A GAMO 1200 légpuska

GAMO 1200Az én történetem Kicsit vissza a időben… 1994-ben találkoztam először ezzel a fegyverrel mely hamar belopta magát a szívembe és az akkori, viszonylag magas (25.000Ft) ára ellenére is az egyik lenépszerűbb típus lett a magyar piacon.

Majd valamikor 1999 környékén a Gamo cég hirtelen ötlettől vezérelve beszüntette a gyártását. Máig nem értem miért. Nem nagyon volt konkurenciája ebben a kategóriában és utódja sem készült később a Gamo cégnél. Csak sokkal később, 2004 körül dobta piacra az Umarex cég a Winchester Co2-es légpuskáját ami felveszi a versenyt a G1200-al. Azóta egy-két javításra behozott darabon kívül nem találkoztam ezzel a típussal.

2008 nyara. Egy úriember lépett be az üzletbe és közölte, hogy megszabadulna egy régi légpuskájától. Mivel éppen tele voltunk használt fegyverekkel, látható lelkesedés nélkül ugyan de mondtam, hogy „nézzük meg!”. A tokból egy teljesen hibátlan állapotú G-1200-as került elő. Megegyeztünk.

Sokáig ott pihent a többi, gyűjteményi darab között amikor eszembe jutott, hogy bár egy „halott” típus de meghatározó darabja volt a 90-es éveknek, abból az időből amikor a Gamo cég még legalább annyit adott a minőségi fegyvergyártásra mint a design-ra.

Első látás

GAMO 1200Az agyazás mint a felső-közép kategóriás fegyvereknél általában, bükkfából készült. A hátsó agyazás pofadékolt, műanyag tusatalppal szerelt. A tusatalpnak az agyazáshoz való illesztése hagy némi kívánnivalót maga után de első ránézésre ez tűnik az egyetlen esztétikai hiányosságnak. A középrész fémburkolatot kapott ezzel is növelve a fegyver „hitelességét”. Természetesen megtaláljuk a távcsősínt is, ami nélkül 1990 óta szinte nem is készül légpuska. Az előagy szintén bükkfa. A csőköpeny viszont sajnos műanyag csakúgy mint a rászerelt első irányzék. Hozzátartozik, hogy a csőköpeny jól rögzített így nem kell félnünk attól, hogy elfordul vagy elmozdul az első irányzékkal együtt a csőhöz képest.

Működés

GAMO 1200Először is csavarjuk ki az előagy előtt található zárócsavart. A patront fejjel előre helyezzük be a nyílásba majd a csavar becsavarásával szorítsuk rá a kiszúrótüskére. Nagy ötlet: A co2 patron és a kiszúrótüske között egy spirálrugó kapott helyet ami a patron kivételét nagyban megkönnyíti. Nem tapad rá a tömítésre, nem úgy kell kibányászni az elhasznált patront a tubusból. A co2 betöltése után következhet a tárazás.

A fegyver jobb oldalán találjuk a töltőnyílást.

A töltőrugót a felhúzókar segítségével húzzuk hátra majd a nyíláson keresztül 12db diabolót helyezhetünk a tárba. A töltőnyílás sziluettje is mutatja, hogy ebbe a fegyverbe kizárólag lapos fejű diabolót használhatunk. Ha nehezen boldogulunk a viszonylag szűkre szabott töltőnyílással akkor a tárfedelet rugó ellenében hátratolva levehetjük. Így teljesen szabaddá válik a töltővályú.A lövedékek behelyezése után visszaengedjük a rugót a lövedékekre. Ezután a biztosító lemez előretolásával kibiztosítjuk a fegyvert.

Az előagy hátrahúzásával a töltőblokk kimozdul jobbra, így lehetővé téve, hogy a tárból az első lövedék bekerüljön a blokkba. Az előagy visszaengedésekor a töltőblokk a csőfarhoz „szállítja” a lövedéket. A csőretöltést a teljes biztonság érdekében a puska mindkét oldalán, egy kis ablakban megjelenő piros szín is jelzi. Ezután az elsütő billentyű meghúzásával leadhatjuk a lövést.

Használat közben

GAMO 1200Először is a patron becsavarásakor a tömítés rögtön zár. Szinte gázveszteség nélkül megy a dolog. Ekkor bizonyosodtam meg róla végképp, hogy tényleg használatlan, új fegyvert vettem. Tudniillik a patrontömítés a használat során egyre inkább összenyomódik, ezzel meghosszabbítva a „zárási időt”. A lövedékek betöltése nagyon gyorsan megy. Mondjuk én lekapom a tárfedelet. Így jóval egyszerűbb.

GAMO 1200A csőretöltés finoman és olyan gyorsan megy, hogy annak ellenére elkap a hév, hogy alapvetően nem vagyok egy militáns figura. Tényleg élmény vele a lövészet. Egyszerűen fegyelmeznem kell magam, hogy a céllövészethez illő tempót felvegyem. A fegyver nagyon jól áll a kézben. Számomra pont ideális a tusahossz és a pofadékmagasság. Ha lövés közben az előagyat fogjuk, arra figyeljünk, hogy ez egy mozgó része a fegyvernek. Kevésbé stabil mint ha a sátorvasnál támasztunk. Ezt inkább olyan esetben ajánlom ha a gyorsaság fontosabb mint az abszolút  pontosság. Egyedül a sütés hossza és nyúlása okoz gondot. Ráadásul gyárilag egy olyan brutális rugó támasztja meg az elsütőbillentyűt, hogy 50-60 lövés leadása után már biztos vagyok benne, hogy az előző napi órás foci helyett inkább mutatóujjra kellett volna gyúrnom. Ezt szokni lehet de tökéletesen kiismerni és uralni nem. Jó pont viszont a négy variációban állítható hátsó irányzékbetét, amivel könnyen meg lehet találni a fényviszonyoknak és célnak megfelelő profilt. Egy patronnal 60 használható erejű lövést sikerült leadni. Ezután a patronban lévő nyomás csökkenésével a szórásképünk is elkezd lefelé vándorolni. Innentől nem érdemes sokáig kínozni a fegyvert. Patron ki, új patron be. A teszthez 0,49 grammos Dynamite Nobel Geco és 0,50 grammos Gamo Match lövedéket használtunk.

GAMO 1200Támasztásból, de kézből lőttünk 10 méterre kirakott lőlapra, nyílt irányzékkal. A belövés utáni első körben kimondottan meglepődtem, hogy az általam nem túlságosan favorizált és sok esetben látható felszíni hibákkal gyártott Gamo Match lövedékkel kisebb szórást lőttem mint a német diabolóval. Hátha véletlen és egy szerencsés szériát fogtam ki. Átadtam a puskát Bencének aki megismételte a mutatványt. Ennyi.

Persze mint azt fenntebb már említettem ez a fegyver az átlagnál is érzékenyebb a lövedékekre. Könnyen előfordul, hogy ha egy picit is hosszabb a lövedék mint a töltőblokk szélessége akkor deformálódik töltés közben. Ez esetben ez a helyzet nem állt fenn de mint a mellékelt ábra is mutatja mindenképpen javallott több fajta lövedéket is kipróbálnunk mielőtt döntünk.

Fontos! Ennél a fegyvernél csak és kizárólag a lapos fejű diabolót használhatjuk. Nem egy esetben hoztak be hozzánk javításra G-1200-ast azzal a problémával, hogy megszorult a töltőblokk, beragadt a lövedék. Szintén gondot okozhat ha az „ellenséggel folytatott ádáz harc” annyira elvonja a figyelmünket, hogy kétszer töltünk egymás után. Mindkét esetben, ha időben észrevesszük a hibát vegyük le a tárfedelet és húzzuk hátra az előagyat. Így szabaddá válik a töltőblokk furata ahonnan ki tudjuk ügyeskedni a beszorult, megakadt lövedéket.

Belső szerkezet

GAMO 1200Erről csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy egyszerű, átgondolt, jó anyagokból készült és ami nálam extra pontokat ér – könnyen szervízelhető szerkezete van a spanyol puskának.

Összkép

A fegyver népszerűségét többek között a semelyik másmilyen légpuskánál addig nem látott „pump action” töltési rendszernek köszönhette. Ráadásul az akkori kínálatban a co2-es fegyverek zöme szinte teljes mértékben műanyag burkolatúak voltak ami az amerikai piacon elfogadott és normális viszont itt, Európában az emberek jobban szeretik a fém – fa kombinációt. Összességében egy nagyon jó formájú, összetéveszthetetlen stílusú, igényesen elkészített légpuska a G-1200-as.

Akinek van vigyázzon rá, akinek nincs vadásszon rá!

Pozitív

 • összetéveszthetetlen
 • egyedi fazon
 • jó minőségű anyagok
 • kényelmes, jól használható agyazás
 • hobby fegyverhez mérten jó szóráskép
 • egyszerű, megbízható belső szerkezet
 • nincs típushibája

Negatív

 • apró illesztési pontatlanságok
 • műanyag csőburkolat
 • elsőirányzék
 • elsütőbillentyű
 • brutális sütés

Adatok:

 • Kaliber: 4,5mm
 • Súly: 2900gr
 • Csőhossz: 460mm
 • Teljeshossz: 970mm
 • Tárkapacitás: 12diaboló
 • Lövedéksebesség: 165-168m/s

Csak még egy sor. Másnap kicseréltem az elsütőbillentyűt támasztó spirálrugót egy gyengébbre. Sokkal jobb.

“A GAMO 1200 légpuska” bejegyzéshez 21 hozzászólás

  • Válasz erre:
   „Van nekem is egy Gamo-1200-as légpuskám.Távcsővel meg minden.És egy bajom van vele,hogy ereszti a levegőt.Kérlek segítsetek hogy mi tévő legyek!!!!!!!!!”

   Sajnos kamratömítés nincs nálunk sem már ehhez a típushoz de a patronnál lévő még van. Ha ez okozza a problémát akkor tudunk segíteni. Ellenkező esetben vagy a gyártónak érdemes írni egy szívhez szóló levelet vagy a neten keresni egy komolyabb európai dealert. Sajnos a magyarországi Gamo főforgalmazók az alkatrészellátással hadilábon állnak. Az enyém még mindig bírja a gyári tömítésekkel de ha majd egyszer megadja magát én is eképpen teszek.

 1. Nekem van egy ilyen puskám.Ha elöveszem,addig lövök amíg kinem fogy a löszer,vagy a patron készletem.Sok fajta lég, és co-s puskát próbáltam már,de ez a kedvencem.Meglepően pontos,erős.Szerintem az árát bőven megérte. ( Én 10 Euróért vettem,úgy,hogy rosszként árulták egy piacon.) Körülbelül fél óra alatt megjavítottam.A tárba én csak 10 diabolót teszek,mert akkor még nem nyomja túl erősen a tárrugó a töltö elemnek a löszert.

 2. 10 euro??!! No az tényleg nem volt érte sok. Kb. 50.000.- a piaci ára egy szebb darabnak. Én az enyémen még annyit megtettem, hogy az elsütőbillentyű rugóját kicseréltem egy kicsit gyengébbre mert nekem nagyon keménynek tűnt a sütés. De ezen kívül kutya baja. Ja, és annak ellenére, hogy a co2-es fegyverek tömítései viszonylag gyorsan mennek tönkre (többek között a co2 gáznak is köszönhetően) itt még mindig a gyári tömítések vannak benne. Pedig ketten is használjuk a csaláldból.

 3. Én vettem az Ausztriai bolhapiacon egyet,kifogástalan állapotban van.Dobozában árulta az árus,akitől 30 euróért vettem meg.Igaz 50-re tartotta,de 12 óra után már mindenki csomagolt akkor alkudtam meg vele.Nagyon szuper kis puska,meglepően pontos,igaz csak minőségi lőszerem van itthon.Kilövöldözöm magamat aztán piacra dobom mert én íjász vagyok!

  • Szia

   Ha kilövöldözted magad akkor engemet érdekelne.
   Üdv Waltmann Mihály

   Válasz erre:
   „Én vettem az Ausztriai bolhapiacon egyet,kifogástalan állapotban van.Dobozában árulta az árus,akitől 30 euróért vettem meg.Igaz 50-re tartotta,de 12 óra után már mindenki csomagolt akkor alkudtam meg vele.Nagyon szuper kis puska,meglepően pontos,igaz csak minőségi lőszerem van itthon.Kilövöldözöm magamat aztán piacra dobom mert én íjász vagyok!”

 4. Én kaptam egyet ajándékba,nagyon szuper. Ha elkezdek vele lövöldözni,alig tudom abbahagyni.Elég pontos,és erős.Annyi a gondom csak hogy amikor kifogy a Co patron egy lövedék a csőbe marad.De aki tudja a trükköt,egy pillanat alatt megoldja. (Tárrugót kiakasztani,és a tisztítóvesszővel szemből a csövön vissza kell tolni a tár,adogató elemébe az elakadt lövedéket) Vagy amikor hallani a lövés hangján hogy gyengébb,akkor csak lövedék nélkül kell egyet-kettőt elsütni,és cserélni a patront.De akkor is imádom! Szuper cucc!

 5. Visszajelzés: porn
 6. Visszajelzés: child porn

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft