Globserver AGS 15M gumilövedékes pisztoly

Mint egy falat kenyér… úgy hiányzott már a gumilövedékes önvédelmi fegyverek kínálatában egy öntöltő, maroktáras (fazonú) pisztoly. Mert igény mindig is volt rá. Nem a közízlés, hanem a törvények szabta kényszer miatt dominálnak a revolverek ebben a kategóriában.
A hazánkban hatályos jogszabályok miatt (melyek tiltják az egybe szerelt lőszerrel működő önvédelmi fegyverek használatát) lehet csak forgótáras rövid fegyvert vásárolni a hazai szaküzletekben, mivel technikailag ezeknél tudják könnyen adaptálni a klasszikus elöltöltő fegyvereknél használt megoldást. Tehát, hogy a tárba elölről töltjük be a lövedéket és hátulról a robbanást biztosító „patront”. A legtöbb esetben 6-os start vagy 9mm.-es riasztótöltényt.
Ezek a mi sajátos, egyedi működésű traumatikus fegyvereink. A hazai törvényalkotás és a vásárlói igények közös, kicsit furcsa szerelemgyermekei :O)

Persze a nemrég piacra került AGS 15M pisztoly is csal egy picit, merthogy a törvényekhez idomulni kell. De az érzés az megvan és ez a fontos…

A pisztoly dobozát kinyitva, egy kevésbé technika központú ember meg is rémülhet, mert az egyébként nem nagy méretű műanyag kofferben tekintélyes mennyiségű, a használathoz szükséges kelléket és a használatot magyarázó, illetve törvényi háttérről szóló brossúrát találunk. Vígasztaljon minket az a tény, hogy egy „igazi” muzeális – elöltöltős fegyver használatához még ennél is jóval több kiegészítő szükséges és mégis lehet szeretni. Szóval nem kell megijedni. Kisgépkezelői vizsga nélkül is simán üzemeltethető az eszköz. Segítségként alább az eszközlista és a funkciójuk:

– 2db. alumínium tárblokk (ebbe töltjük be a gumilövedéket és a riasztópatront)
– 4db. gumigyűrű (a riasztópatronra húzzuk rá, hogy rögzítsék azt a tárban)
– 1 tégely gépzsír (a gumilövedék betöltéséhez szükséges)
– 1db. farúd ( ezzel tóljuk be a gumigolyót a tárfuratba)
– 1db. alumínium tölcsér (gumigolyó betöltését könnyíti meg)
– 1db. acél pálca (ellőtt riasztópatron tárból való kitolásához)
– 1db. nylon tisztítókefe (cső illetve tárfuratok tisztításához)

A pisztoly tervezésénél elsődleges cél volt, hogy könnyű és a lehetőségekhez mérten kis méretű önvédelmi fegyver szülessen. Előbbit a műanyag tok utóbbit pedig a funkcionalitást még megőrző legkisebb méret biztosítaná. Ezt részben sikerült teljesíteni, mivel a markolat annyira rövid lett, hogy két ujj is nehezen fér el a sátorvas alatt. Nem lehetetlen stabilan megtartani a pisztolyt de ehhez határozottan rá kell fogni a markolatra. Egyébként a fegyver jó anyagokból, korrekten elkészített.

A 2 lövetű tárat a fegyver bal oldalán található rögzítő gomb benyomása után tudjuk kiemelni a „hüvelykivető” nyíláson keresztül. Tehát reflex szerűen hiába várjuk ilyenkor, hogy a tár a markunkba csusszan.
Ezután 2db. 15mm.-es gumigolyót bezsírozunk majd a pisztolyhoz adott töltő tölcséren keresztül egymás után benyomjuk a tárfuratokba.
Megmondom őszintén (mert van már némi gumilövedékes tapasztalatom) első ránézésre nem gondoltam volna, hogy a 12,5mm.-es furatba be lehet tölteni a pisztolyhoz ajánlott 15mm.-es gumigolyót. Nagyon nem tűnt kompatibilisnek a hozzá ajánlott lövedék. De a tölcsért a tárfurathoz illesztve simán le lehetett tölteni azt, mivel a lövedék fokozatosan zömül egészen a tárba való préselésig. Jó megoldás.
Ezután a tár másik végén behelyezzük a 9mm PAK riasztó töltényeket. A megtöltött tárat a tárrögzítő gomb benyomása mellett visszahelyezzük a tárfészekbe.

Mivel fegyverünk revolverező elsütőszerkezettel készült és nincs biztosító retesz, így ekkor tűzkész állapotban van. Az elsütőbillentyű kétszeri meghúzása után először az egyik majd a másik csőfuratból adjuk le a lövést. Az elsütőszerkezet automatikusan, felváltva működteti a két rugós ütőszeget. Tehát ha utoljára pld. a felső csőből adtunk le lövést, a tárcsere után az alsó csőből repül ki majd az első lövedék.
Az elsütőbillentyű elhúzásához az átlagnál nagyobb erő szükséges. Amúgy is hasznos de emiatt mindenképpen próbáljuk ki, mielőtt töltve eltesszük fegyverünket.

Kipróbáltuk a pisztolyt két féle riasztópatronnal és a nagyobb teljesítményt a Walther 9mm PAK tölténnyel mértük, ami nem kevesebb mint 140J!!! (Wadie Perfecta 9mm PAK 100 joule). A gumilövedékes rövidfegyverek között így ez jelenleg a legerősebb, köszönhetően annak is, hogy mivel nem gázfegyvernek van minősítve, a csőfuratban sem kellett a gyártónak semmilyen fém akasztót elhelyeznie. A lövedék akadály nélkül halad át a csövön, ahogy az illik.
A sebességmérőnkön a sebesség érték a mérvadó mivel a súly adatnál 0,51g súly lett betáplálva, mert zömében 4,5mm.-es légfegyverek teljesítményeit mérjük vele és lusták voltunk módosítani. 
Ebben a kaliberben (15mm) egyébként 2 féle gumilövedéket lehet kapni. Az egyik fehér színű és 55 shore keménységű míg a fekete színű lövedéknél 70 shore keménységet ad meg a gyártó. Mi az utóbbival mértük a teljesítményt.

A pisztolyhoz két darab tárat kapunk. Mindegyik számozott és mindegyikhez tartozik egy-egy PKLV tanúsítvány kártya. A kis tárkapacitás miatt hasznos sőt szükségszerű is a 2 tár. Az meg már az adott helyzettől függ, hogy van e lehetőségünk és időnk tárat cserélni, hogy a második két lövést is leadjuk.

Tisztítása a gázfegyverekhez hasonlóan, fegyverolajjal és kefével megoldható. Mivel a szán rögzített így a gyártó a szán hátsó-felső részén elhelyezett egy furatot amin keresztül a működéshez szükséges kenőanyagot be tudjuk juttatni a megfelelő helyre.

Mindent összevetve, egy régóta létező rést tölt be az AGS 15M a gumilövedékes fegyverek piacán. Mondom ezt annak ellenére, hogy működésében nem egy igazi öntöltő pisztolyról beszélünk, de a cikk elején említett törvényi háttér mellett nagy dolog, hogy egyáltalán megszületett és reméljük, hogy ezen pisztoly népszerűségén felbuzdulva a hazai gyártók további modellekkel rukkolnak majd elő.

• Gyártó: Globserver (magyar)
• Rendszer: gumilövedékes
• Kategória: muzeális fegyver
• Kaliber: 9/15mm
• Súly: 533g
• Hossz.: 150mm
• Magasság: 110mm
• Szélesség: 23mm
• Tárkapacitás: 2db
• Teljesítmény: 140J (Walther 9mm PAK)
• Anyaga: acél, alumínium, polymer

Vasicza Péter (Nimród Derringer Fegyverszaküzlet)

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft