40 éve „remekmű” – A Slavia 630

Slavia 630 - portréNincs férfiember e kis országban, aki akárcsak gyermekkorában névről ne találkozott volna a cseh fegyvergyár Slavia 630-as légpuskájával. A 630-as légpuska gyártását a Ceska Zbrojovka még 1965-ben kezdte meg, a Slavia 612-632 sorozat 6. tagjaként, mely mára már annyira elterjedt, hogy szinte minden 10. háztartásban fellelhető belőle egy. Nem is csoda, hiszen anno a KGST tagállamok részeként nyugati légfegyver beszerzése nem, vagy csak igen nehézkes módon volt megoldható, illetve a hazai piacon a CZ mellett még a szintén nagy nevű orosz fegyvergyár a Baikal (Izhevsky Meehanichesky Zavod) nyújtott igazán nagy választékot.

A Slavia 630 hivatalos megfogalmazásban egy csőletöréses felhúzású, rugós fegyver, amelyet szórakozáshoz, illetve alapfokú sportlövészethez ajánl a gyártó. A 630 Standard paraméterei ezért igen kedvezőek: 7,5 J alatti csőtorkolati energia (szabadon tartható hazánkban is), 4,5 mm kaliber, 530 mm-es csőhossz, 1160 mm-es teljes hossz, 3 kg-os súly (a gyártó adatai alapján).

A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a légpuskák megszerzését és tartását is – csakúgy, mint a lőfegyverekét – a fegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. Törvény és a 253/2004 (VIII. 31.) Kormányrendelet szabályozza.
Az otthoni „teleklövészet”-tel – melynek szintén szeretnék szentelni egy-két gondolatot – a 253/2004 Kormányrendelet 39. § (4) bekezdése foglalkozik, miszerint légfegyver lőtéren, céllövöldében, bekerített magánterületen, a fegyver használatára vonatkozó biztonsági előírások betartása mellett, kizárólag sportlövészetre vagy céllövészetre használható.
Mik ezek a biztonsági előírások?
    – A lövészet nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét, az emberek vagyontárgyait, a természeti és a az épített környezetet (49/2004 BM rendelet 3. § (3) bekezdés).
   –  A lövéseket olyan irányba kell leadni, hogy az előbbiekben írtak nem sérüljenek. A kilőtt lövedéket még a telekhatár előtt "fogja meg" valami pl.: golyófogó fal (a rossz irányba kilőtt, "eltévedt" légfegyverlövedék még 400-500 méter távolságban is képes lehet súlyos sérülés okozására – volt már rá példa).
   – Lövés leadásakor a cél és a lőállás közötti területen senki nem tartózkodhat!
   – Nem utolsó sorban pedig ismerni kell a használt fegyver kezelését!!!

A Slavia 620-ról szóló cikkemben említettem, hogy gyermekkorom két kedvencét megtaláltam egy vidéki kis padláson, melyekből most a 630-as légpuskát szeretném bemutatni.

40 ÉVES „REMEKMŰ”

A Ceska Zbrojovka 630-as névre keresztelt és mára már 40 éve gyártott „remekműve” a jól megszokott csőletöréses felhúzású légpuskák elvén működik, azaz a cső lebillentése közben a felhúzókar a dugattyú-rugó ellenében hátranyomja a dugattyút, mely hátsó helyzetében megakad: a fegyver felhúzott állapotban van. A léghenger hátsó végénél található automata biztosító előrenyomása után és az elsütőbillentyű meghúzásakor a dugattyú a rugó hatására nagy erővel előrecsap és megtörténik a lövés – a dugattyú előtt összesűrített levegő kilövi a lövedéket a csőből.

Kézbe véve a légpuskát szembeötlenek kellemes méretei, súlyának arányos eloszlása. Kialakításából adódóan egy magas vagy hosszú karhosszal megáldott ember is kényelmesen tudja vállgödrébe illeszteni, célzásra emelni a puskát. Sokkal jobb benyomást keltett rám ez a típus, mint kistestvére a Slavia 620.

A tusa díszítetlen, lakkozott bükkfa, mely kora ellenére is szépen megőrizte eredeti jegyeit és – a 620-ashoz hasonlóan – ágyazata két oldalán a megfogást és a célzást könnyítő bemarások találhatóak. A fegyver hossztengelyre szimmetrikus kialakítású, így azt jobb- és balkezesek egyaránt kényelmesen használhatják. Ezen a puskán azonban a tusanyak megkopásából jól látszik a tulajdonos „jobbkezes” családfája. A bükkfa tusanyakon jól látható a „rendszeres” jobbkezes használat miatt a hüvelykujj által lekoptatott felületkezelés.

A 620-ashoz hasonlóan ezen a típuson sem volt optikai irányzék (távcső) felhelyezését megkönnyítő sínpár. Az elsütőbillentyű a CZ légpuskáknál megszokott módon a csúszásmentesség miatt bordázott és elsütőereje szabályozható, sátorvasa hajlított acéllemez és mintegy 10 mm széles. A Slavia 630 érdekessége, hogy nézőkéje magasságban és oldalirányban egyaránt állítható, a célgömböt pedig védőburkolattal látták el. A puska célgömbvédőjén – a lenti fotókon jól látszik – enyhe deformáció fedezhető fel, itt-ott odakoccant sajnos valamikor…

Slavia 630 - biztosító állásA légpuska biztosító szerkezetét a léghenger hátsó végét lezáró idomban helyezték el, mely felhúzott állapotban reteszeli az elsütőbillentyűt a véletlenszerű elsütés ellen. Meglepő módon a légpuska mechanikája – kora és a tulajdonosok „nem óvtuk a széltől is” hozzáállása ellenére – igen jó állapotban volt. Természetesen az apró hézagokban, csőfar környezetében és más helyeken lerakódott port, egyéb szennyeződéseket még a lövéspróba előtt eltávolítottuk, hogy ne okozzanak problémát.

LÖVÉSTESZTEN A 630

A 630-as típus 4,5 mm (.177) kaliberű és egyaránt alkalmas gömb alakú vagy szoknyás lövedék befogadására. Maga az egylövetű légpuska töltése végtelen egyszerű módon történik, hiszen a cső „letörése” után csak a gömb vagy szoknyás lövedéket a csőfarba kell illeszteni – szoknyás lövedék esetén a szoknyarész mindig hátrafelé nézzen! A cső felbillentése (zárása) után a csőfar alatti rögzítőcsap reteszel, mely meggátolja a cső (akár) lövés közbeni előrebillenését.

Kisebb tisztogatás után a fegyver gyakorlatilag készen állt az első lövésre.
Első körben egy ötlövéses sorozatban néztem meg a fegyver hordását, viselkedését. Azonos célra tartva a fegyvert (jelen esetben a 10-es kör) erősen lefelé hordott.

Slavia 630 - lőlap2A nézőke állítása így szükségszerű volt egy kellemes „élménylövészethez”. A próbalövések közben meglepően jól viselkedett a légpuska. Közel velem azonos életkora 30 mm-es szórásképet produkált 12 méter távolságon, jól célratartható fegyver.
A 630-as végtelen egyszerű mechanikája és a nézőke megfelelő beállítása meghozta gyümölcsét még jó pár évtizeddel később is, mint amikor lekerült a gyártósorról.
Otthoni, kifejezetten szabadidős tevékenységre, hétvégi szórakozásra, örömlövészetre kifejezetten ajánlható. Nekem nagyon jó tapasztalatom volt ezzel a típussal, jól kezelhető, bárki számára könnyen karbantartható légpuska.

TECHNIKAI PARAMÉTEREK – CZ SLAVIA 630 STANDARD:

Modell: Slavia 630 Standard
Gyártó: Ceska Zbrojovka
Típus: Légpuska
Űrméret: 4,5 mm
Csőhossz: 530 mm
Teljes hossz: 1160 mm
Tusa: Bükkfa
Súly: 3000 g

– Halftone –
 

“40 éve „remekmű” – A Slavia 630” bejegyzéshez 19 hozzászólás

  • Találtam a sufniban egy kissé rozsdás 630-ast, szerinted hogyan újítsam fel?

   Válasz erre:
   „Hát igen… a jó öreg „hatharmincas szlávia” . Rokonságomban nem ismerek olyan embert akinek nem lenne… (azt hogy ismeri-e nem is merem megkérdezni)”

 1. A cikk jo csak lehetne pontosabb!Jo volna ha a 630-as hibairol is szot ejteni mert azert van neki.Ne csak pozitiv oldalarol ismerjek meg az olvasok.Elhiszi mindenki mennyire oreg es meg mindig birja a cikkben szereplo darab.Csakhogy az is szamit mennyit lottek vele.Tapasztalatbol tudom(7.5 joule-alatt termeszetesen):2-3ooo loves es log a cso hullik szet csavarok lotyognek( pedig nem nagy a teljesitmeny) a csofartombbnel engedi a levegot hiaba csereled stb.
  Ugyanez nem mondhato el a FEG puskakrol amikrol csak allandoan kritikat kell olvasni ha egyaltalan van roluk vmi pedig pl.ott tenyleg lehet allitani az elsutoerot!Tisztelettel kerdeznem miert nincs a hazai jobb fegyver gyartva es arulva?Miert jobb nekunk a kulfoldi??

  • Bár a cikket nem én jegyzem, de Halftone barátom tényleg kifogott egy remek példányt, ami bár volt használva de tényleg jó műszaki állapotban került hozzá.
   Igen, abban igazad van, hogy a Slaviáknak szinte típushibája a „csőlógás” bár, hogy ez és az esetleges általad említett hibák mennyi lövés után jönnek elő, erről vitatkoznék veled.
   Az a kérdés, hogy miért nem árulnak itthon jó minőségű magyar fegyvert gondolom költői. Az egyetlen, komoly múlttal és technikai háttérrel bíró gyár sajnos elmúlt. Akinek meg komolyabb mennyiségű befektetni való pénze van az nem ezen a területen keresgél. Érthető módon.

 2. Nemrég vásároltam a Vaterán egy 90-es évek eleji SLAVIA 630-at, 18.000 Ft-ért. Kb. 2 nap intenzív otthoni lövöldözés után fegyvermesterhez kellett vinni, 7.000 Ft-ért rugót és tömítést cserélt rajta. A tusa nagyon jó állapotban volt, a fegyver kívülről elég rozsdás volt, a csövet sem gyakran tisztogatták rengeteg rozsda jött ki belőle. Ennek ellenére a szórásképe nagyon jó a fegyvernek, 5m-ről a heggesztő pálcát simán eltalálja, de sörösdobozra még 20 m-ről is lehet vele jó eséllyel lövöldözni. Összehasonlítás képpen hasonló csőletörös fegyvert, műanyag tusával újonnan 40.000 körül árulnak. Minden héten ellövöldözök párszáz léglövedéket, úgyhogy nemsokára már nagyobb lövészámra is lesz tapasztalatom…

 3. Nekem szintén van egy ilyen puskám (is).
  25 éve jutottam hozzá, akkor mégy Csehszlovákiából hozták az „ülés alatt”.
  Akkoriban sokat használtam (már amennyire egy 10-12 éves gyerek szülői kísérettel tehette), majd néhány évre (érdemtelenül) háttérbe szorult.
  Amikor ismét a kezembe került ismét elkezdtem értékelni a légfegyveres lövészetet. Lehet, hogy csak én fogtam ki egy kivételes darabot, de nem tudok rosszat mondani róla. Lényegesen túl vagyok az említett 2-3000 lövésen, és nem tapasztaltam az említett hibákat.
  Én úgy gondolom, hogy valóban tökéletes az ár-érték arány. Ebben a kategóriában nem hiszem, hogy jobbat találhat a magyar hobbilövész.

  Üdvözlet: Attila

 4. Nekem is van egy 1985 ben kaptam ujonnan. rugó és tömités cser volt rajta és kifogástalanul müködik ma is. A felépítése nagyon tetszik elegáns, karcsu „vadászias” fegyver, nem robosztus mint magyar kortársai. Hangja szinte semmi

 5. Jó Napot mindenkinek!
  Nekem van 1 630-asom már vagy 30 éves és még mindig nagyon jó!
  Elöször a nagybátyám használta de neki elöjött a csőlelogás és ki akarta dobni.De Édesapám mondta neki hogy hozza el hozánk. Elhozta és vagy 5 Évig benn volt egy kamrában amikor is 11 éves lettem és elhatároztam Édes apámal Hogy telsen felujitsuk új rogó,tömités és minden ami csak kellet.Ma már 14 éves vagyok és már az a puska jóval elhagyta a 4000 lövést!Mára már az udvaron teljesen egyedül is löhetek (szinte) Nem mindig! És nincs csőlelogás!

  Üdvözletem!

 6. Nekem sok ismerősöm használta évtizedeken át a Slaviát (én is), igaz, hogy eredeti rúgóval, minden tuning nélkül. Az eredeti rúgóból leköszörülve ( 7,5 J környékén) starapabíró, otthoni célbalövéshez optimális puskát kap. Aki dupla rúgót vagy egyéb tuningot használ, az nem hobbi lövész, hanem orvvadász, vagy madárgyilkos!!! A csőtömb kialakítása folytán, sajnos a rögzítő rövid vezetése miatt, előfordulhat az idők folyamán némi kotyogás, de könnyen orvosolható. A FÉG légpuskák jobban tetszenek, de abban pedig még nem találkoztam igazán szép egyenes csövűvel ( kivételt képez a CLG)! Bár az igazat megvallva, még csak használt LG-k voltak a tulajdonomban. A HW 30 és 35 egész más kategória, bár azt az áraik is tükrözik. Ami nagy csalódás számomra az a BSA SUPERSPORT SE. Gamo gyártja, egy alapvetően nem célbalövéshez tervezett fegyvert még tovább rontottak a förmedvény elsütő szerkezetük beépítésével.
  Ha már van tulajdonodban ilyen izé, vegyél vagy csináltass bele GRT 4G ravaszt, és egy normális vezetőt. Ha alapállapotában használod, inkább egy használt (lehetőleg Csehszlovák) Slavia!

 7. 4 hónapja vettem egy CZ 630 újonnan , az utolsó darabokból , aminek már „világítós”a célzója , meg vagyok vele elégedve , 15 méterről a 10 „méteres” 5 mm közepű légpuskalőlap közepébe szépen bele lehet találni 5-5 találat már nem is lövők vele célba mert tudom hogy 100% igaz nem is annak vettem, hanem rágcsáló irtásra , volt jó néhány puskám , régebbiek nem ezek a mostani gagyik , de ezzel nagyon meg vagyok elégedve , kb 500 lőttem, lőttünk vele,– „ugye a barátok is kipróbálták” , — és Geco diabolo lövedéket használok hozzá . 51 ezer ft volt az ára , szerintem kategóriájába nagyon jó ár arány , tudom vannak sokkal jobb puskák , de azok drágák és PCA, ami nekem tetszik , nekem meg új kellett , ami nem ütött ,kopott, és rozsdás ! „Nálam a puska nagy odafigyelést kap , vagy kézben van , vagy tokba , a 30 éves IZS puskám amit eladtam , karcmenetes volt .mint a tus és a fémrész is ! Remélem sokáig szolgál hibátlanul ez is .

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft