Kimar – Beretta 92 Auto gázpisztoly

Az 1958-ban alapított olasz, Armi Chiappa cég termékei két fő csoportra bonthatóak.  Az egyik a történelmi fegyver replikák, a másik a gáz és riasztó fegyverek. A két termékcsoportnak külön márkát hoztak létre. Az első az Armi Sport míg utóbbi a Kimar névhez kötődik.
A Beretta 92 Auto a cég legnépszerűbb de Magyarországon mindenképp messze a legnagyobb számban eladott gázfegyvere.
A népszerűség okai között biztosan ott van az is, hogy a Beretta 92 az egyik legismertebb maroklőfegyver a világon. Ami azt jelenti, hogy ha valaki életében megnézett már legalább 3 akciófilmet akkor szinte biztos, hogy ilyen fegyvert is látott.
Emiatt persze a kínálat és a piaci verseny is erős ebből a típusból, hisz a többi gyártó is igyekszik kihasználni ezt az ismertséget.

 

Külcsín – A pisztoly méretei és a „kezelőszervek” pozíciója is pontosan igazodik az eredeti fegyverhez. Emellett ami rögtön szembetűnik ha kézbe vesszük a pisztolyt, hogy felületi barnítása (festése) nem fényes mint a többi replika fegyveré hanem matt. Ettől még élethűbb.
Szintén a külcsínhez tartozik, hogy a kötelező feliratok mint: gyártó; típus; kaliber szép szolídan, vannak feltüntetve a fegyveren. Nem festve vannak valamilyen elütő színnel, hanem még a festés előtt magába az anyagba gravírozzák.
Egyszóval első látásra szinte megkülönböztethetetlen a mintát adó, eredeti Beretta 92-estől. Ez pedig az egyik fő szempont egy önvédelmi gázfegyvernél.

Anyagok – A használt anyagok tekintetében nagy megfejtések nincsenek. A fegyver szinte minden porcikája spiáterből vagy egyéb alumínium ötvözetből készült. Tehát a költséghatékonyság abszolút példája a pisztoly. Acélból az ütőszeg, a rugók és stiftek vannak.

Cső – A cső belül menetes. Az acél csőszűkítő ide van becsavarva, elég mélyen ahhoz, hogy ne tűnjön fel ha valakire ráfogjuk a fegyvert. Rajta egy slicc nyílás amely sok embert biztosan arra sarkallna, hogy kitekerje.
Azt tudnunk kell, hogy ezzel nagy eséllyel hatástalanítjuk fegyverünket, mivel ez a gát elsősorban nem azért van, hogy fizikálisan megakadályozza szilárd lövedék kilövését fegyverünkből, hanem hogy a szán hátra mozgását és ezzel a lövedék adagolást segítse.

Működtetés – A tárkioldó gomb a fegyver bal oldalán, a sátorvas mögött található. A tár acélból van, az adogató tömb pedig spiáterből. 9mm.-es kalibernél 10db. töltényt tárazhatunk be. A fegyver félautomata – revolverező rendszerű. Az első töltényt a szán hátrahúzásával majd elengedésével csőre töltjük. Ha rögtön használni szeretnénk akkor az elsütőbillentyű meghúzásával azt meg is tehetjük.

A revolverező rendszer miatt van olyan lehetőség is, hogy a csőre töltés után a kakast lassan visszaengedjük és biztosítjuk fegyverünket. Ebben az esetben a használat előtt már nem kell a szánnal bíbelődnünk hanem a biztosító elfordítása és a kakas hátrahúzása után le tudjuk adni a lövést. A pisztolyon mehanikus, elsütést megakadályozó biztosító van amely jobb és bal oldalról is működtethető. Ez konkrétan az elsütőbillentyű elhúzását akadályozza meg.

Szétszedés – Vegyük ki a tárat a pisztolyból. A fegyver dobozában találunk egy kis, kulcs szerű szerszámot. Ha a szánt hátrahúzzuk, a szán hátratoló rugó tengelye elöl szabaddá válik. Ezen találunk egy kis furatot.
Ebbe a lyukba toljuk bele a kulcs nyúlványt. Így a tengely tartó csapot (elsütő billenytyű előtt van) lefelé fordítva könnyen kivehetjük. A kakas hátrahúzása után a szánt ütközésig hátrahúzzuk majd kicsit megemelve előre csúsztatjuk.

Tisztítás, karbantartás – Szétszedés után a mozgó – kopó alkatrészeket zsírozzuk át. A csövet nem egyszerű kitakarítani a csőben lévő szűkítő miat. Anyit tudunk tenni, hogy fegyverolajat befújunk a csőbe és hagyjuk, hogy végig follyon a csőfalon. Ezután a cső két feléről kefével alaposan átdörzsöljük.
Ha csak riasztó tölténnyel lőttünk akkor is tegyük ezt meg de ha esetleg gáz töltény is volt használva akkor a saját érdekünkben minél hamarabb takarítsuk ki, mert ezután még nagyon sokáig árasztja az irritáló, maró szagot.

Megbízhatóság – Attól függetlenül, hogy a fegyverben csak elvétve találunk acél alkatrészt, hibátlanul, biztosan működik. A szán hátratoló rugó összhangban működik a lövéskor keletkező szánra ható erővel.
Bár az alkatrészek spiáterből vannak, egyiket sem terheli különösen nagy erőhatás ami miatt „felborulna” az egyensúly és bármelyik sokkal gyorsabban kopna vagy törne. Márpedig ebben az árkategóriában mozgó fegyvereknél ennek a „törékeny egyensúlynak” még nagyobb jelentősége van.
A tapasztalat az, hogy a Kimar 92-esnek semmilyen széria vagy jellemző hibája nincsen.

Összegzés A Kimar 92 Auto egy olcsónak mondható, jól kivitelezett, az öntöltő fegyverek között kiemelkedően megbízhatóan működő önvédelmi pisztoly.
A fegyver méreténél és súlyánál fogva inkább otthoni önvédelmi fegyvernek ideális. Ha valaki megkéri rá a viselési engedélyt, plusz költségnek egy hónapos kondi terem bérletet kalkuláljon a költségekbe.

Pozitív
– Korrekt kivitelezés
– Élethű kópia – Megbízható működés
– Nincs széria hibája (nagyjából semmilyen hibája nincsen)

Negatív
– Méret és súly? (de hát ez egy Beretta 92)
– Sok spiáter alkatrész

– Vasicza Péter –

“Kimar – Beretta 92 Auto gázpisztoly” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Egy pár éve vásároltam önöktől ezt a klasszikus Beretta típust, amivel tulajdonképp elégedett vagyok kb. 70 lövés van benne és kivetési hiba talán ha kétszer előfordult. Igaz viselése egy biztonsági őrnek kényelmetlen lenne, de otthonvédelemre megfelelő. Amit hiányolok az a repülő ütőszeg és az acélbetét a kakasban, hogy elkerülhetőek legyenek a felverődések. Használtam hozzá traumatikus toldatot valamint gumilövedékes toldatot is, 5 m-ről látványos volt a 2 literes vizes palack széthasadása. A cső is elég élethű mivel nincs kereszt akasztó az elején mint az Umarex pisztolyoknál tehát éles önvédelmi helyzetben sem lenne nyilvánvaló hogy ez csak egy gáz-riasztó.

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft