Gáz vagy Gumi

Gáz vagy GumiA legutóbbi fegyvertörvény életbeléptetése után lehetőség nyílt az addig csak engedéllyel tartható gáz-riasztófegyverek szabadon történő vásárlására és tartására. Azt gondolom, hogy ez akkor (2004-ben) senkit sem lepett meg, mivel az általunk sokszor példaként emlegetett európai országok fegyvertörvényei már jó ideje hasonlóképpen rendelkeztek ez ügyben. Az azóta eltelt időben, hogy mindenki számára világossá vált a gázfegyverek tartásának, viselésének illetve használatának feltételei úgyhogy itt erre most nem térnék ki.

Ami viszont ugyanennek a fegyvertörvénynek a hatására, teljesen újdonságként megjelent, az az addig Magyarországon nem nagyon ismert gumilövedékes fegyver fogalma. Kis szépséghibája a dolognak, hogy csak úgy lehetett itthon legálissá tenni ezeknek a fegyvereknek a szabadon történő forgalmazását ha kicsit összemosva a muzeális elöltöltő fegyverek fogalmával, megszületett a muzeális jellegű elöltöltő gumilövedékes fegyver kategória.
A lényeg a végeredmény, ami ez esetben az, hogy 2004 óta az addig nem nagyon létező, engedély nélkül tartható fegyverek mezőnye 2 kategóriával gyarapodott. (Ez, ha jól számolom 200%-os növekedés az addigi 0-hoz képest).

Az eltelt idő alatt rengeteg objektív, megalapozott véleménnyel és mellette rengeteg téveszmével is találkoztunk, amikor az emberek választás előtt vannak: „gumilövedékest avagy gáz-riasztót”. 
Akkor nézzük először a Gumilövedékes fegyverek tulajdonságait pontokba szedve, hogy áttekinthetőbb legyen:  

Gumilövedékes elöltöltő fegyver előnyei:             
        
– kis méretű, szűk légterű helyiségben is nyugodtan használható
– viszonylag nagy, akár 10 méteres távolságban is hatékony
– a hatékonyságát nem befolyásolja az egyéni érzékenység (ez mindenkinek egyformán fáj)
– nem kell kitárazni hosszabb, békés időszak esetén sem
– a töltetnek (gumigolyó, riasztólőszer) nincs lejárati ideje

Gumilövedékes elöltöltő fegyver hátrányai:              
         
Gáz vagy Gumi– jóval kisebb a választék mint a gázfegyverek esetében
– nem adnak ki rá viselési engedélyt (közterületen nem használható)
– viszonylag nagy méretűek (bár ez otthoni használatnál kisebb probléma)
– a minél nagyobb hatékonyság érdekében a célzásnak itt komoly szerepe van

 
Gáz- riaszttó fegyverek előnyei:

Gáz vagy Gumi– Pazar választék a hazai piacon is
– viselési engedély kiváltható rá
– a viselés esetéban nagy előny, hogy vannak egészen kicsi, könnyű modellek
– nem nagyon kell célozni, a gázfelhő mérete miatt
– rövid ideig tartó harcképtelenséget okoz

        
Gáz-riasztó hátrányai:            
         
– kis térben önveszélyes (a légtér hamar megtelik a gázzal)
– rövid(ebb), 3-4méteres hatótávolság
– tapasztalatok szerint az egyes embereknek különböző az érzékenysége a lőszerben lévő hatóanyagokra
– pisztolyok esetében tárat ki kell üríteni ha huzamosabb iseig nem használjuk
– gázlőszerek esetében 3 év a szavatossági idő

Hát, körülbelül ennyi. Mindenki mérlegelheti, hogy számára mely tulajdonságok fontosabbak illetve melyek esnek kisebb súllyal a latba.
Az tisztán látható, hogy mindkét fegyvertípusnak vannak fontos, meghatározó előnyei és hátrányai is. Azt gondolom, és a tisztesség is azt kívánja tőlem, hogy a jelenleg hatályos fegyvertörvényt szem előtt tartva azt mondjam, hogy mivel a gázfegyverre kiváltható a viselési engedély így azt válasszuk ha közterületen szeretnénk magunkat biztonságban tudni. Ebből következik is, hogy inkább a gumilövedékes fegyverre voksoljunk ha azt birtokvédelemre szeretnénk használni.

– Vasicza Péter –

“Gáz vagy Gumi” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Az első hozzászólás „jogán” először értelmezném a cikket, aztán kérdeznék. A gázfegyverek 4 m-es hatótávolsága komoly veszélyt rejt magába, mert ez az a táv, amin belül a kés gyorsabb! Oktatják azt is, hogy a kés veszélyesebb sérülést okoz – avatott kezekben – mint a lőtt seb. Ami még – nem vagyok összeférhetetlen – baj lehet, hogy a gázfegyver előrántására éles fegyver előrántása a válasz.
  Nekem is van gázfegyverem az alábbiak miatt: súlyos sérülés, rokkantság, öreg kor, … esetén némi időt nyerhetünk a meneküléshez, mind ez közterületen is segít minket.
  Gumilövedékes fegyver otthoni vagyonvédelemre jónak néz ki. A kérdés az lehet, hogy – nem közterületen – máshol, vállalkozásunk vagyonvédelmére miért nincs engedélyezve?
  Kérdésem:
  miért nem olvashatunk mindkét fegyver „hatásáról”?
  Pld.:
  – a gáz lövedék 9 mmP.A.K. esetén 1′-5′-g terjedő harcképtelenséggel jár.
  – a gumi 18mm-es lövedék max.: bordát tör…
  Üdv mindenkinek!

  • Kedves György!

   Az, hogy egy kés hatásosabb/gyorsabb 3-4 m-en belül, nem több egy városi legendánál. Az egyik lőfegyverekkel foglalkozó magyar szaklap is foglalkozott már ezzel, még videofelvételt is készítettek a kísérletről; ha jól emlékszem ez az interneten is elérhető még valahol. Nem elképzelhetetlen persze, hogy gyorsabb és súlyosabb sérüléseket okozó fegyver lehet a kés, de azért az átlagos rosszfiúk aligha szolgáltak különleges erők kötelékében, ahol elsajátíthatták a késharcot, a legtöbben még küzdősportokat sem igazán gyakorolnak. Ráadásul ne felejtsük el, hogy egy ilyesféle támadás mindkét félnek stresszhelyzet, s az is számít egy ilyen szituációban, hogy ki őrzi meg jobban az önuralmát, hidegvérét. Ehhez például jó eszköz lehet egy gáz-riasztó fegyver által nyújtott (valamennyi) biztonságérzet.

   Ami azt illeti, a támadó sem tudhatja, hogy éles lőfegyver van-e nálunk vagy sem, s ha fegyvert ránt rá a kiszemelt áldozat, szerintem nyilvánvalóan nem fogja méregetni (a stresszhelyzet, ugye) a gáz-riasztó fegyverünket; nem fog félszegen belekukkantani a csőbe, hogy lát-e benne huzagolást vagy akasztót, s nem fogja szelíden megnézi a márkajelzést a spiáteren. Azért abban igaza van, még mindig a támadónál lehet a labda – kérdés, hogy ő is tud-e róla?

   Én úgy tudom, vállalkozás- és vagyonvédelemre akkor használhatja muzeális jellegű elöltöltős fegyverét, ha tulajdonosa az adott ingatlannak. Persze nem vagyok jogász, lehet, hogy tévedek…

   A fegyverek hatásáról azt gondolom azért nem olvashatunk, mert ez konstrukciónként, lőszerenként, modellenként, ezek különféle kombinációival igen eltérőek, ahogy a hatást egyéb körülmények is befolyásolhatják.

   Üdvözlettel!

   • Válasz erre:
    „Az, hogy egy kés hatásosabb/gyorsabb 3-4 m-en belül, nem több egy városi legendánál. ”

    Üdvözlet,

    Azért az amerikai rendőrségnél/igazságszolgáltatásban (amelyik azért elég sokat tud a közelharcról, az a gyanúm) a „21-foot rule”, azaz kb. „6,5 méteres szabály” évtizedek óta érvényes, ha erről a távolságról valaki késsel támad, akkor a rendőr pisztolyt ránt és rádupláz, mivel ez a távolság 1,5–1,8 mp alatt megtehető Navy Seal kiképzés nélkül is, és kb. ennyi egy jobb pisztolyrántás és lövés ideje.

    Úgyhogy ha valakire 3–4 méterről késsel rárontanak, akkor az nagy bajban van, hacsak nincs már a kezében a gázpisztoly lövésre készen… Viszont nyilvánvalóan a gázpisztoly hatótávjának itt nincs különösebb jelentősége, mivel a gond az előrántás és lövés ideje.

    I. G.

 2. „Én úgy tudom, vállalkozás- és vagyonvédelemre akkor használhatja muzeális jellegű elöltöltős fegyverét, ha tulajdonosa az adott ingatlannak. ”

  Én viszont úgy emlékszem „tanulmányaimból” hogy a terület birtokosának engedélyével bárki használhatja az adott magánterületen a gumilövedékes fegyvert.
  Persze nem ma vizsgáztam ebből a témából, tehát lehet hogy megváltozott már a szabályozás.

 3. Üdvözlöm! A gumi lövedékes revolverekről az olvasható, hogy 10 méter a hatótávolsága. Valóban nem tudja olyan messzire eljuttatni a lövedéket, mint például egy Crosman C11-es? Ez utóbbi ellő a kertem közepéig, de hatása max egy szúnyogcsípésé 🙂 Kb 20-25 méter távolságnál már a Revenge se használható hatékonyan?

 4. üdv

  persze mivel ezeket a fegyvereket közel harcra tervezték 5-6m belüli lövésre az én gumilövedékes pisztolyom 5-6 m röl megfelelő gumi lövedékkel és riasztó lőszerrel átviszi a konzerv dobozt + a vakolatot leveri

  de csak a fekete gumi lövedékkel mivel keményebb az állaga és a leg erőseb lapuás riasztóval

  • Tisztelt János !

   Most olvastam a hozzászólását és szeretnék egy ilyen fegyvert vásárolni. Melyik típus az amelyik ilyen erősségű és hol tudok hozzá fekete lövedéket beszerezni és melyik a jó lőszer.

   Köszönöm segítségét !

   Üdvözlettel:
   Attila

   Válasz erre:
   „üdv

   persze mivel ezeket a fegyvereket közel harcra tervezték 5-6m belüli lövésre az én gumilövedékes pisztolyom 5-6 m röl megfelelő gumi lövedékkel és riasztó lőszerrel átviszi a konzerv dobozt + a vakolatot leveri

   de csak a fekete gumi lövedékkel mivel keményebb az állaga és a leg erőseb lapuás riasztóval”

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft