A Crosman Quest légpuska

A Crosman Quest légpuskaSok ember keres elérhető árú, mégis megbízható, jó garanciális háttérrel bíró fegyvert. Nekik lehet jó választás a Quest 1000 légpuska.
A következő cikkben a Crosman cég eme közkedvelt hobbifegyverét mutatjuk be.

Első pillantást vetve a csomagolásra rögtön szembetűnik a Crosman cégtől már megszokott, nemzeti lobogó színeiben pompázó kartondoboz, melynek oldalát beborítja a „mit ne csinálj a fegyverrel” instrukció áradat. Ez itt Amerika!

A Crosman Quest légpuskaA Questet modern, egyszerű külső jellemzi,fa agyazással.
A fegyver kézbevételekor az első meglepetés a fegyver súlya lesz, hiszen hiába a fa tus, a 2,73kg-os tömegével egy relatív könnyű puskát fogunk (a Quest műanyag agyazású verziója, a Phantom 1000 ugyanilyen súlyú). A fegyert vállhoz emelve érezzük, hogy az agyazás nagy odafigyeléssel lett megtervezve, kialakítva. Jól kiegyensúlyozott, jó fogása van.

A Crosman Quest légpuska A csöve egy 470mm hosszú huzagolt acélcső (az 5,5-es kaliberű fegyver csöve valamivel rövidebb), melyen található a két fluoreszkáló irányzék.
Ezek külső fény hatására hátul piros, elöl pedig zöld színben pompáznak.

Az irányzékpár műanyagból készült ami nem meglepő annak ismeretében, hogy a mai tendencia az, hogy szinte minden gyártó ott spórol ahol tud.Talán ez a legnagyobb hiányossága a puskának.

Ha valakinek nem annyira szimpatikus és áldoz rá, az távcsővel is felszerelheti puskáját. Ennek az igénynek megfelelően kapható a Quset 1000X ahol a fegyver mellett egy Centerpoint 4×32-es távcsövet is találunk a dobozban.

 

A Crosman Quest légpuskaA dugattyúházon normál méretű (11mm.-es) prizmasínt találunk illetve egy furatot aminek köszönhetően a távcsőszerelék hátsó részét (vagy két részes esetében, a tagját) tudjuk rögzíteni a szerelékben található acél stift segítségével. A Crosman Quest légpuska

A Crosman Questnek állítható, két fokozatú elsütőbillentyűje van, így a lövész saját tetszése szerint állíthatja a sütés hosszát (célszerű ezután csavarrögzítő géllel bekenni az állítócsavart mert hosszabb használat után a rezonanciától bizony meg tud lazulni).

 Ezelőtt található a biztosító billentyű, mely itt nem automatikusan működik hanem nekünk kell a felhúzás után aktiválni abban az esetben ha még nem akarjuk elengedni  a lövést.   A válltámasz kemény gumiból készült mely így jó tapadást biztosít és elnyeli a lövéskor fellépő rezonancia egy részét. Itt a tussal való illesztésnél találunk némi hiányosságot.

Az amerikai fórumokkon az egyik legajánlottabb légpuska rágcsálóirtásra illetve hobbifegyvernek. Gyári teljesítménye 4,5-ös kaliberrel 23,2 Joule (305m/s), ám a magyarországi törvények miatt nálunk 7,5J-ra gyengítve lehet csak kapni, mely a gyári rugó cseréjével történik.   A Crosman cég a rugós fegyvereinek nagy részét a Távol-Keleten, míg a Co2-esek zömét és PCP fegyvereit 100%-ban az USA-ban gyártja. Ez a fegyver Kínában készül, komoly minőség ellenőrzés mellett.

  Karbantartás:

– az új fegyvert érdemes szétszedni, kitisztítani és a rugót illetve a dugattyút átzsírozni (ezt egyébként minden rugós fegyvernél ajánljuk).
– csőtisztítás 1000 lövésenként ajánlott (fegyverolajjal fújjuk be  a csövet, hagyjuk, hogy végigfollyon rajta. Műanyag sörtekefével dörzsöljük át majd használat előtt ráérünk egy pamutkefével szárazra törölni).

Negatívumok:

– kilazuló sütésállító csavar (orvosolható a korábban leírt módon)
– műanyag irányzék
– a gyári teljesítményhez (305m/s) képest kis súly (bár ez 7,5J-nál nem jelent problémát)

Pozitívumok:

– nagyon jó ár-érték arány
– kényelmes fogás
– jó szerelhetőség
– fluorszkáló irányzék

Technikai adatok: kaliber:

4,5 vagy 5,5mm
teljes hossz: 1130mm
súly: 2730g
csőhossz: 470mm
teljesítmény: 160m/s (gyári teljesítmény 305m/s)  

Extra tartozék: billentyűzár  

– Vasicza Bence –

A Crosman Quest légpuska

 

A Crosman Quest légpuska

 

A Crosman Quest légpuska

A Crosman Quest légpuska

“A Crosman Quest légpuska” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft