1844 „Augustin” lovassági pisztoly 2. rész

1844 "Augustin" lovassági pisztoly 2. részA pisztoly használata

Ezeket a fegyvereket kizárólag (többnyire központilag) előregyártott papírtöltényekkel használták. Az általam használt töltény az 1838 M töltény alapján készült.
Az eredeti töltény elkészítésének leírása a Füstölgő eMagazin 13. számában megtalálható. Lényege, hogy az alulról lezárt papírhüvelyben először egy vastag filctömítést helyezünk el, erre jön az ólom gömblövedék majd egy újabb vastag filctömítés.

Ezután következik a lőportöltet, amit ismét egy vastag filckorong zár le (ehelyett –takarékossági okokból- néha kartonkorongot használtam). A harmadik filckorongon keresztül van fűzve és visszahajtva a gyutacs rézdrótja. A 8. képen láthatóak a papírhüvely előtt a töltény részei (lőportöltet nélkül).  Végül a töltényhüvelyt úgy zárjuk le, hogy a papírhüvely végét megcsavarjuk, a felső filcet ezzel leszorítva rögzítjük úgy, hogy a rézdrót és a rajta levő gyutacs a hüvelyen kívül maradjon. Ezzel a töltény készen is van.

1844 "Augustin" lovassági pisztoly 2. rész8. kép: Töltény részei                                                                   

1844 "Augustin" lovassági pisztoly 2. rész9. kép: Kész töltények


 A pisztoly töltésének lépései:

1844 "Augustin" lovassági pisztoly 2. rész1, A kakast felhúzzuk biztonsági félállásba, a serpenyőfedelet felnyitjuk.
2, A gyutacsot a serpenyő teknőjébe helyezzük, úgy hogy az eleje a gyúlyukban végződő magban legyen a rézdrót pedig a részére kialakított kis hasítékban, majd a serpenyőfedelet lecsukjuk. Ekkor a papírtöltény a gyutacs drótján lóg.

1844 "Augustin" lovassági pisztoly 2. rész3, Határozott, de nem hirtelen mozdulattal lefelé meghúzzuk a papírtöltényt, ekkor a drót a gyutacson marad és a felső filctömítés is, miközben a papírhüvely betekert részét kinyitja és szabaddá teszi a lőportöltetet.

1844 "Augustin" lovassági pisztoly 2. rész4, A lőport a csőbe töltjük majd a töltény megmaradt részét –megfordítva- a csőbe helyezzük.

1844 "Augustin" lovassági pisztoly 2. rész5, A töltővesszővel határozottan letoljuk a cső aljára a lövedéket és a fojtásokat (nem kell ledöngölni), és a kakas felhúzása után a pisztoly tűzkész.

1844 "Augustin" lovassági pisztoly 2. rész6, Lövés után a kakast biztonsági állásba helyezve a serpenyőfedelet felnyitjuk és a gyutacs a drótjánál fogva könnyen eltávolítható. 

    „A perkussziós gyújtású puskát könnyebben és gyorsabban lehetett kezelni, nőtt a tűzgyorsasága. Jól begyakorolt lövész egy ilyen puskával percenként egy lövést tudott leadni. Ez volt az elöltöltő puskával elérhető legnagyobb tűzgyorsaság.”  Kováts Zoltán: Nyílpuska, puska, géppuska írásából idézve.

Valóban?    

 Nézzük, hogyan néz ki a gyakorlatban:

Az előbbi, pontokba szedett töltési procedúra elég ijesztően hangzik, de ha gondolatban elvégzünk egy töltést a gyutacsos tölténnyel mindjárt más lesz a véleményünk. És a lőtéren már két-három lövés leadása után rá lehet jönni a töltés és lövés ritmusára és könnyűségére.
Azért kíváncsi voltam, hogy milyen gyorsan lehet a pisztolyt tölteni és milyen tényleges tűzgyorsaság érhető el vele. Ezért a múltkor a szokásos felszerelés mellé a stopperórát is becsomagoltam. Kétféle módon mértem a töltési folyamatot.
-Töltetlen, üres pisztoly teljes töltési folyamat a lövés leadását is beleértve: 12 mp.
-Két lövés leadása közt mért idő: 18 mp.
 
Két dolgot hangsúlyozni szeretnék.        
-A méréseket nem előzte meg semmilyen edzés vagy a gyors töltés gyakorlása, csupán lőtéri körülmények között mértem néhány töltési folyamatot, ami korrekten, folyamatosan zajlott le.
-Semmilyen kapkodás, rekorddöntési kísérlet nem volt, a biztonsági szabályokat végig szem előtt tartottuk. 

Azt hiszem, az eredmények magukért beszélnek. Biztos vagyok benne, hogy pl. egy huszár, aki mondjuk öt-hat éve szolgált, ez volt a hivatása és nem mellesleg esetleg az élete is a fegyvere gyors újratöltésén múlhatott, legalább a fenti (vagy jobb) tűzgyorsaságot tudta teljesíteni.  

 Még egy gondolat a használatáról. Ezt a fegyvert (és töltényét) arra tervezték, alakították ki, hogy ütközet közben, terepen vagy akár lóháton kézben fogva könnyen meg lehessen tölteni. Lőtéren a pisztolyoknál gyakran használt töltőállványra nincs szükség, sőt azon nem is igazán képzelhető el a töltés.  

Amikor legelőször lőttem ilyen rendszerű fegyverrel, nagyon féltem a cső elkoszolódásától, hiszen mindig azt olvastuk- hallottuk, hogy milyen fajta és milyen mennyiségű kenőanyag szükséges az egyes elöltöltő fegyverekhez. Itt pedig a töltény elkészítésekor semmilyen kenőanyagot nem használunk sem átitatott filckoronggal, sem pedig a töltény utólagos bemártásával. 

Eddig a legtöbb lövés, amit egy fegyverből papírtölténnyel egyhuzamban leadtam az huszonnégy lövés volt (nem volt több töltény nálam). Ez ugyan nem túl sok, de szerintem e fegyverek eredeti, harctéri használatakor egy-egy ütközetben ennek töredékét adták csak le.  Az általam elkészített töltények úgy passzoltak a csőbe, hogy saját súlyuknál fogva nem csúsztak bele, de töltővesszővel könnyen le lehetett tolni őket. A csőfurat dörzsárazás után még leppelésen is keresztülment, így gyakorlatilag tükrös belső felület jött létre. Amikor vártam, hogy néhány lövés után az elkoszolódott csőben a papírtöltény töltéskor megakad és szétszakadozik nagyon meglepődtem, mert semmi ilyesmi nem történt. A lövések után a fegyver csöve szinte teljesen tiszta volt. Az egyetlen jelenség, ami arra utalt, hogy azért képződik itt rendesen csapadék annyi volt, hogy rendszertelenül, de olyan 5-8 lövés után érezni lehetett a lövedék és fojtás letolásakor, hogy a cső alsó egyharmada környékén megjelent egy kis gyűrűszerű lerakódás. Ez a lerakódás a lövés leadása után nyomtalanul eltűnt és a következő papírtöltényt ismét teljesen akadálymentesen lehetett letolni. Ennek az a magyarázata, hogy a kettős filcfojtás (a lövedék alatt és felett) úgy működik, mint egy kompressziós tömítés. A lőporgázok nyomására olyan erősen feszül a csőfalnak, hogy arról minden szennyeződést letakarít.
Megjegyzem természetesen Vesuvitot használtam, ami nem arról híres, hogy kevés lerakódást hoz létre a csőben. 

Ami a lövészetet illeti, egy valamit tisztázni kell, ez a pisztoly nem kifejezetten céllövészetre készült, ez egy lovassági pisztoly. Hátsó irányzékkal nem rendelkezik, de némi gyakorlással az első irányzék és a csőfar csavar fejének segítségével egészen jó eredményeket lehet elérni.

És akkor néhány szót a pisztoly lövészet utáni védelméről, tisztításáról.

Ez azért érdekes mert ez a fegyver, mint már írtam, hagyományos módon barnítás nélkül készült, A cső és a lakatszerkezet (és alkatrészei) is polírozva van. A fényesre polírozott sima acélfelület sokkal jobban ellenáll a normál légköri korróziónak, mint az ugyanolyan anyagminőségből készült, de átlagos felületi minőséggel rendelkező alkatrész. Így a fegyver az időjárási viszonyok miatti esetleges korróziós veszélynek ellenáll.

Tapasztalatom szerint ez a helyzet gyorsan megváltozik lövészet után. Hogy mi a főbűnös a helyi korrózió előidézésében azt nem sikerült kideríteni. A gyutacs valószínűleg valamennyire korrozív, de mivel a pisztolyt a serpenyőfedélben levő fog egyszerű cseréjével alkalmassá lehet tenni a normál csappantyúval való elsütésre is, a helyi korrózió normál csappantyúval való lövészetnél is ugyanúgy jelentkezik, úgyhogy ez sem lehet teljesen ártatlan.

Ráadásul a fegyver elsütésekor a kovásokhoz hasonlóan itt is kifúj a lőporgáz a gyúlyukon, csak itt nem a szabadba, mert a kovás fegyverekkel ellentétben itt a serpenyőfedél le van zárva. A serpenyőn és a serpenyőfedélen kialakított tűzernyő, illetve az egymásba csukódó zárófelületek biztonságossá teszik a lövészetet, sem veszélyes lőporkifújás nem jöhet létre, sem pedig a gyutacs esetleges szilánkjai nem veszélyeztetik a lövészt. Cserében viszont a gyúlyukon kifújó lőporfüst csapadékai is zömmel a lakaton belül maradnak. 

1844 "Augustin" lovassági pisztoly 2. részTapasztalatom szerint ezeknek a fegyvereknek a tisztitását, ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk a lőtéren elvégezni, ajánlott lövészet után vagy a lakatot és környékét olajjal lefújni, de még jobb a lakatot kivéve, vízzel leöblíteni vagy vizes ruhával áttörölni. Ebben az esetben a fegyver tisztítását másnapra is el lehet hagyni, a felülete nem fog bemattulni.        

Mindezeket összefoglalva ez egy nagyon átgondoltan és igényesen kialakított pisztoly illetve a gyalogsági puskával és a karabéllyal együtt lehet őket igazán értékelni. Nem véletlen az sem, hogy mindhárom fegyver ugyanazzal az űrmérettel (.69) készült így az egyszerűbb gyártás mellett a csapatok tölténnyel történő ellátása is sokkal könnyebb volt.  Korának mind tűzgyorsaságban, mind biztonságos gyújtásban, mind hadihasználhatóságban maximálisan megfelelt.     

– Mátyás Szabolcs - 

 

“1844 „Augustin” lovassági pisztoly 2. rész” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Tekintettel ,hogy érintett vagyok a honvédfegyveres lövészetben ET-1 Klapka /huzagolatlan csappanytús hadipisztoly/ide tartozik az az Augustin pisztoly is .ET-1Lenkey /huzagolatlan hadikarabély/ és végülaz ET-1 Augustin /huzagolatlan hadimuskéta/ Minden érdeklődőt szivesen várunk a honvédfegyveres versenymozgalmunkba! Direkt elérhetőségem az üzletben,vagy a http://www.magyarhuszar.hu szövetségi oldal „Impressum”rovatában!
    Bende Attila

  2. Kedves Szabolcs!
    Régen találkoztunk! Grtaulálok a fegyverhez,mi az ETM-féle fegyvereket használjuk normál csappanytyús kivitelben.Mások is megpróbálkoztak ezen fegyverek gyártáasával,Pádár Gyula és más fegyvermesterek.Örülök ,hogy te is kedvet kaptál,nagyon szép.Bár az eredeti” Füstölgő” féle cikkben szó esik ,az eredetileg használt gyutacs elkészitéséről.Esetleg írhatnál erről,te hogy oldottad meg meg!
    Rendszeres honvédfegyveres versenyeket tartunk évi 4-5 alkalommal!A versenyek időpontja megtekinthető a Kapszli éves versenynaptárában illetve a magyarhuszar.hu „Lőmester” rovatában
    Mindhárom számot /pisztoly,karabély,muskéta/ lőjjük sorrendben Klapka/huzagolatlan hadipisztoly/ Lenkey /huzagolatlan hadikarabély végül Augustin /huzagolatlan hadimuskéta /mindhárom 13,5 mm felett.A versenyszabályok letölthetők a Kapszli internetes oldal „Lövészélet” főmenű nemzeti versenyszabályok /ET-1/ között!Minden érdeklődőt szeretettel várunk,a versenymozgalmunkba!
    barátsággal:
    Bende Attila

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft