Használható minőség elfogadható áron: Crosman 1760

Crosman 1760A Crosman puska számomra a  használható minőség elfogadható áron kategóriát jelentette. Kidolgozása jó, de jellemzően egyszerű, olcsó megoldásokat tartalmaz. Küllemre egy tetszetős formával bíró fatusás hobbipuska. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy 4,5mm -es a csöve.Ezt azért emeltem ki, mivel a Crosmanra inkább az 5,5 mm-es csőméret volt eddig jellemző. 7,5J-os fegyvernél kifejezetten hátrány a nagy nehéz lövedék, ami az 5,5 mm-es lövedékek jellemzője.

 • Fegyver hossza: 1010 mm
 • Cső hossza: 600 mm
 • Kaliber: 4,5 mm; (5,5 mm -es változata a 2260)
 • Teljesítménye 170 m/s, azaz 7,5J
 • Fegyver súlya: 2,15 kg
 • Új ára: 40eFt
 • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
 • Sütése: SA; érezhető lövéspont, nem állítható.

Crosman 1760Küllemre egy tetszetős formával bíró fatusás hobbipuska. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy 4,5mm -es a csöve. Ezt azért emeltem ki, mivel a Crosmanra inkább az 5,5 mm-es csőméret volt eddig jellemző. 7,5J-os fegyvernél kifejezetten hátrány a nagy nehéz lövedék, ami az 5,5 mm-es lövedékek jellemzője. A tusa egyszerű, de szép felületű fa. Szállításhoz érdemes leszerelni, mivel így a 101 cm-es hossz helyett kapunk egy 71 cm-es tusát, és egy 69 cm-es szerkezetet. Ez nem csak a megnyert 30 cm miatt jó, hanem a vékony 11 mm-es átmérőjű fegyvercső megnyugtatóbb szállítása miatt is fontos.

Crosman 1760Leszerelése első látásra egyszerű, mivel a sátorvas elött egy impozáns méretű keresztfejű csavar tartja. Ezt kioldva leszednénk a tusát. Na ekkor akadunk el a manuális biztosító elemben, ami a sátorvas megvastagított hátsó végében ragaszkodik a pozíciójához.

Crosman 1760Két lehetőségünk van. Egyik, hogy egy vasfűrésszel fél perc alatt lekapjuk a sátorvasat az elsütőbillentyűvel együtt. (Ezt később bánni fogjuk.) Vagy egy hatalmas biztosítótűvel a sátorvason bellül megemeljük a biztosítóelem rugóját, és kitoljuk a stiftet oldalra. Ne reménykedjünk, hogy a visszaszerelésnél könnyebb dolgunk lesz! Magam részéről ezt a kis stiftet eltenném a fiókba, de sajnos nem lehet.

Crosman 1760A biztosítóstift rögzítő rugója egyben az ütőmű felhúzott állapotban rögzítésében is szerepet játszik. Ha nincs a helyén, nem lehet felhúzni az ütőművet. A tusa előagy része kellemesen vastag, kényelmesen fogható. Anyaga amerikai keményfa, ami eléggé vicces meghatározás. Valószínűleg így akarták finoman sejtetni az USA beli gyártást, származást. A tusa markolatrészének fogása eléggé csuklócsavaró, kifejezetten kényelmetlen. Pont e miatt jobban kedvelem a 2250 -es sorozatot, de az meg csak 5,5 mm-es csővel létezik. Hiányzik a 1750-es széria! Igaz, ott van a 2300-as pisztoly sorozat, amihez rendelhetünk megfelelő kiegészítőket, mint például válltámaszos markolatot.

Másik lehetőségünk, hogy a Crosman shop / Custom gun shop -jában tetszőlegesen fel lehet építeni 90-220 USD között egy kedvünkre való fegyvert. Ezzel csak az a bökkenő, hogy kizárólag az USA bizonyos államaiba szállítanak. Most még kérdéses hogy a Nimród – Derringer üzlet tud -e ilyen tetszőleges konfigurációt beszerezni, de Péter elmondása szerint, dolgoznak rajta. A tusa válltámasz része igényes fekete keményműanyag elem. Kár, hogy nem gumi. Nem javasolt falhoz támasztani, mert kicsúzik az alja!

Crosman 1760Komoly előnye a 2250-es sorozathoz képest, hogy immáron  fém tokkal  rendelkezik szemben az ismert műanyag megoldással. Ennek köszönhetően megtalálható a 11 mm-es távcsősín prizma, és a kiegészítőként kapható mikrométeres hátsó irányzék is! Az alapkiszerelés nyílt irányzéka súrolja a teljesen hasznavehetetlen kategóriát! Az első irányzék full műanyag, leszámítva az irányzék árnyékoló lemezét. A csővégről előre határozott mozdulattal lehúzható az első irányzék.

Crosman 1760Szintén a Crosman oldalán, kiegészítőként kapható fém csővég 3 színben (ezüst, arany, fekete) 10 USD ami tartalmazza az első irányzékot is szintén fémből. Sajnos mindhárom szín csillogós. Talán a fekete a legjobb választás. Én valószínűleg hangtompítót vennék rá, és szerkesztenék hozzá egy első irányzékot. A hátsó irányzék agy acéllapból hajlított lemez, mely a csőre van csíptetve és egy műanyag lépcsős ékkel van feltámasztva. Ennek az éknek a lépcsői határozzák meg a függőleges állíthatóságot. Szerencsére e helyett is kapható profi mikrométeres hátsó nyílt irányzék, vagy diopter 60 USD-ért. Vízszintes állítás gyanánt az első irényzék fordítható el kézzel 1-2 mm-t.

Crosman 1760Az első irányzék véletlen elmozdulását azonban nem tudjuk kizárni, mert nincs rá lehetőség. Az puskához kapott nyílt irányzéknál az első irányzék a hátsó irányzék célnyílásába szabad szemmel mérve 4x fér bele, ami túl sok! Pontos célzást ettől ne várjunk. Összegészében azonban nem tudom elmarasztalni ezt a megoldást. Tettek rá egy olcsó, de hobbi szinten kompromisszumokkal használható nyílt irányzékot. Emellett a fém tok miatt van lehetőség minden további nélkül lecserélni profi nyílt irányzékra, vagy távcsőre.

A légpuska látszólag hatalmas CO2 tartállyal rendelkezik. Ez azonban nem CO2 tartály. A patronban lévő CO2 csak lövésekkor ürül, mindvégig a patronban marad, nem úgy, mint pl. LOV21, FÉG-CLG62… -nél, ahol a patront magábafoglaló hüvely egyben CO2 tartály is. A CO2 patron tartóba egy 12g-os gázpatron tölthető bele, mely cirka 40 lövésre elegendő. Betöltése a Crosman fegyvereknél megszokott igen felhasználóbarát módon történik. Ezt egy 10 éves gyerek is könnyen kezeli. Pont ezért volt a sok kipróbált fegyver közül kisfiam kedvenc fegyvere a Crosman 2250, vagyis önállóan tudott célbalőni apa mellett, és apa – vagyis jómagam – is tudtam zavartalanul célbalőni. Nem kellett lövésenként betöltenem a fegyverét

Hogy is működik?
Ha a fegyver CO2 tartályában már elfogyott a nyomás, vagy üres, akkor a fegyvert kibiztosítjuk,  és biztonságos irányba tartva meghúzzuk az elsütőbillentyűt, ezáltal fesztelenítjük az esetleg felhúzott állapotban lévő ütőművet.

Crosman 1760A CO2 patron rögzítőcsavarját óvatosan  kitekerjük, ha van a bentlévő patronban még nyomás, azt finoman kiengedjük. Ezután a bent lévő CO2 patront kicsúsztatjuk. A tartályba az új 12g-os CO2 patront lezárt nyílással előre becsúsztatjuk. Elötte célszerű finoman beolajozni a CO2 patron lezárófóliáját. Én ehhez Silicon sprayt szoktam használni. Ezután a  rögzítőcsavart, mely tartalmazza a patrontámasztó rudat becsavarjuk. Nem kell brutál módon megtépni, csak ujjbeggyel közepes erővel meghúzni. Ez után az első lövéskor a fegyver ütőműve kiszúrja a CO2 patron lezárófóliáját. Első lövést lövedék nélkül végezzük.

Crosman 1760A fegyver  betöltése innentől  igen egyszerű művelet. A fegyver jobb oldalán található kis  felhúzókart megemeljük, és ütközésig hátrahúzzuk. Ezáltal az ütőmű rugóját megfeszítjük, és a töltőrudat hátrahúzzuk. A lövedéknek kialakított betöltővályú üres, fejjel előre elhelyezzük a diabolot. A felhúzókart előretoljuk, és lefordítjuk. Ekkor a betöltőrúd a lövedéket a csőfarba tolja. Mivel a betöltővályú, és a csőfar nem precízen illeszkedik, előfordul hogy itt a lövedék picit elakad.

Crosman 1760Ekkor finoman előremozdítva a felhúzókart, a lövedék becsúszik a csőbe. Ha ekkor a fegyvert kicsit felfelé tartjuk – persze biztonságos irányban -, akkor ezt a kis akadást nem is tapasztaljuk. A lapos fejű diabolot nagyon szereti, de a hegyes betöltése komoly cirkusz. Elakad, deformálódik… Nem ajánlom. Ha véletlenül fordítva töltjük be a diabolot a csőbe, semmi gond, nyugodtan lőjjük földbe, nem lesz semmi probléma. Természetesen teremlőtéren ne a fikusz földjébe lőjjük el ezt a lövedéket, hanem a céltábla irányába! A lövés maga kellemes, közepesen hangos. A fegyver jellegéből adódóan teljesen visszarúgásmentes. Sütése bár nem állítható, de lövés elötti szakaszon felkeményedik.

Az  elsütőbillentyű  vékony merevített  műanyag alkatrész. Nem tudok róla jót mondani, hasonlóan a teljesen műanyag tokba szerelt elsütőszerkezetről. A manuális biztosítás az elsütőbillentyűt lockolja.

Összességében már rég vártam egy Crosman CO2-es pontlövő légpuskára, ami 4,5 mm-es csőmérettel kapható. Ez a típus számomra hiánypótló volt. Remélem nemsokára lesz 1750-es is…

Előnye:

 • Nagyon felhasználóbarát kezelés
 • Jó minőségű anyagok, kidolgozottság
 • Pontos fegyver
 • Egyszerű, de megfelelő szerkezet
 • Bőséges kiegészítő választék
 • Kedvező árfekvés
 • Fém tok, és azon távcsősín

Hátránya:

 • Elsütőszerkezet állíthatatlansága, és műanyag tokja
 • Tusán kényelmetlen fogás
 • Gyenge hátsó irányzék megoldás

“Használható minőség elfogadható áron: Crosman 1760” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft