Crosman C41 (Walther P38 kópia)

A Crosman cég az elmúlt években egyre-másra dobta piacra a hobby lövészetre szánt „C” jelzésű félautomata, acélgolyós pisztolyait. Ezek tartalmilag szinte teljesen megegyeznek. Fő jellemzőik azonosak: műanyag burkolat, acél gömblövedék, viszonylag nagy tárkapacitás… vagy van kivétel?!

A C41-es mindenképpen kakukktojásnak számít ebben a szériában és akkor, hogy stílszerű maradjak „le is lövöm a poént”: egy klasszikus pisztoly teljesen fémből készült másolata ez a darab. A ihletet adó fegyver pedig nem más mint a 2. Világháború elejétől a Wermacht-ban rendszeresített méltán népszerű hadipisztoly, a Walther P38.

A történelmi kötődést már a pisztoly csomagolása is tükrözi amelyen az alapvető információk mellett rombadőlt épület, német hadisisak és az égen Messerschmitt vadászgépek is feltűnnek.

Felnyitva a doboztetőt egy méretes „STOP” feliraton akad meg az újdonsült tulajdonos szeme.
Alatta a felirat rögvest arról tájékoztat, hogy a fegyvert semmi esetre se vigyük vissza az üzletbe meghibásodás esetén hanem hívjuk fel a Crosman cég zöld számát további információért.

Mivel épp a napokban hallottam, hogy szigorítják Magyarországon a jótállással és termékfelelősséggel kapcsolatos előírásokat, ezt ne vegyük komolyan!

Külsőségek

Hogy mennyire sikerült lemásolni az eredeti pisztolyt nem kommentálnám. A képek magukért beszélnek.

Azt nem gondolnám, hogy az USA-ban nem találtak egyetlen szakembert sem aki egy az egyben le tudta volna koppintani a P38-ast. Valószínűleg a háttere a történetnek az lehet, hogy a gyártó inkább bevállalta, hogy készít egy nem teljesen pontos másolatot minthogy kifizessen egy csomó pénzt jogdíj címén.

Ezzel együtt így is mindenkinek rögtön az említett fegyver jut eszébe, tehát a hatást elérte a cég.

Néhány része a fegyvernek melyek az eredetin nagy fontosságúak itt most a „külsőségek” fejezetbe kerülnek mivel semmilyen funkcióval nem bírnak.
Ilyen az eredeti biztosító, az irányzékpár és a kakas is. Az irányzék – teljesen fix, semmilyen állítási lehetőség nincs, akárcsak a kakas (mármint, hogy fix).

Mielőtt azonban elhamarkodottan levonnánk a következtetést tudni kell, hogy ebben az árkategóriában szinte egyáltalán nem találunk állítható irányzékos fegyvert.

A fegyver burkolata teljes egészében öntvényből van így a pisztoly súlya az eredeti fegyverhez közel azonos.
A markolathéj, mely a Co2 patront rejti fa imitáció és műanyagból készült.

Használat

Legelőször is kezdjük a patron behelyezésével.
A markolathéjat hátrahúzzuk épp annyira, hogy hozzáférjünk a beszorító csavarhoz illetve, hogy a 12g-os Co2-t be tudjuk helyezni a helyére.
Mint a Co2-es fegyvereknél általában itt is érdemes a patron zárókupakjára egy kis szilikonzsírt vagy olajat cseppenteni. A tapasztalat az volt, hogy egy 12g-os patronnal átlagban 40-45 egyenletes erejű lövést lehet ladni.

A patron becsavarása után jöhetnek a lövedékek.
Mint az olcsóbb tárazható fegyvereknél általában a C41-eshez is csak acél gömblövedéket használjunk.

A 4,5mm.-es ólomgolyó megszorul mivel az acélgolyók, bár 4,5mm van megjelölve mint kaliber de alulméretesek. Hogy a csövet ne tegye tönkre, puha fémmel, vagy rézzel (Crosman) vagy ónnal (Umarex) futtatják. Az acélgolyó mint lövedékfajta nem a feltétlen pontosságáról híres viszont kemény és gyors (akárcsak Chuck Norris).

A tárkioldó gombot a markolat alján találjuk. Azt előretolva tudjuk kivenni a tárat. Ez egyébként szintén fémből van. Az adagolórugót lehúzva és megakasztva 18db lövedéket tudunk beejteni a töltőnyíláson keresztül.

Ahhoz, hogy elkerüljük azt, hogy a tárba akkurátusan betöltött lövedékek egy csapásra a földön guruljanak szanaszét, az ujjunkat tegyük a legfelső lövedékre és lassan engedjük vissza a lövedék adagoló rudat.

Ezután helyezzük vissza a tárat a fegyverbe. A C11,21 és 31-esnek is kompatibilis a tárja egymáséval, itt nem így van. A C41-esnek valamiért nagyon hasonló de eltérő méretezésű tárat készítettek.

Ennek jelentősége természetesen csak akkor van ha valaki nem elégszik meg a fegyver egyetlen, saját tárjával és póttárat szeretne venni hozzá. olyan helyen ahol ezzel nem nagyon vannak tisztában :o(

Bár az előző részben azt írtam, hogy az eredeti helyén a biztosító nem funkcionál, a pisztolyon találunk biztosítót annak jobb oldalán. Fehér szín jelzi a biztosított állapotot és a biztosítógombot benyomva és hátratolva tudjuk kibiztosítani azt. Ilyenkor piros színt látunk a kapcsoló mellett.

 

Ezután kezdődhet a lövészet. az elsütőbillentyű (mely szintén fém) kellőképpen nyúlós és hosszú sütésű ahhoz, hogy pontlövész versenyzői álmaink szertefoszoljanak de nem annyira rossz, hogy ne lehetne kis gyakorlásssal élvezhetően célba lőni. A hosszú sütéshosszt az okozza, hogy a fegyverben egy belső elsütőelem dolgozik ami a gázadagoló kamrára üt és amit az elsütőbillentyűvel húzunk feszített állapotba.

Érdekes módon  a szán nem rögzített, tehát hátra tudjuk húzni és a visszahúzó rugónak engedelmeskedve vissza is csattan. Forgattam egy ideig a pisztolyt hátha találok valamilyen rejtett funkciót ami indokolttá tette ezt a megoldást de nem tudtam mást kitalálni mint, hogy csak a fíling miatt van ez így.

A Crosman cég a rugós és Co2-es fegyvereit néhány esetben gyártja csak az USA-ban így ez a típus is kihelyezett gyártású, nevezetesen Taiwanban készül.

Összességében egy szimpatikus kis pisztoly. Ha valakinek a Walther P38 a gyengéje, ne hagyja ki!

Adatok

Kaliber: 4,5mm
Lövedék: acél gömb
Tárkapacitás: 18db
Súly: 1300g
Teljes hossz: 152mm
Csőhossz. 100mm
Teljesítmény: 4,7Joule

– Vasicza Péter –

“Crosman C41 (Walther P38 kópia)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft