ASG TAC45 légpuska

Nem akarom alulértékelni az igazán magas minőségre törekvő gyártók erőfeszítéseit de a TAC 45 légpuskát kézbe véve az jutott eszembe, hogy bizonyos szempontból egy olcsón de korrektül elkészített fegyvert megalkotni sem egy egyszerű dolog. Igazi kötéltánc, hogy hol mennyi kompromisszumot enged meg a gyártó annak érdekében, hogy összességében a vásárló ne azt érezze minden használatkor, hogy “ennyi pénzért be kell érnem ennyivel”. Ráadásul, ha a piacra kerülő fegyverek databszámát nézzük, akkor ebben a szegmensben a legnagyobb a verseny a gyártók között. Az Action Sport Games TAC 45-öse pedig ennek a mintapéldánya a korrekt kidolgozottságával és a sok apró ötlettel ami izgalmassá teszi a használatát és méltó vetélytársa lesz a Crosman cég 1077-es modelljének.

Amúgy nem vagyok nagy rajongója a “militaris” fazonú légfegyvereknek de ennek a kialakítása, arányossága, részletei… szóval kis híján már tetszik 🙂
A fegyver teljes burkolata szintetikus műanyag de pontos illesztésekkel, hiba és sorjamentesen elkészítve. A puska mozgatásakor semmilyen zavaró “lötyögő” hangot nem hallunk.
A tusatalp kemény gumi ami jól tapad a vállhoz. Emellett szintén a stabil fogást segíti az áttört profilú tus a pisztolymarkolattal.

Mivel az ilyen jellegű fegyvereknél alapvető elvárás az extra kiegészítők használhatósága és variálhatósága így a dán cég nem aprózta el és már az alapfelszereltség tartalmaz annyi ötletes megoldást, hogy hetekig gond nélkül elszórakozhatunk vele.

  • Tár kioldó gomb a sátorvas mögött
  • Co2 patron behelyezésére szolgáló, kinyíló panel a markolat mögött
  • Weaver sín a fegyver felső és alsó részén
  • Igény esetén gyorsan levehető irányzék
  • Kétállású biztosító gomb
  • Tusba rejtett lézer irányzék
  • Gomb az elektromos irányzék kivételéhez
  • Kioldó peckek a fegyver gyors szétszedéséhez
  • Sínre húzható bipod
  • Fokozatosan állítható és rögzíthető magasság a bipod lábakon

A fegyver műkődése semmi újdonságot nem jelent a többi Co2-es, acélgolyós légfegyverhez képest. A tárba itt 21 darab gömblövedék fér amiből legalább 3 sorozatot ki tudunk lőni egyetlen patronnal. A fegyver félautomra rendszerű.  Egyálllású elsütőbillentyűje van, aminek a húzásával feszítjük a belső elsütőszerkezetet illetve oldjuk azt ki a hátsó állásában. Emiatt elég hosszú az elsütőbillentyű útja a sütési pontig. 2,4kg-os sütési súlyt mértünk a tesztelésnél. Itt hasznát vesszük a markolat kialakításnak és a gumírozott tusatalpnak mert ahhoz, hogy ne mozdítsuk be lövéskor fegyverünket,  határozottan “rá kell húznunk” azt a vállunkra.

A hátsó irányzék magasságban és oldalirányban is állítható ami elképesztő luxus ebben a kategóriában. Egyébként mindkét irányban csavarral tudjuk az állítást elvégezni. A hátsó irányzék kör profilú amihez szépen illeszkedik az első irányzék szintén kör alakú narancssárgán fluoreszkáló betétje.

Ha mégsem a gyári irányzékot használnánk, egyetlen pillanat alatt lekaphatjuk azt és a 19mm.-es sínre bármilyen távcsövet vagy red dot-ot feltehetünk.

Úgyanígy van lehetőségünk az alsó sínre akár lámpát is szerelni, ha már nagyon nem bírunk magunkal.
A fegyverhez kapott lézer irányzék, szintén állítható mindkét irányban. Ez egyébként egy gomb megnyomásával kivehető a fegyverből ha nem akarjuk használni vagy elemet cserélnénk benne.

A TAC 45-ös teljesítménye pont arra elég amire szánták illetve amit az összes többi acél gömblövedékkel működő légfegyver tud. A 130m/s körüli lövedéksebesség pont elég arra, hogy dőljenek a pléh célok akár 20-25 méteren.

Mindent összevetve a dán cég légpuskája kiváló szórakozást nyújt azoknak akik tárazható fegyvert keresnek hobby – szórakoztató lövészetre.

 

Típus: TAC 45
Gyártó: Action Sport Games (Dánia)
Kaliber: 4,5mm
Tárkapacitás: 21db. acélgolyó
Teljesítmény: 2,8J
Hossz: 900mm
Súly: 1565g
Anyaga: fém/polymer

– Vasicza Péter –

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft