Weihrauch HW45 cal.22

Weihrauch HW45 cal.22Olyan mintha egy Colt Government pisztolyt valami csodaszerbe tennénk ami nagyjából arányosan módosítja a fegyver méreteit. Ez volt az első benyomásom a pisztollyal kapcsolatban. 

Valószínűleg a tervezők szándéka is hasonló lehetett. Azaz egy súlyban, méretben a nagykalibeű pisztolyokkal közel azonos fegyvert alkotni amivel a gyakorlás költsége erősen redukálható és akár otthoni körülmények között is végezhető. A bemutatásra szánt fegyver egy .22-es kaliberű pisztoly ami nemrég került gyártásba a Weihrauch cégnél ( a 4,5-es verzió már jó ideje kapható). Azt gondolom, hogy ez az a teljesítményű légpisztoly aminél már van fantázia a nagyobb kaliberben.

Külső – Belső

A fegyver precíz kidolgozású, jó anyagokból elkészített fegyver. Sehol sem találunk a spórolásra utaló jeleket ami manapság a gyárak tervezőinek agyi kapacitásának nagy részét leköti. Nincsenek illesztési pontatlanságok sem kívül sem a szerkezeten belül. Ilyenkor az ember újra hitet szerez a német precizitásban és korrektségben. A markolathéj ezen a típuson diófa, az irányzékok Tru-Glo jellegűek.

Weihrauch HW45 cal.22Külön tetszett az a megoldás, hogy a 4,5mm.-es huzagolt acélcső nem ér ki végig a burkolat hosszában hanem rejtve marad, így szemből nézve a fegyvert azt az érzetet keltve mintha tényleg nagy kaliberű lenne. Egyedüli esztétikai hiányosság, hogy a fegyver jobb oldalán lévő felirat ami a kötelező tudnivalókat hirdeti kicsit intenzív. Kevésbé világító fehér színnel esztétikusabb lenne. Szerintem.

Felhúzás – Töltés

Weihrauch HW45 cal.22A fegyver felhúzásához a kakast kell először hátrahúznunk. Ilyenkor a szán felpattan mivel a kakas szolgál a szán (ez esetben a felhúzókar) alapállapoti rögzítésére. Ezzel a mozdulattal már az elsütőszerkezetet is felhúztuk egyben. Tehát ha nem akarunk otthon nagy zajt csapni (mondjuk éjszaka száll meg minket az ihlet a képességeink fejlesztéséhez) akkor a szánt visszacsukva a célratartást és sütést máris gyakorolhatjuk.
A jobb kézzel masszívan megtartva a fegyvert, bal kézzel rugó ellenében felfelé nyitjuk a szánt (természetesen a bal kezesek éppen fordítva). A felhúzókar racsnisan működik, tehát felhúzás közben pihenhetünk is akár.

Weihrauch HW45 cal.22Erre szükség is lehet mert ugye viszonylag kicsi erőkarral dolgozunk egy olyan fegyvernél ami egy légpuska erejével vetekszik. Persze jópár felhúzás után az ember hamar gyakorlatot szerez a megfelelő technikáról. Mindenesetre gyerkőcöknek, hölgyeknek emiatt nem ajánlanám a fegyvert. Mint a pisztoly kézikönyvében is szerepel a fegyver két teljesítménnyel használható. Ha a szánrészt kb. 90 fokos szögben megállítjuk, akkor ebből a pozícióból vissza is tudjuk csukni. Ezen állapotban a fegyver (5,5mm.-es kaliberről beszélünk) a gyártó szerint 105m/s-os lövedéksebességet tud 1grammos diabolóval. Ez 5,5Joule-nak megfelelő csőtorkolati energiának felel meg.

Weihrauch HW45 cal.22Abban az esetben ha a szánt a végső ütközési pontig nyitjuk a lövedéksebességet 130m/s-ra növelhetjük ami kb. 8,5Joule-t jelent. A szán felnyitásával egyidőben szabaddá válik a csőfar ahova behelyezhetjük a lövedéket. A szán visszacsukásához érdemes a kakast ugyanúgy hátrahúzni mint a kioldásnál tettük, így kímélhetjük a szerkezetet.

Bal – Jobb

Weihrauch HW45 cal.22A pisztoly markolata és felépítése is teljesen szimetrikus, akár jobb akár bal kezesek is kompromisszum mentesen használhatják. Ugyanezt a célt szolgálja a mindkét oldalon megtalálható (egy tengelyen mozgó) biztosító. A működése nem automatikus, tehát felhúzáskor nem biztosít be mint jónéhány fegyernél (általában puskáknál találjuk meg ezt a megoldást), viszont finoman, könnyen jár, így a mutatóujjunkal könnyedén aktiválhatjuk illetve oldhatjuk ki anélkül, hogy a célról el kéne mozdítanunk a pisztolyt. Az egyetlen asszimetrikus elem a pisztolyon (és ez megint a balkezesek diszkriminációjáról szól 🙂 hogy csak a fegyver bal oldalán van piros színnel megjelölve a tűzkész állapot. A pisztoly szánrészének elülső felén 11mm.-es távcsősínt is találunk ahova pisztoly távcsövet, vörös pontos irányzékot tudunk felszerelni.

Elöl – Hátul

Weihrauch HW45 cal.22Mint már említettem a cikk elején ezen a típuson mindkét irányzék Tru-Glo jellegű ami azt jelenti, hogy egy fénygyűjtős szál van az irányzékba helyezve aminek vágott végei viszonylag kis külső fénynél is látványosan világítanak. Van aki szereti van aki nem, mindenesetre nagyon szépen, kontúrosan elkülönül az első és a hátsó irányzék egymástól és a méretek is jól ki vannak találva. Emiatt az irányzékpontok egészen közel vannak egymáshoz, mimimális szimmetrikus rést kell csak hagyni közöttük a célratartáskor.

Weihrauch HW45 cal.22Első irányzék rögzített. A hátsónál magasságban és oldalirányban is van lehetőség az állításra. Magasságban kis osztások vannak, így szépen megáll az állítócsavar az egyes pozíciókon. Mivel oldalirányban nem nagyon állítgatjuk a fegyvert az alapbeállításhoz képest viszont a távolság függvényében a magasságot igen, így ezzel a megoldással akár memorizálhatjuk is az egyes beállításainkat.

Elsütés

Weihrauch HW45 cal.22A fegyver elsütése kényelmes. A fegyver viszonylag nagy mérete ellenére egy kis kezű ember is kényelmesen át tudja fogni a markolatot és ujj-nyújtóztatás nélkül helyezheti rá ujjbegyét az elsütőbillentyűre. A billenytű széles, hosszában bordázott kiképzésű. A sátorvason találunk egy „szervízfuratot” amin keresztül a sütés beállításokat el tudjuk végezni. A gyártó kis kiadványában azt a javaslatot kapjuk, hogy lehetőség szerint a gyári beállítással használjuk a pisztolyt. Nyilvánvalóan ezt biztonsági okokból is propagálják, hisz a túl finomra állított sütés könnyen bajt okozhat.  Ettől függetlenül is meg kell, hogy állapítsuk, abszolút jók a gyári beállítások. Futhatunk egy-két kört de nem nagyon érdemes kísérletezni.

Bemérés

Weihrauch HW45 cal.22Chrony Beta sebességmérővel mértem a fegyver lövedéksebességét és 5-5 lövést adtam le a pisztollyal. Az kisebb teljesítményen használva a következő eredmények születtek: 111,7m/s; 111,9m/s; 112,3m/s; 111,9m/s;111,6m/s. A maximális teljesítménye a pisztolynak: 141,7m/s; 142m/s; 145m/s; 140,6m/s; 142,8m/s. Az első mérési körnél az átlagsebesség 111,9m/s és 0,7m/s-os lövedéksebesség ingadozás volt ami kiválónak mondható nem csak a rugós de a PCP fegyverek között is. A második szériánál 142,4m/s volt az átlagsebesség. Itt a szórás már nagyobb volt a lövedéksebességben -  2,2m/s ami a rugós léfegyvereknél abszolút jónak mondható. A teljestmények a katalógusban megadottakat kb. 10-15m/s-al haladták meg ami a Weihrauch cégnél szintén általánosnak mondható. A rugós fegyvereknél törvényszerű, hogy egy bizonyos lövésszám után (500-600) egy kicsit összeesik a rugó és ezzel eléri a végleges méretét amivel nagyon sokáig használhatjuk teljesítményvesztés nélkül (jó minőségű rugók esetében).

Összességében egy nagyon jó kis fegyver a HW45-ös, légpisztolyok között nagynak számító teljesítménnyel és a Weihrauch cégnél megszokott precizitással.

Adatok

Típus: HW45
Kaliber: .22 (5,5mm)
Csőhossz: 170mm
Teljes hossz: 278mm
Súly: 1150gr
Lövedéksebesség: 105m/s – 130m/s

Vasicza Péter

Weihrauch HW45 cal.22

Weihrauch HW45 cal.22

Weihrauch HW45 cal.22

Weihrauch HW45 cal.22

Weihrauch HW45 cal.22

Weihrauch HW45 cal.22

Weihrauch HW45 cal.22

Weihrauch HW45 cal.22

Weihrauch HW45 cal.22

Weihrauch HW45 cal.22

“Weihrauch HW45 cal.22” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft