Drulov DU10 Condor, és Eagle -„A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”Az alapmodell a DU10 Condor CO2-es légpisztoly volt, melyet Vladimir Uhrincat tervezett, és eredetileg a jelenleg verseny PCP pisztolyokat gyártó Brnói Cseh Aeron cég készített. Vladimir Uhrincat nevéhez számos CO2 fegyver kapcsolódik (TAU 5, 6, 7, Alfa CO2 Sport, Lov21, Drulov DU10 Condor és Eagle, Rada…). Jelenleg a Cseh Litomysl-ben gyártják a Radával, és számos .22 LR kiskaliberű sportpisztollyal egyetemben. A Condorból fejlesztették ki az DU10 Eagle puskát, mely kizárólag a tusában, a csőhosszban, a sátorvas és a nyílt irányzék kialakításában tér el. Ezt a két fegyvert állt most módomban Vasicza Péter (Nimród – Derringer Fegyverbolt) jóvoltából tesztelni.

A DU10 nem profi versenyfegyver, azonban hobbi-sport célra, 10 m-re tökéletes választás. A fegyver tokja forgácsolt acél tömb, de a többi alkatrész is időálló minőségi anyagokból készült. Spiátert, műanyagot, vagy aluöntvényt nem találunk ezeken a fegyvereken. A fegyvercső is masszív 16 mm átmérőjű huzagolt acélcső. Ezt a fegyvert több generációsra készítik, látszik ez a mellé adott rengeteg tömítőgyűrűn, és célszerszámokon is.

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”A DU10 CO2-es üzemű hátrarúgásmentes légfegyver. Kizárólag 4,5 mm-es kaliberrel készül, nagyobb méretben értelmetlen is lenne. Két különlegessége van. Egyrészt a DU10 5 lövetű, de nem táras. Másrészt öntöltő légfegyver. Ennek köszönhetően 1-2 másodperc alatt leadható vele pontosan az 5 lövés! Itt hangsúlyos a pontosan, és gyorsan. A fegyver szerkezete szokatlan felépítésű. Vegyük sorra a lényegi elemeket. CO2-es tartálya van, mely a markolatban foglal helyet. A tartály fontos, mivel sok fegyvernél csak egy patront rögzítő foglalat található. A tartálynak köszönhetően 8 g, 12 g, 150g… stb. CO2 patronnal, tartállyal tölthető. A 8 g-os szódáspatron kiszúrófejét még az Aeron gyár adta, most már „csak” a 12 g, és a 150 g-os lehetőségek vannak a szettben. A CO2-es hátránya, hogy hidegben (+7 C alatt) nem használható. A 12 g-os patronnal elvileg 65-80 lövést lehet leadni, nekem 60-at sikerült, hála a sok elszámolt üresen-véletlennek. Töltése igen egyszerű. Miután a fegyvert bebiztosítottuk, a nyomásmentes tartály zárókupakját a mellékelt speciális csőkulccsal kitekerjük.

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”Régi patron helyére tehetünk pl. új 12 g-os patront. A patronnak a szája mindenképpen a zárókupak felé essen. Ha fordítva tesszük bele, akkor tönkretesszük a zárókupakban található kiszúrócsövecskét. Javasolt a zárókupak becsavarása előtt szilikonspray-vel rápermetezni az O gyűrűre, és a kiszúrócsövecskére. Hosszabb ideig, ha nyomás alatt van a tartály, akkor az O gyűrű anyagába beszivárog a CO2 gáz, amitől az akár kétszeresére dagad. Nyitás után ez azonban pár óra alatt kikerül belőle, eközben lehet pattogó hangja is. A tömítés utána ismét használható.

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”Másik lehetőség – ez a kényelmesebb -, hogy az üres tartályra a szettben található 150 g-os adaptert csavarjuk be a már említett csőkulcs segítségével. Ezt alaposan meg kell húzni, különben a feltekert kispalackkal együtt fog forogni az adapter. A csomagban található 150 g-os kispalack töltve van, és ha kiürül újratölthető. Nincs más dolgunk, mint a markolat aljába csavart adapterre rátekerjük a kispalackot. Ha kell, egy 22-es villáskulccsal rásegíthetünk, de ennek kézzel is simán kell mennie. Halk szisszenést hallunk mikor már szinte teljesen betekertük a palackot. A kistartályt letekerjük, és meg is vagyunk a CO2 töltéssel. Ez igen kényelmes, mivel szerszám nélkül pik-pakk újratölthetünk. A fegyvert még lövedékkel is fel kell töltenünk. Ezt a tok hátulján található betöltőrúd balra tekerésével, hátrahúzásával kezdjük. Persze előtte bebiztosítjuk a fegyvert. A betöltőcső ekkor szabaddá válik. Ide tölthetjük be egymás után fejjel előre a max. ÖT! darab lapos fejű diabolót. Kizárólag lapos fejű diabolóval lehet ötöt tárazni, vagy rézbevonatú ólomgolyóval. Lencsefejű vagy hegyes lövedékből csak egyet szabad betölteni.

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”Ezután a betöltőrudat teljesen előretoljuk, és jobbra fordítva reteszeljük. Ebben a pozícióban a tok végén felül található csavar rugós szerkezete rögzíti. Condornál a hátsó irányzék ezt eltakarja.Az Eagle puskához még adnak egy egylövetű betöltőrudat. Ennek az az előnye, hogy a lövedék mögött azonnal lezárja a töltőcsövet, vagyis jobban tömít. Ezáltal pontosabb lövéseket lehet vele leadni. A betöltőrudat eltávolítani úgy tudjuk, hogy miután bebiztosítottuk, a betöltőrudat balra fordítjuk, majd a rögzítő csavart kicsavarjuk. Ezután a betöltőrúd kihúzható. A lyukon betekintve kilátunk a fegyvercsövön. Ennek köszönhetően a csomagba kapott akadálymentesítő pálcával a csőbe szorult lövedéket, akár többet is kitolhatunk előre. Fontos, hogy ne legyünk lusták a töltőrudat kiszerelni, azaz ne visszafelé próbáljuk a lövedékeket kiszabadítani a csőből.

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”Tudni kell, hogy a csővég nem a hagyományos megoldással készül, azaz nem egy sima huzagolt fegyvercső, ahol a csőfartól nem messze van egy 1-2 mm-es furat a felömlőnyílás gyanánt. Vladimir Uhrincat nagy ötlete volt a többlövetűség megoldására, hogy a tárat nélkülözi, vagyis beépíti a fegyverbe. A csőfar mögé tett egy betöltőcsövet, mely 5 db lövedékre elegendő helyet biztosít, a tárrúgót pedig a speciális betöltőrúdba helyezte. A felömlő nyílásnak még fontos feladata, hogy a kiáramló CO2 segítségével az elöl lévő lövedéket kilője a csövön, a mögötte lévőket pedig hátraszorítsa. Ehhez alkalmazott egy speciális kialakítású körszelepet, mely nem csak egy ponton, hanem gyűrűszerűen, és irányítva engedi a gázt áramlani. Ha az elakadt lövedéket visszafelé toljuk, akkor ezen a körszelepen keresztül toljuk, és a lövedékekből esetleg leváló darabkák beékelődhetnek az apró nyílásokba.

A töltőrúd visszahelyezésénél igyekezzünk a rögzítőcsavar alá pontosan betenni a vezetősínt, és óvatosan csavarjuk be a csavart. Figyelmetlenül a többlövetű töltőrudat még el is deformálhatjuk!

Mivel fontos a többlövetű üzemmódhoz a szabályos és nem túlméretes lövedék, ezért problémás lövedékekhez mellékeltek a csomagba egy 4,50 mm-es kaliberező eszközt. Fejjel előre ezen keresztül tolva a lövedéket, már nyugodtan használhatjuk a DU10-hez. Egylövetű esetén maga a csőfar kaliberez, azaz itt nincs jelentősége.

Az ütőmű felhúzása

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”CO2, PCP, PCA fegyvereknél sok esetben a betöltőrúd mozgatásával egyben az ütőművet is megfeszítjük. Itt nincs kapcsolata a töltőrúdnak az ütőművel, és ez esetben nem az egyszerűbb és olcsóbb megoldás miatt van így. Az ütőmű a fegyvercső alatt helyezkedik el, és hátrafelé működik. Ez egy spirálrugóval ellátott acélrudacska, melyet az elsütőbillentyű tud kioldani. Ekkor a rugó hatására az acélrúd ráüt a CO2 tartály szelepgolyójára, ami ennek hatására egy rövid időre kinyit. Vladimir Uhrincat ezt fejlesztette tovább úgy, hogy az ütőmű szelep felöli részét egy kis dugattyúval egészítette ki, mely egy hüvelyben csúszik. A szelepből kiáramló CO2 tehát nem csak a csőfarban lévő lövedéket repíti ki a csőből, hanem ismét megfeszíti az ütőművet. Szerencsénkre ez egy zárt rendszer, így a kis dugattyú a következő lövésnél nagyrészt visszaadja ezt a megcsapolt energiát.

Az ütőművet tehát csak egyszer kell megfeszítenünk a fegyver mindkét oldalára kivezetett fogantyúval úgy, hogy azt ütközésig előrehúzzuk. Lövésenként ez igen gyorsan hátracsapódik, és visszaugrik. Ennek mozgását akasztja meg félúton a biztosító kar, ha bebiztosítjuk. Ennek a fegyvernek manuális biztosítása van. Feszteleníteni úgy lehet, hogy az ütőmű felhúzókarját kézzel megfogjuk, meghúzzuk az elsütőbillentyűt, és a felhúzókart visszaengedjük. Ha kiürül a CO2, akkor az ütőművet már nem húzza fel automatikusan, és a maradék nyomást a csövön keresztül kiengedi. Ekkor nem kell fesztelenítenünk. A fegyvertok elején, a cső alatt találjuk az ütőmű rugójának előfeszítését szabályozó csavart. Eagle esetén ehhez előbb le kell szedni az előagyat, melyet egy keresztfejű csavar tart.

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”Állítani csak fesztelenített állapotban lehet. Ha becsavarjuk, akkor növeljük a rugó erejét, vagyis a szelep hosszabb ideig lesz nyitva és így nagyobb sebességgel képes a lövedéket kilőni, ha kitekerjük, akkor csökkentjük, ezáltal egy CO2 töltéssel többet tudunk lövöldözni. Tapasztalatom az, hogy nem javasolt a gyári beállítástól eltérni, mert gyárilag minden egyes DU10-et optimálisan beállítanak, ami kellemes meglepetés volt a számomra. Optimális alatt azt értem, hogy nem az a legfontosabb, hogy a fegyverből a maximális teljesítményt csikarjuk ki, hanem hogy a beállított sebességtől ne térjen el nagyon lövésenként. 160 m/s mellett előfordult 12 m/s-es eltérés is, ami sok. A gyári érték mellett 6 m/s-es volt a max. eltérés. Én azt javaslom, az ütőmű állító csavarját rögzítsük kívülről csavarrögzítő folyadékkal, és felejtsük el a létezését.

Kezdődhet az önfeledt lövöldözés.

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”Ehhez csak az elsütőbillentyűt kell mozgatnunk. Mivel nem kell tárat továbbítani, nem kell ütőművet (vagy más fegyvereknél kakast) megfeszíteni, ezért csak rövid könnyed mozdulatra van szükség. Emellett hála a CO2-nek, hátrarúgásmentes a fegyver, tehát lövéskor abszolút nyugodtan viselkedik. Elsütőbillentyűje előhúzásos, és maximálisan állítható. Mindezeket egybevéve lehet vele gyorsan egymásután, és pontosan lőni. A gyors alatt azt lehet érteni, hogy az 5 lövést akár 1-2 másodperc alatt lehet célzottan kilőni. Q.E.D.

Sütés és elsütőbillentyűállítás

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”A sütés és elsütőbillentyű állítására 4 db csavar szolgál. A sátorvason belül az elsütőbillentyű mögött két rugóval rögzített csavar szolgál az előhúzás hosszának, illetve a sütéspontnak állítására. Mindkét esetben, ha befelé csavarjuk rövidül a táv. Amelyik csavar együtt mozdul az elsütőbillentyűvel, az állítja a sütéspontot. Kicsit kevésbé gondolták át a konstruktőrök ezt a megoldást, mivel ehhez a két csavarhoz leszerelt tusa, illetve markolat mellett lehet hozzáférni. Tusát illetve markolatot leszedni pedig csak üres CO2 tartály esetén lehet, mivel a zárókupakot előtte el kell távolítani. Garanciavesztéssel, és két lyukkal a fába ez orvosolható. Az előhúzás hossza korrektül állítható, viszont a sütéspont már nem. A nyomás alatti rendszerben másként állnak az alkatrészek, így az üresen beállított sütéspont elmászik. Szerencsére ezt a csavart nehezen, de a tusa által akadályoztatva is lehet állítani. A sütési pontot sajnos nem lehet 2 mm-nél rövidebbre venni. Versenypuskákon ez 0,5-1 mm szokott lenni, de inkább 0,5 mm. Igazából a gyári beállítás itt is egész jó, inkább szokni kell, mint állítani. Az elsütőbillentyűt szűk keretek között lehet előre – hátra állítani. Nekem közepes kezem van, és szinte teljesen előre állítva megfelelő a fogása. …szóval nőgyógyászoknak picit szokni kell.

Negatívum még, hogy brutál nehezen állítható. A csavar viszonylag kicsi, és túlzottan meg van húzva. A gyári csomagban talált csavarhúzó Uri Gellert megszégyenítő módon görbült spirállá. Sajnos a csavar fejét is megigazította kissé. Javaslatom, hogy még a boltban hagyjuk ott a csavarhúzót, cserébe inkább kérjünk kedvezményt. Teljesen kitekert rögzítőcsavar mellett is csak csavarhúzóval feszítve mozdítható az elsütőbillentyű. Szerencsére találtam is egy támasztékot az elsütőbillentyű mögött.

Negyedik csavar a sátorvas előtti első csavar, mely az elsütőbillentyű ellenállását szabályozza. Elvileg ezt 300 g – 700 g között lehet állítani. Gyakorlatilag egy laprugó hátsó rögzítését lazítja a csavar. Ezt elég szimpla megoldásnak tartom, és én nem éreztem hatását, szerencsére csak kíváncsiságból állítottam, mivel megfelelő a gyári állapot.

Az irányzék

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”A nyílt irányzék horizontálisan és vertikálisan mikrométeres állíthatóságú. Mérete jól eltalált. Sajnos nem fénygyűjtős, de kiválóan célozható, rendezhető az irányzék. Az újabb szériában a gyár már mindegyik DU10-re szerel 11 mm-es távcsősínt. Sajnos csak 100 mm hosszban – lehetett volna 140 mm-es is -, ami a pisztolynál elegendő, viszont a puskánál szűkös. Egyrészes szerelék előnyben.

Markolat és tusa

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”A Condor anatómiai markolata minimálisan állítható. A maroktámaszt lehet kézméretre igazítani, nagykezűeknek pedig leszedhető. Az Eagle tusája a CZ200-nál ismert megoldással állítható. A pofadék emelhető, illetve a válltámasz nyújtható a beszerelhető műanyag távtartókkal, mely kétféle vastagságban kapható. Kiegészítő távtartókat viszont hiányoltam a csomagból. A gumi válltámasz függőleges irányban állítható. Mind a Condor, mind az Eagle esetén a tusa / markolat jobb, vagy balkezes megoldással kapható. Ellentétesen használhatatlan. Az Eagle tusának hüvelykujj nyílása kifejezetten hegyesre, élesre sikerült. Könnyedén lehetett volna kissé gömbölyített megoldású, sőt lehetett volna a CZ200T-hez hasonlóan az Eagle tusája is kétkezes. A tusát és a markolatot a CO2 tartály, a tok, és egy a tartályon lévő csavar tartja. Ez a csavar csak a tartályt lezáró kupak eltávolítása után hozzáférhető. A csavart a szettben kapott speciális csőkulccsal nyithatjuk.

Szelep

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”A tusa, illetve markolat eltávolítása után hozzáférhető a CO2 tartály szelepének zárócsavarja. Ezt a csavart a betöltőrúd és a CO2 tartály között találjuk hátul. Bellül a többi CO2 fegyvernél is ismert kemény fehér színű tömítőgyűrű található, utána a szelepgolyó. Erre az acélgolyóra mér ütést az ütőmű. A golyót egy gázelosztóval egybekötött spirálrugó tartja a helyén, melynek töltetlen állapotban van csak szerepe. A szelepet egy O-gyűrűvel szigetelt csavar zárja le. Ha a fegyver használaton kívül ereszti a gázt, akkor vagy ez az O gyűrű, vagy a zárókupak O gyűrűje a ludas. Legtöbb esetben ezen egy szilikonspray permet segít. Ha lövés után a cső végén szuszog a gáz, akkor pedig a szelepben a golyó alatti fehér tömítőgyűrű a hibás, de legtöbb esetben csak valami kosz megy az acélgolyó alá. Eagle csomagjában találunk egy fémrudat, mely az új tömítés behelyezésében, vagy a régi megigazításában segít. A csavaros végű célszerszámmal pedig a régi elhasználódott tömítést lehet eltávolítani.

Bolti szett tartalma

Drulov DU10 Condor, és Eagle - “A minőségi öntöltő hobbi légfegyver”Mindkét fegyver esetén boltból úgy kapjuk a szettet, hogy tényleg nem kell hozzá semmi plusz dolgot vásárolni. Kapunk hozzá egy műanyag lelakatolható fegyvertáskát, Eagle esetén tojásszivaccsal, Condornál pedig pontosan méretre szabott keményszivaccsal. A tok tartalmazza a belőtt fegyver tesztcéllapját, leírást a fegyverről – sajnos csak német, angol, és francia nyelven. Tartalmaz egy doboz JSB minőségi laposfejű lövedéket. Én személy szerint a JSB, és H&N lövedékeket szeretem a legjobban. A fegyveren kívül még megtaláljuk a 12 g-os CO2 kiszúróval egybeépített zárókupakot, az ezt helyettesítő 150 g-os kispalack adapterét és hozzá töltött palackot, kaliberező eszközt, kukaérett csavarhúzót, akadálymentesítő acélpálcát, sok tömítést, a zárókupak és tusarögzítő anyához tartozó speciális csőkulcsot, és imbuszkulcsot. Az Eagle-hez jár még egy egyes betöltőrúd, egy tömítést kiszedő, és behelyező célszerszám.

Magyarországon tudtommal a DU10-est a Nimród Derringer forgalmazza.

Röviden

Drulov DU10

POZITÍVUMOK:

 • kizárólag minőségi tartós anyagok felhasználása
 • öntöltő, ami ritkaság
 • hobbifegyverhez képest remek sütés
 • ötlövetű
 • nagy lövésismétlési sebesség
 • CO2 mindenevő
 • bolti csomagban minden szükséges benne van

NEGATÍVUMOK:

 • nehezen elérhető állítócsavarok
 • éles hegyes tusa, ami egykezes
 • nehezen állítható elsütőbillentyű
 • rövid távcsősín
 • nincs a tusához plusz távtartó

Technikai adatok:

Drulov DU10 Condor / Eagle

 • Gyártó: Drulov (Druzatna Lovena)
 • Típus: DU10 Condor / Eagle
 • Származási hely: Csehország, Litomy
 • Jelleg: CO2 öntöltő légfegyver
 • Kaliber: 4,5 mm kizárólag
 • Tárkapacitás: 5 db laposfejű diaboló, vagy 1 db egyéb
 • Sütési mód: SA, és öntöltő

Condor (pisztoly):

 • Tömeg: 1050 g
 • Mérete: 300 x 150 x 49,5 mm
 • Csőhossz: 180 mm
 • Lövedék sebessége: 115 m/s (95 – 130 m/s)

Eagle (karabély):

 • Tömeg: 2,5 kg
 • Hossza: 940 – 1040 mm
 • Szélessége: 49 mm
 • Magassága: 170 mm
 • Csőhossz: 520 mm
 • Lövedék sebessége: 140 m/s (110 – 160 m/s)

 

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft