Cometa 50 gyermek légpuska

Az általános vásárlói igények miatt viszonylag kevés gyártó kínálatában találunk kimondottan a gyermek korosztály részére gyártott jó légpuskát. Elgondolásom szerint ennek az az oka, hogy kevesen vannak akik gyerekükkel már ilyen idős korban szeretnék megismertetni a lövészet lényegét. És itt most nem is kezdek bele, hogy mennyire jól tud hatni a gyerek lélekre egy ilyen, kellően komoly és koncentrációt igénylő de egyben szórakoztató (akár vicces) sport tevékenység.
Emellett a sportklubok (melyek nagyobb számban tartanak légfegyvereket) versenyző képzése is inkább a Junior kortól indul (érthető módon).
És hát ott van a tudat az emberben, hogy eltelik 3-4 év és van egy olyan eszköz a háztartásban amit (hacsak nincs kistestvér – de azok is elfogynak egyszer -) mérete miatt nem nagyon tud senki használni. De hát ennek kapcsán ruhát, biciklit és szinte semmit nem vennénk csemeténknek…


Természetesen a bevezető első felére rögtön van kivétel is, mégpedig a témával összefüggésben sokat emlegetett USA ahol teljesen más a gyakorlat és ami természetesen az ottani gyártók termékpalettájában is megmutatkozik. Viszont az itt gyártott kis méretű légpuskák tisztán a szórakoztatás jegyében készülnek és emellett nem fontos szempont a pontosság, tartósság. Itt a legjellemzőbb fogalmak a gyerekeknek készült fegyverekkel kapcsolatban: műanyag, spiáter, tárazható, színes stb.
A Cometa 50-es ezzel szemben tradicionális stílusú, egylövetű légpuska. Ezzel is inkább a lövészet komolyságát hangsúlyozza.

„Mint a nagyoknál” – A tus bükkfából készül és pofadékos. A pofadék magassága kiváló a nyílt irányzékos lövészethez de elég magas ahhoz, hogy távcsővel is jól tudjuk használni. Mert igen, távcsősín is van a fegyveren. A tusatalp egyébként gumilappal toldható ha esetleg gyermekünk az előzetes tervekhez képest gyorsabban nőne.

A sátorvas és elsütőbillentyű is fémből készült. A sütése 1 pontos, tehát nincs előhúzás. Ennek ellenére jól kezelhető és viszonylag kis számú lövés után meg is szokja az ember. Biztonsági okokból amúgy sem kell egy gyerek puskára extra érzékeny sütés mert abból csak baj van.

Az irányzékok anyaga fém-műanyag kombinációja. Ez azt jelenti, hogy a hátsó irányzék váza és a nézőke lapja fémből míg az állító tárcsák és az első irányzék műanyagból készült. Itt az irányzék tüskét árnyékoló „búra” veszi körül. A hátsó irányzék állító tárcsák „klikkesek” melyekkel magasságban és oldalirányban is tudjuk álllítani a nézőkét.

A fegyver felhúzáskor nem ad súrlódó, fémes hangot. Szépen, összhangban működik a rugó-dugyattyú-akasztó hármas. A csőrögzítés is masszív (rugó-aclgolyó). Az új puska csövénél semmilyen irányú mozgás nem tapasztalható, ami jó. Más kérdés, hogy hogy tudja a rögzített állapotból kimozdítani és felhúzni a csövet gyermekünk egyedül (állítólag a sok spenót elfogasztása segít).
A fegyver egyébként nem gyenge. Méretéhez képest 160m/s-al (közel a 7,5J.-os „álomhatárhoz”) lövi a 4,5mm.-es lövedéket.

A felhasználó korából adódóan nagyon fontos és praktikus, hogy felhúzáskor a biztosító automatikusan aktiválódik. A dugattyúházon belül egy fémlemez csúszik ilyenkor hátra amely megakadályozza a fegyver elsütését. A lemezhez kapcsolódó műanyag gomb előre tolásával tudjuk a fegyvert „tűzkész” álllapotba hozni.

Annyi olyan kép van előttem ahogy a felnőtt próbálja gyermekével megismertetni, megszerettetni a lövészetet és praktikus okokból mindezt saját fegyverével. A gyerek vagy hónalá vagy vállára teszi a tust és próbálja kis fejét úgy elhelyezni a méretes agyazáson, hogy valamit lásson az irányzékból. Nem állítom, hogy teljesen esélytelen az akció de az együtt töltött időn kívül elég kevés örömmel és sikerélménnyel kecsegtet.
A Cometa 50-es pont az a légpuska amelyet az ember szívesen megvesz gyermekének, még annak tudtában is, hogy tisztában van vele,  behatárolt időre tudja csak használni. Értékálló, jó anyagokból készül és nem kerül egy vagyonba.

– Vasicza Péter –
 

“Cometa 50 gyermek légpuska” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Tisztelt N.-D.! Szerintem jó kezdeményezés amit önök leírtak,én is nagyon szerettem volna gyerek koromban egy légpuskát,de sajnos a 60-as években 70-es évek elején ez nem volt lehetséges. Az USA-ban is sokszor gyerekkorban ismerkednek meg a lövészettel majd öröklik az apa, nagyapa fegyvereit. Nem kell félni mert ettől a gyerek nem lesz bűnöző. Az más pszichés és szociális esetleg rossz társasági okokra vezethető vissza. Úgyhogy az Önök által leírtakkal teljes mértékben egyetértek. Üdvözlettel: H.S.

  2. Nagyon is egyet kell, hogy értsek az előttem hozzászólóval, Horváth úrral! A fegyvertartás csinnyával – binnyával kezelésével még gyermek korban kell foglalkozni, aki ezt teszi annak gyermeke felnőtt korban sem fog fegyveres bűncselekményt elkövetni. Lásd a USÁT vagy egypár más országot! Kivétel az „Arab országok” ott gyilkolásra tanítják a fegyverrel a gyereket.

  3. Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy már a Keleti blokkban is könnyebb – nagyobb kedvezmény van esetleges önvédelmi fegyver vásárlására mint a kis hazánkban „Magyarországon” gondolok itt a Szovjetunióra, Ukrajnára, Kínára. STB.

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft