Hogyan készülnek a JSB lövedékek?

 

 

A légfegyveresek alapjában véve kiváncsiak a legapróbb technikai részletekre, főleg ha a lövedékeikről van szó. Ma megnézzük, hogy a tereplövészek körében lassan egyeduralkodóva váló JSB cseh gyártó, hogyan készíti ólomlövedékeit. Ez az írás a JSB által kiadott információk és fotók alapján készült el.

 

A cikk részei:

  • ólommal kezdődik
  • az ólomból henger lesz
  • hengerből gömb
  • tisztítás és kenés
  • sajtolás
  • melegen a présről
  • a gyártás kezdete
  • csomagolás és szállítás

 

Ólommal kezdődik

Az egész folyamat az ólommal kezdődik – sok ólommal. A JSB legalább 99,97 % tisztaságú ólmot vásárol táblákban. Megolvasztják ezt az ólmot és kis mennyiségű antimont adnak hozzá az optimális keménység és a gyors oxidáció megelőzése érdekében. A teljes eljárás saját felügyelet alatt történik, így a gyártó pontosan tudja a megfelelő arányokat a tökéletes minőség eléréséhez.

 

Nagyon sok ólomtáblát emészt fel a gyártási folyamat

A JSB beltérben ötvözi az ólmot, saját kalkulációi szerint

Az ólomból henger lesz

Az olvasztott ötvözetet henger formába öntik, ami a leggyakoribb alak amit lövedék sajtoláshoz használnak. A hengerek különböző átmérőben készülnek annak függvényében milyen tömegű lövedék készül belőle később. Azonban a JSB itt egy plusz lépést ad hozzá a folyamathoz.

Hengerből gömb

A hengert akkurátosan, tömeg szerint kis darabokra vágják. A legtöbb lövedékgyártó elkezdené a sajtolást ezekből a darabokól úgynevezett előformákat készítve, de a JSB itt adja hozzá a plusz lépését. A darabkákat gömbbé formázzák mielőtt a forgácsológépbe kerülnek. A JSB félkész állapotú terméknek minősíti a gömböket amik 0,475 gramm és 5 gramm között készítenek. Ez megegyezik a későbbi lövedéktípusok tömegével.

 

 

Az ólomgömbből lövedéket formálnak

Tisztítás és olajozás

A félkész terméket (gömböket) megtisztítják és olajozzák a sajtolás előtt. Néhány típust egy extrém precíz mérlegre helyeznek, amely 0,0001 gramm súlykülönbséget is képes kimutatni a további szétválasztás céljából. Ez a mérleg rendkívül drága és limitált kapacitású, így csak a JSB Exact és Premium termékcsalád kerül fel rá.

Sajtolás

A következő lépésben az ólomgömböket behelyezik a sajtológépbe. Minden gép profiljában 10 db lövedék fér el egyszerre, ami egyidőben csak ugyanolyan típusú lövedékeket képes átdolgozni. Összesen 54 db simítósor található a gyárban. Ha bármelyik gép profilját cserélni kell, azok a lövedékek egy új szériába kerülnek.

Itt meg kell említsük, hogy minden széria egyedi. Még ha ugyanolyan típusú is a lövedék, de egy másik profillal (vagy géppel) gyártották, előfordulhat árnyalatnyi különbség és itt jön be a sorszámozás fontossága. Minden lövedéket a saját szériájából sorszámoznak, mert a professzionális sportlövés megköveteli ezt a precízitást.

Szívesen megmutatnánk, hogyan néz ki egy sajtológép de a JSB mindezt levédettnek és titkosítottnak tartja. Minden részét házon belül építik és nem mutatják meg azon kívül. Ez egyébként nem szokatlan. Évekkel ezelőtt ugyanígy jártam egy Crosman gyárlátogatás során.

Melegen a présről

Mielőtt a gyártó a sorozatgyártásról dönt, a frissen elkészült lövedékeket elküldik a tesztpályára, hogy szóráskép tesztet végezzenek el. Ha a lövedékek átmennek a vizsgán elkezdődhet a tömeggyártás.

 

Minden lövedékszéria szóráskép tesztelésre kerül mielőtt elkezdik a gyártását

A tesztpálya automatizált a folyamat felgyorsítása érdekében. Bizony, a JSB nem keveset használja ezt a termet!

Egy gombnyomás és a lőlaptartó hátrasiklik a kiértékelésre. Minden szériát így ellenőriznek

A gyártás kezdete

Amint a minőség-ellenőrzés zöld utat ad, a tömeggyártás megkezdődik. Innentől kezdve az összes végterméket átvizsgálja egy 22 fős ellenőrző csapat. Egy darab sem megy át a vizsgálati folyamaton, hacsak ők azt nem mondják. A termelés gyorsan halad, nagy mennyiségű lövedéket kell átvizsgálni.

 

Ha elkezdődik a gyártás a lövedékek elkezdenek felhalmozódni

Itt jön be a képbe a 22 ellenőr. Végignézik a lövedékeket apróbb hibákat, egyenetlenségeket keresve és csak a legjobb darabok kerülnek a dobozba.

 

A kézi átvizsgálás biztosítja a magas minőséget

Nem is gondolnánk, milyen selejtek fordulhatnának elő a dobozokban ha a JSB dolgozói nem válogatnák ki előre ezeket nekünk. A JSB selejt aránya 2%, melyek még helyben újraolvasztásra kerülnek, hogy később egy másik széria darabjai legyenek.

 

Ezt a képet látja egy ellenőr a nagyítón keresztül. A fehér nyíl mutatja többek között milyen hibákat keresnek.

Csomagolás és szállítás

Amint a lövedékek átjutottak az utolsó vizsgálaton is, dobozolják-címkézik őket és készen állnak, hogy a világ 50 országa közül valahol újra kinyissák majd. Üzletünk „hurkákban” 10 dobozonként lefóliázva és 50 dobozonként kartonozva kapja a sorszámozott lövedékeket. El lehet képzelni, hogy egy raklapnyi készáru szállítmány mennyi munkaórát ölel fel a kezdetektől…

 

Ellenőrzés után a lövedékeket dobozokba rendezik, lemérik, szivacsozzák és lezárják. Készen állnak a szállításra.

 

forrás: pyramydair.com

írta: B.B. Pelletier

fordítás: V. Bence

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft