Cometa Orion légpuska

Szeretném ezt a fegyverbemutatót egy kicsit messzebbről indítani mint általában. Ennek olyan egyszerű oka van, hogy cégünk 2016 év elejétől a spanyol Cometa céggel kötött partneri szerződést. Ezzel üzletünkben egy olyan szegmensét kínáljuk a légfegyvereknek ami ezidáig talán hiányzott vagy csak egy-két modellel volt jelen. Külön kiemelve a PCP azaz sűrített levegővel működő légpuskáit a spanyol cégnek mely a rugós kategória mellett ezen a területen is jó minőségű, pontos fegyvert kínál mérsékelt áron. De ez majd a tesztünkből kiderül…

Előtte a gyártóról néhány sort… A Cometa cég évszázados múltú, nagy tapasztalatokkal és tradícióval bíró gyár a Baszk városból, Eibarból. Kezdetek óta specifikusan légfegyverek gyártásával illetve fejlesztéssel foglalkoznak. Kihangsúlyozandó, hogy máig minden egyes alkatrész Spanyolországban készül. Mivel a fegyver pontossága köztudottan nagyban múlik a csövön, a gyár nagy hangsúlyt fektet ennek a fő alkatrésznek a precíz elkészítésére illetve a gyártási folyamat teljes ellenőrzésére. Kezdve a csőanyag kiválasztásától a végleges, hidegen kovácsolt cső legyártásáig. Egyébként a Cometa légfegyvereknek az összes fő alkatrésze saját gyártású.

Most a Cometa cég egyik PCP puskáját vettük górcső alá.

Az Orion légpuskának (a gyár első sűrített levegős fegyvere) több verzióját is kínálja a gyár. Mi most ezek közül talán a legnagyobb népszerűségre esélyes Orion SPR-ről írunk bővebben.

Magáról a PCP rendszerről már többször írtunk különböző légfegyverek kapcsán. Erre most nem térnék ki részletekbe menően újból. Mindenesetre a tendencia légfegyvergyártóknál még mindig tart miszerint évről évre bővül az ilyen típusú légfegyverek száma a piacon. Az is tisztán látszik, hogy nem a régebbi, rugós rendszerű fegyverek hanem a Co2-es légpuskák rovására történik mindez. Lassan alig találkozunk Co2-es légpuskákkal míg a 90-es években még komoly választék volt belőlük.

Az Orion SPR légpuskára abszolút illik a „klasszikus formájú” jelző. Semmi extremitás, modernkedés nincs benne. Talán csak az emelhető pofadékon akad meg az ember szeme ami persze szintén nem mondható forradalmi újításnak viszont ebben az árkategóriában nem általános.

Az agyazás bükkfából készül és majdnem teljesen beborítja a légtartályt. A fogáspontokon mindenhol géppel mart minták vannak melyek az esztétikum mellett elsősorban a biztos, csúszásmentes fogást szolgálják. A tus alján szíjtartó konzolok vannak ha esetleg puskaszíjban gondolkodunk, akár a könnyebb hordás vagy (a szíjat karunkra tekerve) a biztosabb célzás miatt. A pofadék magasságban állítható ami nagyon hasznos távcső használatakor (márpedig ezen a típuson nincs nyílt irányzék). Így akármilyen magas szerelékkel felrakott távcsőhöz hozzá tudjuk igazítani a pofadékot az ideális fej pozícióhoz.
A tus végén gumi tusatalp van.
A csőre húzható és csavarral rögzített hangtompító nagyon hatékonyan veszi el a lövésnél keletkező zajt. Igazából a 7,5j-os verziónál, még zárt térben is csak az ütőelem előre csapódása hallatszik.

A légtartály fixen szerelt, tehát nem kicsavarható a fegyverből. Foster típusú gyorscsatlakozón keresztül tudjuk feltölteni melyhez a csatlakozót megtaláljuk a dobozban. A csatlakozó csonkot egy fém kupak védi a portól, szennyeződéstől. A légtartály 225 cm3 és az ideális nyomástartományt 110 és 200 bar között adja meg a gyártó. 

A tesztelt légpuska 5,5-es kaliberű és 7,5J-os, frissen bevizsgáltatott példány. 10-es csoportokat lőttem és kivettem a legalacsonyabb és a legmagasabb értéket. JSB Exact Jumbo (1,03g súlyú) lövedékkel a következőképpen alakultak a lövedéksebességek:

 • 200bar-nál, tehát teljesen feltöltve 90 és 96 m/s között
 • 175bar-nál 96 és 101 m/s között
 • 150bar-nál 109 és 114 m/s között
 • 120bar-nál 115 és 122 m/s között

A sebességnövekedés egyenesen arányos a légtartályban lévő nyomás csökkenésével. Nyilvánvalóan látszik, hogy a fegyver nem kifejezetten 7,5J-ra lett tervezve. Ezzel a teljesítménnyel használva érdemes viszonylag sűrűn, kb. 50-60 lövésenként az eredeti nyomásértékre tölteni vagy pumpálni fegyverünket így az 8 m/s-os sebesség szóráson belül marad.
Összesen egyébként190 lövést lehetett leadni egy töltéssel (200bar-110bar)

Ugyanezen adatok az eredeti teljesítménynél:

 • 200bar-nál 300 és 304 m/s között
 • 175bar-nál 303 és 305 m/s között
 • 150bar-nál 304 és 308 m/s között
 • 120bar-nál 307 és 310 m/s között

Egyértelműen látszik, hogy sokkal egyenletesebb a lövedéksebesség. Itt 50 lövésre elegendő a tartályban lévő levegő mennyiség az optimális (zöld) nyomástartományon belül.

A cső a spanyol cég saját gyártása mely nagy precizitással, hidegen kovácsolt technikával készül. Ha még emlékszünk a FÉG rugós Export légpuskáinak csövei készültek hasonló módszerrel ahol a cső külső felületén szépen látszódtak a kis ütések nyomai. Mára nem is tudok másik légfegyvergyárat amelyik ilyen csőgyártáshoz alkalmas gépsorokkal lenne felszerelve. A hidegen kovácsolt cső lényege, hogy az előre fúrt és tükörsimára polírozott csövet ráhúzzák a későbbi huzagolás negatív formáját adó acél tüskére majd ütésekkel rákovácsolják arra. Az amúgy is kemény acél így még tovább tömörödik, szilárdul, mellette megmarad a tükrösre polírozott felület is. Előnyei ellenére kevés gyártó alkalmazza, valószínűleg a költségesebb technológia miatt.
A cső két pontban, a hátsó fém blokkban illetve egy bilinccsel az előagynál van rögzítve.

Használat
A fegyverhez kapott Foster adaptert csavarjuk rá a légtömlőnkre majd csatlakoztassuk a fegyver légtartályához.  Lassan, szakaszosan töltsük fel a légtartályt ha levegőpalackot használunk. 

A most divatos racsnis tárak mindegyike egy kicsit másképp működik. Mindenképpen azt javaslom, hogy mielőtt megerőszakolnánk a kis műanyag szerkezetet nézzük meg a puskához kapott füzetben lévő piktogrammot. Abbólszépen látszik, hogy hogy is működik.

15db. (bármilyen fazonú) lövedéket tudunk betárazni egyszerre. A biztosító mechanikus, tehát ha a töltés alatt jobb szeretnénk kerülni a véletlen elsülés kockázatát akkor húzzuk az elsütőbillentyű előtti kart hátrafelé. Ebben a pozícióban a retesz mechanikusan gátolja a billentyű elhúzását. Értelemszerűen, előre tólva azt, le tudjuk adni a lövést.

A fegyver jobb kezes. Ha ezt a pofadék kiképzés nem tette volna egyértelművé akkor a felhúzókar jobb oldalon történt elhelyezése ebben megerősít minket. A felhúzókart hátrahúzva szabaddá válik a töltőkapu ahova a megtöltött tárat csak egyszerűen csúsztassuk be. Azt a bal oldalon lévő kis rúd (2db. „O” gyűrűvel) rögzíti. Innentől nincs más dolgunk mint lövések előtt a felhúzókart hátrahúzva és előretólva leadjuk a 15db. lövést. A teszt fegyverben 7,5J-os energiához tartozó ütőelem rugó volt. Ennek ellenére határozottan meg kellett húzni, hogy hátsó pozícióba maradjon.

A sütés hossza alulról, csavarral állítható de a gyári beállítással is jónak mondható.
A biztosító szimmetrikus kialakítású, mindkét oldalról egyformán hozzáférhető. Az elsütőbillentyű felé húzva (képen) van biztosítva, előretolva tudjuk leadni a lövést.

Teljesítmény
A fegyvert a gyártó különböző méretű átömlő persellyel készíti, az adott ország teljesítmény határának megfelelően. E mellett a töltőkar alatt, hátul találunk egy csavart amivel az ütőműrugót tudjuk összenyomni illetve ha kifelé csavarjuk akkor lazítani. Előbbi esetben nő míg utóbbinál csökken a teljesítmény. Ezzel a lehetőséggel tudjuk „finomhangolni” fegyverünket. A szabályozó csavart egy zsákfuratban lévő hernyócsavar biztosítja. Ezt a tus levétele után a fegyver jobb oldalán találjuk.

 

Típusvariációk (különbségek)

Orion

 • Kaliber 4,5; 5,5; 6,35mm
 • Egylövetű
 • 225 cm3 légtartály
 • Nyíltirányzék

Orion SPR

 • Kaliber 4,5; 5,5; 6,35mm
 • 15db. lövedék
 • 225 cm3 légtartály
 • Csak távcsővel használható
 • Csőre szerelt hangtompító

Orion SH

 • Előkamrás rendszerű (azonos levegőmennyiség lövéseknél)
 • Kaliber 4,5; 5,5; 6,35mm
 • 15db. lövedék
 • 225 cm3 légtartály
 • Csak távcsővel használható
 • Integrált hangtompító

Orion Bullpup

 • Előkamrás rendszerű (azonos levegőmennyiség lövéseknél)
 • Kaliber 4,5; 5,5; 6,35mm
 • 15db. lövedék
 • 300 cm3 légtartály
 • Csak távcsővel használható
 • Weaver távcsősín
 • Integrált hangtompító

– Vasicza Péter –

“Cometa Orion légpuska” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Sajnos hazánkban is érvényes a 7.5 joulos korlátozás. Ameddig ez nem változik addig hiába árulják és reklámozzák akár a világ legjobb légpuskáit nem ér az egész semmit. Ez olyan mintha 50 LE-nél nem árulhatnának erősebb BMW-t. Egy 7,5-ös légpuskára pl.minek távcső,vagy hangtompító? Tiszta röhej. Kezdő sportlövőknek vagy üres konzervdobozra lövöldözőknek ajánlom ezeket a bors szórókat. Ahhoz viszont luxus. Amíg a korlátozás nem enyhül pénzkidobás egy minőségi puska megvétele. El tudnám azt is képzelni hogy a 7,5 joul feletti nem lebutított puskák megvétele is lehetséges legyen akár 40-50joul-ost is,de ezekhez is kellene fegyvervizsga mint a tűzfegyverekhez. Addig az egésznek sok értelmét nem látom. Tisztelettel Horváth Sándor.

 2. Nyilván nem ideális az állapot a szabályozások terén és a régről itt maradt 7,5J energiahatár enyhén szólva sem követte le a gyártói trendeket és vásárlói igényeket… Ez nem új helyzet. A megjegyzésekhez annyit tennék hozzá, hogy jó ideje van mód és lehetőség 7,5J feletti energiával rendelkező légfegyverre tartási engedélyt szerezni.

 3. Kedves Péter! Lehet hogy van mód magasabb torkolati energiájú légfegyverre engedélyt szerezni, ennek pontos eljárási módját nem ismerem,de azt tudom ,hogy venni viszont csak néhány közelebbi országban lehet , ha jól tudom Ausztriában. Csak addig meg ne fogjanak vele amíg az ember hazaér.Mivel ez már lőfegyvernek számít elég rázós a behozatal.

 4. Kedves Péter!

  Valahogy nekem nagyon a szívemhez nölt ez a fegyver,csak az a baj hogy a nyugdíjam nem akarja elérni az árát.
  Az után szeretnék érdeklődni hogy be lehetne e cserélni több fegyvert,erre a puskára?

  Van egy Crosman Phantom csőletörős puska,
  egy CP1 MUZZLER céllövő pisztoly
  egy C41 Walther P38 ass 2db.táral
  egy Pitbul gáz riasztó,gumizható 9mm,2018 06-hóig érvényes kártyával.
  Ezek a fegyverek alig hasznát kiváló állapotba vannak saját dobozukban.

  Tisztelettel: Huber László.

 5. sok fele jártam a világban,szerencsére.csak kínában találkoztam a mienknél korlátoltabb és korlátozottabb fegyver „tövénnyel”.ilyen szintű szigort és falak-korlátozások közé szorítást csak és kizárólag kicsiny hazánkban lehet életben tartani.vicc az egész……….7,5 joule?????

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft