Luger P08 légpisztoly – megszelídült formában éled újjá a legenda –

 

A Luger P 08 legendás pisztolyának, már a légfegyver replikája is elérhető, az Umarex és természetesen a magyarországi viszonteladók, mint a Nimród-Derringer fegyverszaküzlet jóvoltából. A pisztoly másolatnak két változata kapható. Ebben a cikkünkben az egyszerűbb, a „blowback” rendszerrel nem rendelkező fegyvert ismerhetjük meg közelebbről illetve egy kis történelmi visszatekintéssel és videóanyaggal is kiegészítettük cikkünket.

*** Egy kis történelmi visszatekintés ***

„Si vis pacem, para bellum”  Ha békét akarsz, készülj a háborúra
Georg Johann Luger 1849. március 6-án született az ausztriai Stein am Brennerben. Tehát az Úr nem német, hanem osztrák származású volt. Gazdag életpályát futott be.

17 évesen önkéntesként kezdődött katonai pályafutása, ahol a ranglétrát végigjárva 4 éves szolgálat után, mint hadnagy szerelt le. Katonai pályafutása alatt végzett tanulmányai során átfogó ismereteket szerzett a tűzfegyverek történelmi és technikai ismereteiből, ahol fokozott érdeklődést mutatott az automata töltési rendszerek iránt. Az 1870 – es években közreműködött az M118as Mannlicher ismétlőpuska prezentálásában és értékesítésében, majd az Egyesült Államokba is eljutott, ahol Ő maga mutatta be a C 93 – as Borchardt pisztolyt, amely mérföldkövet jelentett az öntöltő pisztolyok történelmében.

A pisztoly a lőporgázok visszafelé ható energiáját használta fel a hüvely kivetésére, az új lőszer betöltésére és a szerkezet felhúzására. Természetesen, mint minden kezdet ez is nehéz volt, a C93-as pisztoly rengeteg negatív kritikát kapott, úgy mint ormótlan, nehéz, ámbár megbízható, illetve a bonyolult szerkezet gyártása drága és nagy szaktudást igényel. Nem sokkal később, a  DWM, azaz a Deutsche Waffen und Munitonsfabrik felkérte Őt a típus továbbfejlesztésére, annak tökéletesítésére. És eljutottunk cikkünk légpisztoly replikája eredetijének megszületéséhez, a P 08 – as modellhez.     

A pisztoly egy úgynevezett csuklós karos reteszelésű, rövid csőhátrasiklású rendszerrel bíró, öntöltő fegyver. A pisztolyt elsőként a svájci hadsereg állította hadrendbe, amely 7,65 mm Parabellum kaliberű volt. Majd a német haditengerészet 1904-ben a 9 mm Parabellum kaliberű P 04 változatot vezette be és 1908-ban a szárazföldi haderő is szolgálatba helyezte, ez volt a P 08 – as modell. A pisztoly egészen 1938 – ig maradt rendszeresítve, majd ekkor egy ismét méltán híres pisztoly, a Walther P 38 modell állt a helyére, de persze a használatból ekkor sem kopott ki teljesen, sőt. A mi légpisztoly replikánk megjelenése, külleme ezen, 1908-ban rendszerbe állt modellt mintázza nagyfokú élethűséggel. Az eredeti P 08 as modell 0,9 kg üres tömeggel, 8 lőszert befogadni képes tárkapacitással, 6 darab jobbos huzagolással bíró 102 mm hosszú csővel rendelkezett. Na de térjünk rá a légpisztoly replikánkra…  

*** Tecnikai adatok *** 

Típus kód 5.8135 / Rendszer CO2 légpisztoly / Energia forrás 12 g CO2 patron / Biztosítás kézi / Tár kapacitás 21 / Kaliber 4,5 mm (.177) BB acélgolyó / Energia 3 J alatt (jellemzően: 2,1 -2,3 J) Acélgolyó kezdő sebessége 125 m/s (394 ft/s) / Elsütő szerkezet Double Action /  Irányzék Fix első és hátsó / Tömeg 820 g / Csőhossz 116 mm / Teljes hossz 216 mm /  Veszélyes hatótávolság akár 300 m (330 yards).

*** Megjelenés *** 

A legendás pisztoly szép papírdobozban érkezett hozzám. A súlya, a formája, a színe minden rendben van. Nincsenek lézergravírozott feliratok, igazán masszív darab. A szánon, a kalibert ismertető felirat: cal. 4,5 mm (.177), a P.08 modelljelzés illetve a sorozatszám látható. Anyaga teljesen fém, természetesen nem acél, hanem cink alumínium ötvözet, vagy más néven spiáter. A markolat héjak pedig műanyagból készültek. A szán szépen kidolgozott, élethű, azonban fix kivitelű, tehát a csuklós karos rendszere nem működik, nem felhúzható. 

   *** Üzembe helyezés *** 

A pisztolyhoz természetesen a gyártó mellékelte a használati utasítást is több nyelven, de sajnos magyar nem szerepel közöttük. De aggodalomra semmi ok, hiszen a kellően sok ábrával illusztrált használati utasítás meglehetősen színvonalas és érthető, még csekély idegen nyelvismeret nélkül is.   A pisztoly bal oldalán a szán mellett elhelyezett biztosító kar, legyen biztonsági „bebiztosított” helyzetben, álljon lefelé (piros pont takarva van). Ekkor az elsütő billentyű könnyen elhúzható, de természetesen nem történik semmi. 

A fegyver legyen töltetlen, a baloldalon, a markolat panel tetején lévő gomb megnyomásával a tár szépen kicsúszik lefelé, tegyük félre.    A jobbos markolat panelt óvatosan alulról lepattintva (open felírat), az alá helyezhetjük be a 12 g CO2 patron energiaforrásunkat.   A patron aktiválásához nincs szükség külön szerszámra, hiszen a markolat alján a kis füllel elhelyezett csavar található, amelyet két újunkkal tudunk tekergetni. A patronunkat szépen helyezzük a markolatba, a számára kialakított fészekbe, majd a pisztolyt bal kezünkbe tartva, hüvelykujjunkkal az energiaforrást határozottan a szelepnek tolva és tartva, a jobb kezünk hüvelyk és mutató ujjával, pedig hajtsuk ütközésig a csavart, és amikor már érezzük, hogy majdnem a szeleptű átszúrja a patronunkat, gyorsan húzzuk meg. Így gázveszteség nélkül aktiválhatjuk a patronunkat.  A csavart persze nem kell agyonhúzni, nem engedi el a gázt. A markolat panelt óvatosan az illesztési pontok felvétele után visszapattinthatjuk a helyére. Ekkor a pisztolyunk, nyomás alatt van, a biztosító kart átkapcsolva, tehát kibiztosítva, a kar felfelé áll (piros pont látszik), az elsütő billentyű meghúzásával lövés adható le. 

*** Töltés *** 

A már félretett tárunkat amelyet akár az eredetin a baloldalon, a markolat panel tetején lévő gomb megnyomásával tudunk a pisztolyunkból kivenni, illetve a visszatételnél csak egyszerűen vissza kell nyomni, 21 darab 4,5 mm (.177) BB acélgolyó befogadására képes, tehát elég nagy tárkapacitással bír.  

Első lépésként a lövedékadogató elemet a rúgó ellenében toljuk hátra, és 90°ban elfordítva akasszuk be a számára kialakított horonyba. E fölött láthatunk egy kis furatot, azon keresztül betölthetjük a 21 darab acélgolyónkat a tárba. (A használati utasítás mintha fölülről, azaz a kimeneti nyílásnál jelölné meg a betöltési pontot, de ott nem lehet.)

Ha ez megvan, a lövedékadogató stiftet kiakasztva és visszafordítva, óvatosan engedjük a golyókra, ha csak elengednénk, a rugó hatására a kimeneti nyíláson pár darab biztosan kirepülne. A tárunkat helyezzük vissza a pisztolyba, csak érzéssel toljuk be kattanásig, és már mehetünk is lövöldözni. 

Itt egy fontos dolgot megjegyeznék, ha egyszer már a megtöltött tárunkat visszatettük a pisztolyunkba, addig semmiképpen se vegyük ki, míg ki nem lőttünk minden golyót (megnézzük, van még golyó a tárban). Ez azért van, mert a mechanika már a szelephez adagolja a legfelső golyót, és ha még van a tárba, kivesszük, majd ismét vissza akarjuk tenni, nem tudjuk, mivel az a bizonyos el nem lőtt lövedék útban van. Ekkor se ijedjünk meg, egyszerűen tár nélkül lőjünk vele, miután kiürült szépen, akadálymentesen vissza tudjuk helyezni azt. Jól megkülönböztethető hangja van az „üres” és a lövedékkel leadott lövésnek, hagyatkozzunk inkább arra.  

*** Sütése *** 

A sütése hagy némi kivetnivalót maga után, elég nehézkes és hosszú úttal számolhatunk. Célzott lövés leadása vélemény szerint, csak akkor lehet eredményes, ha kb.: 2/3 útig elhúzzuk lassan a billentyűt, majd érzünk egy kattanást, na ettől a ponttól kezdve rendezzük az irányzékot a célra, majd pontosan tartva ott süssük el a pisztolyunkat. Jómagam ezen módszert használom, így eredményes találatokat lehet vele produkálni. A lövés leadásához csak annyi dolgunk van, hogy elhúzzuk az elsütő billentyűt. 

*** Hány lövés adható le 1 db  CO2 patronnal *** 

Véleményem szerint olyan 4-5 tárnyi, azaz 84 – 105 lövés adható le maximálisan, utána mindenképpen patront kell cserélnünk. Az 5. tár lövedékei már szemmel láthatóak kilövés után. Tehát ez a szám magáért beszél. A szerkezet egyszerűsége miatt a hatásfok kiváló és rendkívül csendes a légpisztolyunk. Az első 2 tárnyi lövés rendkívül erősnek mondható.   Én azt mondom, hogy az ellőtt golyókat soha ne használjuk fel újra, még akkor sem ha szemmel láthatólag épnek tűnnek, ilyen filléres spórolással nem érdemes veszélyeztetni pisztolyunk műszaki állapotát. 

*** Pontosság *** 

A pisztolyunk huzagolatlan, tehát sima csővel rendelkezik, ennek ellenére pontosnak tekinthető. De az élménylövészeti faktor, az valami rendkívüli, amikor a célként kirakott tucatnyi dobozokat, flakonokat 5-10 m távolságból csak úgy sorozzuk, nagy élmény.    

*** Karbantartás és tisztítás *** 

A használati utasítás meglehetősen szűkszavúan ír a témáról. Mindenképpen javaslom, hogy 300 – 350 lövés után, karbantartó – tisztító patront /WALTHER  Art.-Nr 4.1683/ kell használni. Ez olyan patron, amely speciális olaj töltetet tartalmaz, amelyet aktiválva, a fegyvert addig kell üresen sütögetni, amíg ezen egység ki nem ürül. Ez kb. 40 – 50 lövést jelent, ekkor a patronban lévő speciális olaj, porlasztva bekerül a szelep fém és gumi alkatrészeire, ott finom filmréteget képezve, keni és ápolja azokat.A cső tisztítása esetében, a használati utasításban láthatunk egy kis eszközt, amelynek fokában adott méretű pamut rongyot tekerve végezhetjük el a műveletet. Sajnos ezen eszköz, tisztítópálca nincs a dobozban.  

Ezt a tisztítópálcát el kell készíteni házilag, mivel a cső tisztítása időnként elengedhetetlenül fontos. Az elkészítésnek több variációja is lehetséges, akár fa pálcika, vagy egy egyszerű szívószál felhasználásával, a lényeg az, hogy a rácsavart rongydarab ne tudjon bent maradni a csőben és az odavissza, húzogatás alatt ne szoruljon meg. A használati utasítás azt is kiemeli, hogy szemből a csőbe nem szabad olajat befújni, annak kenését és tisztítását csak a finoman átitatott rongy segítségével tudjuk szakszerűen elvégezni.Akár a 4,5 mm légfegyverekhez kapható pamut fejű tisztítópálcát is használhatjuk (a műanyagot nem ajánlom, rézkefe használata pedig tilos), az a kereskedelemben bárhol kapható.  

Az elsütő billentyű mellé, a szerkezetbe időnként fújjunk egy kis jó minőségű fegyver olajat, illetve az egész pisztolyt törölgessük át finoman, olajjal átitatott pamut ronggyal.   

*** Befejezés *** 

A Luger P.08 légpisztoly replika, küllemét tekintve, akár gyönyörű dísze lehet lakásunknak, a falon vagy vitrinbe elhelyezve, de az élménylövészeti funkciója szintén számos örömteli órát tartogathat számunkra, akár otthon a kertünk végében is, nem kell vele feltétlenül elmenni a lőtérre. De természetesen itt is ki kell hangsúlyoznom, hogy mivel nem játék, a légfegyverekre vonatkozó szabályok maradéktalan betartása mellett, illetve védőszemüveg használatát mindenképpen javaslom, a visszapattanó acélgolyók nagyon veszélyesek lehetnek. 

Szerkezete viszonylag egyszerű, így a kevés karbantartás és a rendeltetésszerű használat mellett, véleményem szerint hosszú évekig üzembiztosan szolgálhatja lövészhobbink gyakorlását. Az ára sem túl magas, így bátran ajánlom minden történelmet kedvelő, lövöldözni vágyó embernek.  


Bónuszként ezen a linken keresztül elérik a fegyver kezeléséről és használatáról készült videót, itt pedig a légpisztoly adatlapját!


Senkó Sándor

 

“Luger P08 légpisztoly – megszelídült formában éled újjá a legenda –” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft