A Benjamin Sheridan Discovery légpuska

Benjamin Sheridan DiscoveryA Benjamin Sheridan Discovery légpuska a Crosman 2260-as, 12grammos Co2-vel működő és kategóriájában roppant népszerű légpuska továbbgondolt és sűrített levegővel működő változata. 4,5 és 5,5mm-es kaliberben is gyártják. A fegyveren a ma már szinte kihagyhatatlan fluoreszkáló irányzékpár, biztosító és extra hosszú távcsősín is található. A fegyver saját irányzéka hát egyszerű. Persze a gyártó gondolatai között bizos az is szerepelt, hogy a fegyvert nagy valószínűséggel amúgy is távcsővel használják majd és hát, nem egy komoly gyártónál egyszerűen nem is tesznek gyári irányzékot a fegyverre emiatt. Szóval tekinthetjük ezt úgyis, hogy kaptunk ajándékba egy viszonylag jól használható nyílt irányzékot. A fegyvertus alján, a sátorvas előtt helyezte el a gyártó a nyomásmérő órát. A fegyver 100 és 200 bar közötti értékek között működik ideálisan. Az órán zöld színnel jelzik ezt a tartományt.

A töltőszelep a cső alatt elhelyezett tartály elején található és újszerű gyorscsatlakozós kiképzése miatt jóval egyszerűbb a töltőcső fel illetve levétele mint más PCP puskák esetében ahol általában menetes a csatlakozó. A szelepben egy finom szűrő is helyet kapott ami az estlegesen bekerülő apró szennyeződéseket felfogja még mielőtt azok a fegyver levegőkamrájába jutnának. A gyorscsatlakozós szelep és a takaróhüvely A cső egy gyári Crosman cső és higgyék el abszolút jól működik. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb távolságokon sem okozott csalódást. A fegyver tusa szinte teljesen megegyezik a Crosman 2260-as modell bükkfa agyazásával amivel eddig sem volt probléma.

Érdekes, hogy a gyártó a fegyver hátulján meghagyta a teljesítményállító csavar helyét de azt nem szerelte be. Mondanom sem kell, nem kell nagy tudomány, hogy valaki ezt pótolja és így a teljesítmény bizonyos határok között rögvest szabályozhatóvá válik. (Persze ilyet nem szabad csinálni!) A fémrészek barnított acélból készültek. Műanyagból csak a töltőszelep védőburkolata, az első irányzék az elsütőbillentyű és a sátorvas készült.

A pumpa

Benjamin Sheridan DiscoveryA közhiedelemmel ellentétben és az eddigi PCP fegyverek felpumpálásánál szerzett tapasztalatainkkal szemben itt feltűnően gyorsan végeztünk az üres tartály 200bar-ra történő felpumpálásával. A pumpa roppant masszív felépítésű. Széles talp, vastag sűrítőoszlop és roppant kényelmes, széles markolat. Ennek köszönhetően 100 bar fölötti nyomásnál is viszonylag könnyen tudtam pumpálni még az én 63kg.-os súlyommal is. Ennél a PCP pumpámál is mint más gyártóéknál 300 bar a maximális érték, de ezt a tartományt már erősen pirossal jelzik a mérőórán. Összességében azt gondolom, hogy ha a barkácsolók meg tudják állni, hogy a szerkezet belsejét is feltárják és a tisztaságmániásokat, hogy olajozzák azt akkor örökéletű lehet a pumpánk. A gyártó szerint 50 órai folyamatos használattal tesztelték a szerkezetet és még csak fel sem melegedett. Higgyünk nekik!

Hány pumpálás szükséges?

Benjamin Sheridan Discovery100 pumpálással a fegyverben lévő üres tartályt az ideális értékig tudjuk tölteni és mindösszesen 25 pumpálás elég, hogy 35 lövésnyi levegőt komprimáljunk a tartályba. (A gyári teljesítménnyel kb. 35 lövés adható le). Tehát a pumpára nyugodtan mondhatjuk, hogy roppant hatékony. Természetesen a Magyarországon engedélyezett 7,5 Joule-os teljesítménnyel az optimális nyomásértékeken belüli lövésszám jóval több ennél. A tartály feltöltése után a pumpán található nyomáskiegyenlítő csavart tekerjük ki. Így a pumpában és a tömlőben lévő levegőt le tudjuk engedni majd ezután tudjuk a tömlőt a fegyverről levenni. Szintén szimpatikus, hogy míg más gyártók hihetetlen szűkmarkúan bánnak a kiegészítőkkel itt egy 50 cm–es feltöltőcső, csatlakozókkal együtt jár a pumpához. (Ez más esetben 15.000Ft.-unkba kerülne).

És még Co2-vel is működik!

Hát igen, a gyártó a kevésbé sportos felhasználók kedvéért lehetővé tette, hogy ugyanazon a szelepen keresztül Co2 palackról is tölthessük ami picit könnyebbé teszi az amúgy sem túl megterhelő tartálytöltést. Ehhez egyetlen adapter szükséges, hogy csatlakoztathassuk a palackot a tartályhoz.

2008 Márciusában a nurnbergi IWA kiállításon vehettem kézbe először a fegyvert és néhány alapvető adaton kívül nem nagyon tudtam meg róla mást. Így már alig vártam, hogy egy alaposabb tesztnek vethessem alá a világon kapható, jelenleg legolcsóbb PCP puskát.

A Teszt

Benjamin Sheridan DiscoveryA tesztben a 4,5mm.-es és az 5,5mm-es modellt is használtuk. A fegyvert kézbe véve, első benyomásunk az volt, hogy nagyon könnyű. Persze itt nincs mozgó, csapódó alkatrész mint a rugós légpuskáknál, de azért csak könnyebb célon tartani egy súlyosabb fegyvert Ezen kívül, bár a töltőnyílás elég széles, könnyen hozzáférhető, a lövedékek kicsit vonakodva akarnak csak a csőbe csúszni. Egy darabig próbálkoznom kellett míg rájöttem, hogy a csövet lefelé tartva ez a probléma szinte teljesen megszűnik. Az első távolság ahová a lőlapokat helyeztük, 20 méter volt, a fegyvert normál testtartásban de letámasztva használtuk.

Nagyobb távolságokon

Mivel a Field Target és Sziluett lövészet is alapvetően nagyobb távolságokon történik és a pálya is engedte, így elkezdtük nyújtani azt. 25 méteren próbálkoztunk tovább. Ezen a távolságon már az 5,5-est is kipróbáltuk. Mindkét modellre egy Centerpoint Power 8-32×56-os távcső került fel.

25 méter
25 méteren a szóráskép még mindig rendben van. A 4,5-es JSB Exact Heavy-vel pedig igen látványosan együtt maradtak a lövések.

50 méter
Ezen a távolságon már érezhetően hátrány volt az elsütőbillentyű keménysége. A billentyű elhúzáskor nem nyúlik, viszonylag pontszerű a sütés, viszont kicsit nehezebb az általam megszokott versenyfegyverekéinél. Itt állítási lehetőség nincs, úgyhogy jobb ha hozzászokunk. 50 méteren a szórás, mind a 4,5-es mind az 5,5-es kaliberű puskával 19 és 25mm között maradt. Sőt volt olyan szórásunk is amely 13mm-es volt. Ezen a távolságon a legjobb szórásképet 5,5-es JSB Exact Heavy lövedékkel lőttük. 9,5mm volt. Itt a Crosman Premier lövedék kicsit gyengébb de még mindig jónak mondható szórásképet mutatott. A 4,5mm.-es kaliberű fegyverrel sikerült a legjobb szórást produkálni amely 11,5mm volt.

A teljes képhez hozzátartozik még, hogy a szóráskép teszt után sebességmérővel mért legnagyobb lövedéksebesség különbség sem volt több mint 2 m/s. Az ideális nyomástartományban. Összevetve a tapasztaltakat, viszonylag kis pénzért az ember egy pontos, egyszerűen használható (akár verseny körülmények között is) légpuskához juthat hozzá.

Negatív

 • Viszonylag kis súly
 • Elsütés keménysége
 • Spártai egyszerűségű nyílt irányzék

Pozitív

 • Hatékony és gyors töltés a pumpával
 • Kis szóráskép nagy távolságon is
 • Kategóriájában a legolcsóbb PCP fegyver

 

“A Benjamin Sheridan Discovery légpuska” bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. Tisztelt tesztelő!Nagyon tetszenek a fegyver paraméterei kár hogy az elsütő billentyű műanyag mert a fém billentyű azért érzésből is komolyabbnak tekinthető,egyébként nagyon tetszett a fegyver bemutatása és kedvet kaptam a vásárlására csak nem tudom a szett árát és hogy a Pumpa és a tömlő tartozék vagy külön kell megvásárolni?Pedig érdekelne!Maradok tisztelettel Kocsis Gábor!

 2. A Marauder 156.000.- 4,5-es és 5,5-es kivitelben egyaránt. Ezt viszont csak „mezítelenül” küldi a gyártó. 50.000.- a pumpa hozzá.
  Nemsokára elkészül a Marauder-ről szóló hírlevelünk. Abban részletesen lehet majd olvasni a puskáról.

 3. Nagyon tetszenek a paraméterei a légfegyvernek, véleményem megegyezik az előző hozzászólóval” kár, hogy az elsütőbillentyű műanyag a fegyveren. Bár fegyvermester tud gyorsan és szakszerűen újat gyártani fémből. Az ár egy 5,5-es kivitelér 206.000 ezer forint pumpával együtt elfogadható ár.

 4. Tisztelt ND
  Az én ideálom a Crosman Benjamin TRAIL NP XL 1100. (EZ a nitrogén-szelencével működő -elnyűhetetlen-technikai csoda) Állitólag Szlovákiában vásárolható 391 €-ért. Kérdés: Van-e Önöknek ez a tipus,és beszámitanák-e az árba az uj karcmentes WEBLEY TRACKER 0.22 csősúlyos ,hangtompitós,-évek óta a rászabott tokjában pihenő „szent tehenet”. Ellenkező esetben ki kell utaznom érte a tótókhoz, és az € is traumát okoz mostanában.Előre is kösz.a válaszukat:bébé

  • Üdvözlöm,

   Sajnos nem tudjuk beszámítani a fegyverét a vásárlásba. Jelenleg nincs készleten ez a típus de rendelés esetén be tudjuk szerezni.

   Válasz erre:
   „Tisztelt ND
   Az én ideálom a Crosman Benjamin TRAIL NP XL 1100. (EZ a nitrogén-szelencével működő -elnyűhetetlen-technikai csoda) Állitólag Szlovákiában vásárolható 391 €-ért. Kérdés: Van-e Önöknek ez a tipus,és beszámitanák-e az árba az uj karcmentes WEBLEY TRACKER 0.22 csősúlyos ,hangtompitós,-évek óta a rászabott tokjában pihenő „szent tehenet”. Ellenkező esetben ki kell utaznom érte a tótókhoz, és az € is traumát okoz mostanában.Előre is kösz.a válaszukat:bébé”

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft