikai csapatokhoz. A kormány felvette a kapcsolatot Colttal, aki a Texas Paterson modell tökéletesített változatából ezer darab revolvert szállított a hadseregnek.

Az 1851-re már világhírnevet szerzett colt forgópisztolyok használata egyszerű volt. Egy kézzel lehetett működtetni: a lövész a tenyerével átfogta a fegyver markolatát, hüvelykujjával hátrafeszítette a kakast, eközben a henger egyötöd (egyhatod) fordulattal a soron következő lőszerkamrát a cső hátsó nyílásához
állította. A hengert abban a pillanatban egy alkatrész rögzítette. Majd az elsütő billentyű meghúzásakor a kakas kioldott, ráütött a csappantyúra, ezáltal megtörtént a lövés. Ezt a műveletsort ötször (hatszor) lehetett megismételni újratöltés nélkül. A tűzgyorsaság a lövész kézügyességétől és a fogások
begyakoroltságától függött.

Az elöltöltő, csappantyús Colt revolvereket többféle űrmérettel és csőhosszal gyártották egészen 1873-ig. Samuel Colt a fegyverek gépi szabványok szerinti előállításának úttörője, a fegyverek tömeggyártásának és a tömeges marketing megalapozója.

Fegyvergyárának felfutása egyben azt is magával hozta, hogy Amerika meghódítása után Európai és Ázsiai kapcsolatok kiépítése következett. A Colt Fegyvergyár az orosz cároknak, az Oszmán birodalom szultánjának és a kortárs európai uralkodóknak is készített különlegesen szép, díszesen vésett
fegyvereket. Az arany berakásos, vésett revolverek ott díszelegtek I. Miklós és II. Sándor orosz cár, VII. Frigyes dán és XV. Károly svéd király vitrinjeiben. Kossuth Lajost is megajándékozta egy 1851 Navy és egy 1849 Pocket revolverrel, ezek a fegyverek jelenleg a budapesti Nemzeti Múzeumban vannak kiállítva.

Samuel Colt fegyvereit számtalan európai országban másolták, még Japánban is készültek kópiák. Colt kitűnő menedzser volt, 1861-re az egész világot behálózó értékesítési hálózatát is kiépítette.
Az amerikai polgárháború idején az északiak oldalára állt, Grant tábornok hadseregének egyik legnagyobb szállítója lett. Tiszteletbeli ezredesi rangot is kapott. A polgárháború második évében, 1862. január 10-én azonban Samuel Colt váratlanul szívrohamban meghalt. Ekkor negyvenhét éves volt. Több
millió dolláros vagyont hagyott családjára, és azt a céget, amely ma is a világ egyik legnépszerűbb fegyvergyártója.

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft