Umarex Colt SA Army „Diabolo” avagy Western Shooting légpisztoly módra

Mindig elgondolkodom azon, hogy miben rejlik Colt revolvereinek a varázsa. Miért van az, hogy nem lehet ezeket a darabokat megunni. Legyen nyitott, vagy zárt keretes modellről is szó, van bennük valami olyan különleges erő, ami a magamfajta – és bizonyára ezzel nagyon sokan vagyunk így – férfiembert megbabonázza és vágyakozással tölti el, hogy megfogja, megérintse és időnként meg is szólaltassa Őket. Igen Őket, mert ezek nem egyszerű tárgyak, lelkük van, ahogy a kakast megfeszítjük, halljuk, ahogy a dob fordul, és a dobléptető zenél a fogas koszorún, ami mindig mosolyt csal az arcomra. Miért van ez? Nem tudom rá a pontos választ, a westernfilmek hatása, a történelem ezen, romantikával töltött időszakának szelleme, a viszonylag egyszerű, de annál nagyszerűbb technikai megoldás, talán ezek egyvelege lehet rá a pontos magyarázat.

Annyi bizonyos, akkor ott a hajón, a fadarabot farigcsáló, fiatal fiú, olyan páratlan eszköz prototípusát készítette el, amelyre túlzás nélkül mondhatjuk, hogy megváltoztatta a történelmet. Persze, rengeteg Istennek nem tetsző dolgot hajtottak vele végre, hiszen az amerikai polgárháború, amelyet a kontinens legnagyobb fegyveres konfliktusaként tartanak számon, rengeteg áldozatot szedett, amelyből Colt revolverei is kivették a részüket és utána is sok becstelen tett írható a rovásukra, de mi nem ezt látjuk bennük. A történelmet és azok fegyvereit tisztelő és szerető ember máshonnan, más szemszögből közelíti meg a témakört. Egy olyan világba csöppenhetünk bele – XIX. század Észak-Amerikája – amelynek romantikája magával ragadja az ember képzeletét, a végtelen préri, a magányos, oldalán a hatlövetűvel lovagoló cowboy, indiánok, bölények és még sorolhatnám a végtelenségig ezen elemeket, amelynek erősségét csak fokozzák az időszakot feldolgozó színvonalas regények és filmek végtelen számai.

Ezt a romantikát csak még jobban tetézi, hogy manapság, megvásárolhatjuk ezen revolverek replikáit, a szerelt lőszeresek kivételével engedély nélkül, és általuk még jobban felidézhetjük eme legendás kor szellemét, persze itt csak a kellemes dolgokra gondolok. Hiszen a valóság, akkor és ott nem hiszem, hogy túl sok romantikát hordozott volna, banditák, indiánok, a természet erői, háborúk és korrupt spekulánsok a szegény boldogulni akaró hétköznapi ember életét olyan keménnyé tehették, amelyet még csak elképzelni sem tudunk. Tehát szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a mai világunkban, ezen fegyverek nem a boldogulás, az önvédelem eszközeiként jelennek meg, hanem a szabadidőnk eltöltését szolgáló, kellemes kikapcsolódást biztosító hobbi kellékeikként. Tehát mit is akarok mondani a kicsit hosszadalmasra sikerült bevezetőmmel? Ha valakinek van egy pisztolya, miért vesz meg még egyet, ami csaknem azonos a meglévővel? Nem másért, mint a Colt féle revolverek okozta ellenállhatatlan vonzerő által generált függőség enyhítésért, azt hiszem.

Csendes Békéltetők

Korábban, már megismerkedhettünk az Umarex által prezentált Colt SAA légpisztoly replikájával, amely meglehetősen jól követi legendás elődjének megjelenését, egy szó, mint száz napjaink talán legautentikusabb és leginkább használható Peacemaker kópiáját képviseli a légfegyverek palettáján. Az energiaforrása 12 grammos CO2 patron, amely a levehető markolatpanel alatt kapott helyet, lövedéke a 4,5 mm BB acélgolyó és természetesen hatlövetű.

Nagy örömömre már elérhető a huzagolt csővel rendelkező, „szoknyás” diaboló lövedékkel üzemelő darab is. Küllemét és belső szerkezetét tekintve – a huzagolt csövet leszámítva – mindenben megegyezik a korábbi darabbal, kapható antikolt, kékített és nikkel felületkezeléssel ellátott köntösben is. Mivel a BB acélgolyós revolveremmel, már több száz lövést leadtam, így bátran állíthatom, hogy elég strapabíró kezes jószággal ajándékozott meg a gyártó, így a huzagolt kivitel már nemcsak a megbízható szerkezet garanciáját adja, hanem a pontos lövések leadásának reményével is kecsegtet. Ennek tudatában felbátorodva szántam rá magam az új darab megvásárlására.

Az új darab

Nagy izgalom közepette óvatosan bontottam ki a papírdobozt, vettem elő a fényes nikkel felületű, fehér markolat héjakkal ellátott gyönyörű, .45-ös hatlövetű kópiát. Szemet gyönyörködtető pisztolyról van szó, elmondhatom, még talán maga George S. Patton tábornok is szívesen elfogadta volna, annak ellenére, hogy ez a .45-ös csak egy légpisztoly. Küllemét tekintve semmi különbség nincs a BB golyós kivitelhez képest, egyetlen dolgot kivéve, mégpedig a jobb oldalon feltüntetett kaliber jelzés, ahol a cal. 4,5 mm (.177) felirat olvasható, a szoknyás diaboló lövedék szimbólumával tarkítva.

Elsősorban azért esett a választásom a nikkel felületkezelésű darabra, mert itt annyira nem feltűnő a fehér lézer gravírozott felíratok nem túl autentikus látványa. Azok a fehér markolathéjak pedig igazán elegáns külsőt kölcsönöznek neki, sem elefántcsont, sem pedig gyöngyház, csak műanyag, de mégis a korabeli módos cowboy, vagy kártyások hangulatát idézi, akik nem fukarkodtak pár dollárral többet költeni egy csinosabb fogantyús hatlövetűre.

Pontosság

A revolver pontosságára nagyon kíváncsi voltam, így első kézhezvétel után a 10 méteres céllövészetet próbáltam ki. Mivel nem igazán mondhatóm magam túl jó lövésznek, jó néhány patront kiürítettem és lőlapot kilyuggattam, hogy megfelelő értékelés születhessen. 10 méteren a legjobb eredmények igazán meglepőek és kitűnőek voltak. Egy 200 Ft-os érmével a 6 lövés által ütött lyuk közül 5 szépen lefedhető, tehát olyan 28 mm átmérőn belül vannak. De valahogy jómagam unalmasnak találom a csak lőlapra történő lövöldözést, így hát inkább az otthoni western shooting hangulatát idéző plinker lövészetet részesítem előnyben és gyakorlom szívesen, ha időm engedi.

Átütő képesség

Manapság a videó megosztó portálokon számtalan kisfilm próbálja bemutatni, ezen és az ehhez hasonló pisztolyok kilőtt lövedékeinek sebességét, energiáját. Megvannak erre a speciális mérőműszerek, amik pontos értékeket adnak, különböző mértékegységekben kifejezve, de én egy kicsit másképp próbáltam megvizsgálni a kérdést. Vettem egy jó vaskos telefonkönyvet és mind a BB, mind pedig az új revolverrel, maximális patronnyomás mellett leadtam 6-6 lövést 1 m távolságból. A két revolver átütő képessége szinte azonos, még a 235. oldalon is átszakadt lapokat lehetett felfedezni. A lövedékek persze eddig azért nem jutottak el, azok a 95-105. oldalak környékén álltak meg a könyven. Azért ez nem semmi, annak ellenére, hogy maximum 3 J energia produkálására képes a használati utasításban rögzítettek szerint.

Western Shooting a kertben

A pisztoly pillanatok alatt üzembe helyezhető, a bal oldali markolat panel alatt aktiváljuk a 12 grammos CO2 patront, én mindig külön imbusz kulcsot használok, nem minta a markolat héjból kiálló darab nem bírná azt, de valahogy féltem annyira, hogy inkább kímélem.

A lőszer imitációk, amelyek szintén nikkel felület kezelésűek, azok fenekébe helyezhetőek bele szépen, a 4,5 mm szoknyás kialakítású lövedékek. Talán itt van az egyetlen felróható hátránya a BB golyós kivitelűhöz képest, mégpedig a töltés gyorsasága. Azaz nem kell minden egyes töltés esetében kivenni az adapter hüvelyeket, hanem bent a dobban, a nyitott töltőkapun keresztül is bele helyezhetőek. A BB golyós kivitelűnél ez a folyamat sokkal gyorsabb, hiszen teljesen mindegy az, hogy éppen hogyan fogjuk meg újainkkal az acél golyókat, de a szoknyás lövedékek esetében azt csak egyfajtaképpen lehet beletölteni, ott már oda kell figyelni, hogy hogyan vesszük ki azokat a dobozból és töltjük be, de persze ez sem túl veszélyes, hiszen gyakorlás teszi a mestert. Dobozokra, különböző célokra 5-10 méterről kiváló időtöltés egy kis lövöldözés, erről igazán többet nem is lehet írni, érezni kell a hangulatot, amelyet a kis filmemben próbáltam megidézni.

Konklúzió

Ez a pisztoly tekinthető a legendás .45 Peacemaker legjobb, legautentikusabb légpisztoly kópiájának manapság. Persze lehetne néhány hiányosságát említeni, mint a kakas nyugalmi helyzetben való elállását a toktól, de ennek is megvan a maga szerepe, miszerint, ha a gáznyomást alacsonynak érezzük, az elsütő billentyű elhúzásával, a kakas toknak nyomásával elengedhető a maradék gáz, tehát kényelmesen cserélhetünk patront, ami a legtöbb légpisztolyra nem jellemző. Vagy a lézergravírozott feliratok is elhagyhatóak lennének, de a tanúsítás éve, illetve a 7,5 J alatti besorolás jelzése szintén nem elhagyható, hiszen a törvényi előírásoknak meg kell felelni. Vagy a sátorvas előtti biztosító tolóka, ami talán felesleges, pláne azért, aki nem ismeri, és bebiztosított helyzetben van, erőlteti a kakast, pedig az meg sem mozdul. Nem utolsó sorban a teljesítménye is lehetne nagyobb, hiszen olyan 2-2,5 J energia leadására képes maximális patron nyomás mellett. De mindent összevetve, olyan 15-20 évvel ezelőtt gondoltuk volna, hogy egy ilyen remek pisztollyal lövöldözhetünk? Nem hiszem, örvendetes, hogy manapság ilyenekre szert tehetünk, méghozzá engedély nélkül.

Aztán épphogy az ember megveszi az aktuális slágernek hitt darabot, a gyártó megint előáll újabb variásokkal, fokozva az amúgy is erős varázslat által keltett nyughatatlan vágyakozást. A legendás .45-ös legújabb modelljei, a kurta csövű, első irányzék nélküli, valami cső kompenzátor imitációval ellátott, sima csövű darab, vagy a már huzagolt csővel bíró, lovassági, „cavalry” modell. Az előbbi ihletét, valószínűleg a Feláldozhatóak című film adta, ami azért megint nem igazán autentikus. Én nem szeretem, ha a régmúlt idők fegyvereit, modernkori tulajdonságokkal tarkítják, de ha valaki igen, ez nekik született.

Titkon remélem, hogy a gyártó a jövőben más ikonikus darabok kópiáit is megalkotja majd, mint az 1851 Navy, 1860 Army, vagy aminek a legjobban örülnék még, ha Remington féle New Model Army is a palettára kerülne, az autentikusság jegyében, ne adj Isten fa markolatokkal és acél mechanikával…

Itt találják a fegyverről készült videót!

 

– Senkó Sándor –

“Umarex Colt SA Army „Diabolo” avagy Western Shooting légpisztoly módra” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft